Pressa priset på bilförsäkringen


För den som funderar på att byta bilförsäkring – eller kanske ska skaffa sig en för första gången – kan det kännas svårt att orientera sig i försäkringsbolagens snåriga djungel av regler och bestämmelser. På grund av de många alternativen som finns idag, kan det vara skönt att ha koll på de faktorer som styr prisnivåerna.

För den som vill pressa priset på bilförsäkringen, finns det ett antal saker man bör ha i åtanke.

Vem ska försäkringen stå på?


För att få ett så förmånligt pris bör man överväga vem i hushållet som ska stå på försäkringen. Vissa försäkringsbolag har en lägre åldersgräns för vilka de väljer att försäkra, ett exempel är bolaget Svedea, som endast försäkrar de som är över 30 år gamla.

Med hänsyn till det här kan det alltså vara en god idé att skriva försäkringen på den i förhållandet som är strax över 30, istället för den som är strax under.

Andra försäkringsbolag har en gräns på 24 år. I de fall man kan garantera att ingen förare under 24 år kommer att köra bilen, kan det i många fall pressa priset på försäkringen. Några av försäkringsbolagen har även bilförsäkringar för de som är under 24 år, men det kan istället påverka andra delar av den försäkringspremien som t.ex. hur mycket man kör per år eller var bilen står under natten.

påverkar även en rad andra saker den försäkringspremie man får betala för sin bilförsäkring, bland annat:

Biltypen och hur den förvaras är två andra faktorer


Många försäkringsbolag erbjuder sina kunder så kallade märkesförsäkringar. En märkesförsäkring innebär att man som kund kan få en del förmåner om man är ägare av en bil med ett visst märke.

Även hur bilen placeras och förvaras när den inte körs är en faktor i försäkringsbolagens samlade bedömning. Om bilen kan förvaras i ett låst garage istället för att parkeras på gatan, kan det bidra till en billigare försäkring i slutändan.

Övriga tips

Det finns ytterligare ett par saker man kan göra för att pressa priset på bilförsäkringen. Bland annat dessa:

  • Jämför erbjudandena – Att jämföra olika försäkringsbolag är ett mycket effektivt sätt att få ner priset. Det här kan enkelt göras genom olika jämförelsesajter som relativt enkelt kan letas upp på nätet.
  • Utgå ifrån din unika situation – Genom att utgå från de behov man har och få en så skräddarsydd försäkring som möjligt, kan det i slutändan innebära lägre priser.
  • Samla försäkringarna – Något annat man kan göra för att sänka kostnaderna är att samla alla försäkringar hos ett och samma bolag.