Kamremsbyte

På en bilmotor med kamrem så är kamremmen en av motorns viktigaste delar och utan den så fungerar inte motorn överhuvudtaget.

Kamremsbrott är en av de vanligaste orsakerna till motorhaveri - den moderna bilens svaga länk. Därför är det viktigt att byta kamremmen vid de intervall som importören och verkstäderna rekommenderar. Även om det står något helt annat i instruktionsboken.

En Kamrem sitter i motorns framkant och synkroniserar de olika axlarna i motorn så att motorns driftscykler sker på ett koordinerat vis. Att kamaxeln öppnar ventilerna vid rätt ögonblick i förhållande till vevaxelns position är ett exempel på detta.


Kamremmens livslängd
Kamremmen har en begränsad livslängd. Biltillverkaren rekommenderar att den skall bytas vid vissa intervall och dessa bör man följa. Går en kamrem av så kan motorn få stora skador som kostar mycket att reparera.

En kamrem leds via olika löphjul och spännhjul. Skall man byta kamrem så bör även dessa bytas. De har haft lika lång driftstid som kamremmen och om dessa går sönder så släpper kamremmen från sin bana med stora motorskador som följd.

På många bilmodeller så driver kamremmen även vattenpumpen. Man bör alltså även byta pumpen samtidigt. Kostnaden för pumpen brukar vara försumbar i sammanhanget och skulle den börja läcka eller gå sönder så måste man göra om jobbet med kamremmen.

Anlita en expert!
Boka verkstadstid eller en tid för bilservice hos Mekonomen. Med över 500 verkstäder i Sverige så kommer du alltid att hitta en verkstad nära dig. Eller varför inte handla reservdelar och biltillbehör online och får dem skickade inom 1-2 dagar!

« Tillbaka