Renovera bromsok

Renovera bromsoket är inte svårt om du tillverkar ett rör av tunn och mjuk plåt (exempelvis 0,3 mm kopparplåt). Röret ska ha samma diameter som kolven och alla skarpa kanter måste putsas bort med ett fint slippapper.


Köp en reparationsbok för din bil, så du vet hur allt ska tas isär. Om kolvens tätningsyta är rostig så köper du ett bytesok. Men om kolven är fin så renoverar du oket så här:

1 Putsa kolven och cylindern med 400-vattenslippapper.

2 Tvätta med T-sprit.

3 Smörj cylindern med bromsfett, montera packningen och bälgen.

4 Tvätta kopparröret med sprit och smörj det därefter med bromsfett.

5 Tryck ihop röret och för in det i bälgens lilla hål.

6 Tryck in kolven i röret så att röret börjar utvidga sig. Dra ut röret ur cylindern, men bara så mycket att "örat" håller fast röret i damasken.

7 Tryck in kolven i damasken och skruva in den i cylindern. Ta bort röret.

8 Skruva in kolven så långt det går.


Byta bromsbelägg
Bromsbelägget är en central del av bromssystemet. Det är den delen som bromsokets kolv trycker mot bromsskivan och via den friktion som bildas bromsas bilen. Utan bromsbeläggen försvinner bromsverkan på bilen.

Bromsbelägget består av ett slitmaterial som sitter på en bottenplatta av metall. Slits bromsbelägget för mycket så att endast bottenplattan kvarstår blir bromsverkan kraftigt reducerad.

Bromsbelägget är en förbrukningsdetalj som slits varje gång man bromsar och det är helt normalt att det måste bytas ut efter en tid. Hur ofta hänger mycket på dig som förare och ditt sätt att bromsa.

Bromsbeläget kan vara försett med en slitagevarnare. Dessa finns i två typer:

Mekanisk slitagevarnare
Detta är ofta ett plåtbleck som är placerat vid slitmaterialet. När slitmaterialet är nedslitet så kommer plåtblecket i kontakt med bromsskivan och ett oljud uppstår, en tydlig signal för att det är dags att byta bromsbeläggen.

Elektrisk slitagevarnare
Det finns också en elektrisk modell av slitagevarnare som sitter inbakad i slitmaterialet och ansluts till bilens elektriska system. När denna får kontakt och bildar en krets så tänds en lampa på bilens instrumentpanel för att indikera till föraren att man måste byta belägg.

Monteringsdetaljer
Bromsbeläggen sitter ofta fästa i bromsoket med hjälp av ett par monteringsdetaljer. Vi rekommenderar att man alltid byter dessa när man byter belägg. Kostnaden är liten och man garanterar att bromsbeläggen löper fritt och därmed fungerar tillfredsställande. Låser sig bromsbeläggen så slits de hastigare samt att det kan uppstå skador på andra delar i bromssystemet som till exempel bromsskivorna.

På vissa bilar så måste man ha ett diagnosinstrument för att försätta bromssystemet i serviceläge. Detta måste göras för att kunna backa kolvarna i bromsoken så man kan montera nya bromsbelägg.

Vid provkörning så kommer pedalen att kännas svampigt i början innan beläggen sliter in sig. Glöm inte att bromsa in de nya beläggen med några hårda inbromsningar från ca 100 km/h. Men inte i snabb följd utan att bromsen får svalna ordentligt mellan bromsningarna. Efter en 5-6 bromsningar så brukar det kännas helt ok i pedalen.

Anlita en expert!
Boka verkstadstid eller en tid för bilservice hos Mekonomen. Med över 500 verkstäder i Sverige så kommer du alltid att hitta en verkstad nära dig. Eller varför inte handla reservdelar och biltillbehör online och får dem skickade inom 1-2 dagar!

« Tillbaka