Bilservice

Vi reder ut begreppet bilservice och vad du skall ha koll på när du väljer en bilverkstad som skall utföra servicen på din bil. Alla bilar behöver regelbunden bilservice. Komponenter i bilen slits ut och går sönder beroende på hur mycket du kör eller hur du använder bilen. Dessutom kräver olika årstider olika säsongkontroller. Och sist men inte minst skall bilen servas regelbundet hos en bilverkstad enligt vad serviceboken rekommenderar för att förebygga framtida fel som kan uppkomma om inte detta sköts på korrekt sätt.

Många förespråkar märkesverkstäder men numera spelar det inte så står roll vilken verkstad som utför bilservicen. Huvudsaken är att bilverkstaden är auktoriserad eller hör till de större bilservicekedjorna så som Mekonomen eller Autoexperten. Det finns även företag där du kan få offerter från olika auktoriserade verkstäder så du kan välja den billigaste eller kanske den som du tycker verkar bäst. Några exempel på dessa är Autobutler och Lasingo.

Viktigast är att du följer biltillverkarens bilserviceschema och att du följer upp och kontrollerar att bilverkstan som utför bilservicen har bokat av allt som skall göras. Olika bilmodeller har olika intervaller när servicen skall utföras. Intervallerna brukar delas in i liten respektive stor service. Ett exempel på en liten service kan vara oljebyte, byte av glödlampor eller kanske byta tändstiften. Medans några exempel på den stora servicen kan vara bromsbyte eller den mest kostsamma servicen hos de flesta bilmärken, kamremsbytet.

I vissa fall så slutar nybilsgarantin att gälla om du inte sköter rekommenderade serviceintervaller. Bra att veta är att lita en verkstad som använder bildelar som uppfyller EUs förordning (1400/2002/EG), vilket innebär att bildelarna motsvarar originalkvalitet. Vissa verkstäder kan till och med erbjuda vägassistans i några månader efter bilservicen om något oförutsett skulle hända.

Vill du läsa mer om vanliga fel och underhåll på bilen som du kan utföra själv. Kolla under laga bilen. Men vi rekommenderar att du anlitar en expert.

Här nedan hittar du företag som utför bilservice på din bil.

Mekonomen

Mekonomen

Vi vill ge alla ett enklare BilLiv. Det är också därför vi erbjuder både service av din bil och ett stort utbud av produkter, här på webben och i våra butiker runt om i landet. Boka tid hos en Mekonomen-verkstad online! Läs mer