Köpråd: Volvo 960 - 2,5 / 3,0?

Tjenare! Har nu haft min 945:a i ett halvår, är helnöjd med den som förstabil, men vill skaffa något med lite fler hästar i Så efter att ha kollat runt lite och letat bil efter min budget (på runt 20-25k) har jag kommit fram till att jag skulle vilja ha en 960. Frågan är nu vilken av de två tillgängliga typerna jag borde gå efter? Det finns ju 2,5liters sexan med manuell växellåda och runt 170hk, sen finns det 3,0liters sexan med automatisk växellåda på 204hk. Saken är ju den att jag vill ha en bil som är rolig att köra men samtidigt inte slukar i sig alldeles för mycket soppa. Har fått för mig att automatare har en tendens till att vara rätt så törstiga. Sen är det ju alltid roligare med en manuell låda, iallafall om man frågar mig. Men vilken bil är till att föredra egentligen? Skiljer sig prestandan mycket mellan 2,5an och 3,0an? Hur svårt/dyrt är det att konvertera till manuell låda om man nu skulle köpa sig automatarn? Tacksam för svar! MVH Hampus.



Svar på inlägget: Köpråd: Volvo 960 - 2,5 / 3,0?



Jag har varit inne på 960 (/S90) ett tag också och snappat upp detta: Välj 3.0 - annan utväxling än 2.5, 30 hästar mer på samma förbrukning. Kolla efter -95, då den blev faceliftad. Både på utsidan och insidan. Hur enkelt det är att konvertera till manuell kan jag ej svara på. Många tror dock att 940 och 960 är väldigt lika, egentligen bara motorn som skiljer - men det är fel. Framvagn och bakvagn (multilink) är annorlunda bland annat. Tyvärr börjar ju 960 plocka på sig en del mil, men du kan nog säkert hitta ett välskott ex.


Volvo S90 har även en 3liters motor på 180hk (som ersatte 2,5:an där vid namnskiftet). Edit: Den ska finnas med manuell låda. Men om den är snålare/bättre än den tidigare 2,5:an vet jag ej.


Sambon hade 2,5 -95 med manuell låda och det är ju en crusingbil - inget annat. Enda gången man märker att den ens har lite under huven är på låga varv när man märker av vridet. Så ska du ha en glidarbil så funkar 2,5, men vill du ha lite mer pulver så är 3,0. Har bara kört med automat på trelitarn och den går hur fint som helst.


Jag hade en 2.5a med automat. Lådan strulade till och från. Framför hängde den sig på olika växlar. Mycket stag och leder som glappade och lite smårackligt rent allmänt. Tycker nog 850n jag har som bruksbil nu är bättre bil när det gäller pålitlighet/hållbarhet. Jag tyckte det var väldigt fin karaktär på motorn, väldigt tyst och jämn gång. Prestandan räckte gott och väl men den drog en hel del soppa. Kolla och känn att automaten växlar som den ska om du tittar på en sån. Det verkar obligatoriskt att det slamrar om stagen i framvagnen.


har kört en 960 3.0 och kan bara säga slö slö med båtfjädrar och en jävla massa soppa drickande, finns snålare och roligare bilar


http://www.youtube.com/watch?v=p4b2AroyVO0 så slöa är dom inte . då har du inte använt gasen tillräkligt


Håller med. Sen om man ska säga så om en hel bilmodell så ska man väl ha testat fler än 2-3 st. Jag har kört en del 960/s90s. Vissa har ju varit helt sjuuuukt slöa, och vissa (som tex den s90n jag äger) är helt okay prestanda i. Iaf för en bil som väger 1,8 ton. S90 3.0 180hp ersatte 2.5 170hp. Den har mer vrid, är mer effektiv och volvo ersatte den främst för att 960 2.5 hade fått så mkt klagomål. Därmed är den också faktiskt mer bränslesnål än 2.5an. 3.0 180hp är en trevlig motor, dock märks skillnaden rätt mkt till 3.0 204hp. Bensintörstiga är dem absolut, men det beror ju på lite hur man kör osv. Även med automatare kan man köra ecodriving till viss del. Nog om saken, för den summan som s90 kostar så är det svårt att få samma valuta för den komforten man får - hos någon annan bil. Iochmed att framvagnen är tung så får man byta krängningshämmare lite titt som tätt. Automatlådan får man byta växellådsgivare på ibland. Vissa efter 15 000 mil, vissa aldrig. Men man ska väl inte förväxla bilen med något sportigt såvida man inte ska byta ut väldigt mycket på bilen...


Nja, inte direkt mer vrid. B6304F/B6304S (3 liters, 204 hästar motor i olika årsmodeller) har 267nm. B6304S2 (3 liter, 180 hästar) har 260nm, vilket faktiskt är lite lägre. Dock är vridet nedflyttat i (effekt)registret för att ge mer kraft på låga varv, detta för att väga upp mot de förlorade 24 hästkrafterna. Idén är alltså att man inte ska märka skillnad vid normalkörning (stad t.ex., låga farter, många accelerationer).


ge mig en 740 gl med plastdäck så ska jag göra om det!






Hmm, ja efter vad jag läst i tråden lutar det mer åt att köpa automatarn med 3,0L. Automatare är ju lite sisådär, men man kan kanske slänga i en manuell låda någon gång i framtiden. Hög bensinförbrukning.. -bara att le och se glad ut när bilen äter upp ens besparingar, -lite får man ju offra för en sexa


Tack för förtydligandet, det du skriver om är helt korrekt!


Jag passar på att fråga lite mer medans tråden fortfarande är färsk.. Chiptrimma/ekonomichippa en 960, är detta möjligt? Undrar också om S90/V90 fortfarande är bakhjulsdrivna då detta är ett absolut måste för min del


Förutom lite få detaljer så är 960 -95 samma bil som S90/V90. Dvs automatisk nivåreglering (nivomat) bak med multilink och bakhjulsdrift. Ang chip så fick jag detta svar av T.M chiptuning 2009-01-18: Hej, Effektökningen för din bil är 20 Hk och 25 Nm, pris monterat och klart 3500 kr på rea. Bränsleförbrukningen går ner ca. 5-8%. Vi gör en felsökning på varje bil innan vi trimmar, vi arbetar med orginal mjukvaran i din bil och ger garanti att alla funktioner fungerar som med orginalmjukvaran. Original tillbaka ingår om så finns önskemål. Mvh / best regards / Mit freundlichen Grüßen Thomas Magnus T.M.Chiptuning AB Beryllvägen 11 471 60 Myggenäs Sweden Tel. +46 304 271 077 Thomas mobil: +46 730 683 999 www.tmchiptuning.com -- bara ställa flera frågor, såvida du inte hittar svaren i forumet (genom att söka)


Jag bugar och bockar för alla svar!


3.0 finns även med manuell. Men det är ganska ovanligt. Såg dock 2 stycken på blocket ganska nyligt till salu. Kanske finns kvar? Lite roligare än automaten.


3.0 man har 180 hk. 204 hk finns bara med automat.


Har haft en 965 -95 3,0 Automat och var kanon nöjd . Växlade fint i lådan och inget strul alls förövrigt.


Tänk på att du ska ta chiptrim på sugmotorer med en nypa salt. En ganska ordentlig nypa salt.


Hm, jaså? Varför detta då, -Brukar det inte fungera eller?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka