El bil

Går du i tankarna på att köpa elbil? Vi har listat alla elbilarna du kan köpa på den svenska marknaden. Allt från den minsta och billigaste elbilen Renault Zoe Life till den dyraste elbilen Tesla Model S 85 kWh Dual Motor 4wd.


Som längst kommer man upp till 500 km om man har råd att lägga äver 1 miljon på en Tesla S. Men medelräckvidden för en elbil ligger runt 150 - 200 km. Vad som är viktigt att ta hänsyn till är att räckvidden påverkas på temperaturen ute och beroende på vad man har för utrusning igång.

Än så länge är elbilen ett bra alternativ för folk som bor i staden och har möjlighet att ladda bilen på jobbet eller över natten hemma. Och givetvis kör kortare sträckor. Dessutom finns det inte lika många laddstationer som det finns bensinstationer utbyggt i Sverige. Det kan vara bra att veta att det tar flera timmar att ladda upp en elbil om laddningen sker med ett vanligt eluttag. Men det finns givetvis utvecklade system för snabbladdning som tar upp till en halvtimme.

Största skillnaden mellan en elbil och en vanlig bil med bränslemotor är att den är helt tyst. Inget motorljud alls, dessutom kommer kraften direkt. Sen får framtiden avgöra hur andrahandsvärdet blir på de elbilar som rullar på våra vägar idag. Många är rädda att kostnaden för att byta batteri på en elbil kan bli en väldigt dyr historia.

Vad vi säkert vet är att elbilar kommer öka i antal och speciellt hybridbil och plug in-hybriden som både drivs av en elmotor och bränslemotor. Dessutom går plug in-hybriden att ladda. Mer information om hybridbil och plug in-hybrid hittar ni på respektive länk.


Här nedan kan ni hitta några exempel på elbilar som sälj på? den svenska marknaden.
BMW i3 l3
BMW i3 l3 REX
Kia EV6
Ford Focus 142 Electric
KIA Sould EV Komfort
Mitsubishi I MiEV
NIssan Evalia
Nissan Leaf Visia Flex
Peugeot iOn
Renault ZOE
Tesla Model S 60 kWh
Tesla Model S 85 kWh
Volkswagen up!
Volkswagen Golf E-Golf