Köpråd: Saab 9-5 2.0/2.3t -99-01

Hej ! Har planer på att skaffa mig en Saab 9-5a combi. Planen är väl att trimma så man får runt 300hk, då är min fråga om det spelar någon roll om man kör på 2.0 eller 2.3. Hört att 2.0an ska hålla bättre, men kanske inte har någon betydelse vid 300hk? Vill även ha råd på vad som är bra att tänka på vid eventuellt köp, nått speciellt man ska tänka på när det gäller 9-5or årsmodell 99-01 ? Alla tips är varmt välkomna då jag inte är så insatt i Saab, men tycker det verkar vara en bra bil till en hyfsad slant. Tack på förhand // Sebastian



Svar på inlägget: Köpråd: Saab 9-5 2.0/2.3t -99-01



Viktigaste att kolla på är hur Servicen är skött, T7 motorn har haft problem med oil-sludge och dålig vevhusvent. vilket orsakar följdfel i motorn som tex. turboras, kamkedjerassel, igenkåksade motorer. Desto tidigare bil desto större risk för problem. Om servicen är skött enligt alla konstens regler och nya vevhusventilationen är monterad brukar det inte vara större problem. Om servicen är misssköt det minsta skulle jag undvika den bilen om den inte är nyligen renoverad (kamkedja, turbo, vevhusvent. byte och rengöring av oljesil). Lyssna efter kedjerassel från motor och kolla efter olja på spjällhus och transkåpa, eller ta med dig nån som är insatt i motorerna för att kika å lysna. Annat vanligt fel är bussningar i bakvangn, brukar bli lite glappa och orsaka missljud vid gupp och slitage av bakdäck. 99-01 börjar bli lite gammalt nu så dom kan ha börjat rosta lite om dom har varit dåligt skötta, börjar krypa på skärmarna i bak-/underkant från grussrput och ev i bagageluckan runt regplåten. Annat att tänka på... Köp en med sköna stolar om du inte ska hiva in sportstolar, Aero eller Vector med sportpaket, dom som sitter i Linearen är väldigt platta och tråkiga jämfört med dom finare som erbjuder komfort och bra sidostöd. Som motorval skulle jag föreslå 2,3 liters motorn, känns mycket större och vridstarkare än 2,0 liters motorn till att börja med och sen att masera ut mer hästar från den borde ju bara vara lättare pga. större motorvolymen.


Tack så jätte mycket för svaret ! Nu har jag lite mer koll på vad jag ska kolla efter vid eventuellt köp. Nu återstår bara att hitta något vettigt. Lägger hellre mer pengar och får en fräsch 9-5a än att köpa en billig häck. Ang. stolarna så blir det nog inte sportstolar, blir nog en Aero sportcombi istället. Ang. motorval så lutar det åt 2.3an då jag vill ha Aero modellen. Tack återigen för svaret, uppskattas verkligen. Ha de gott // Sebastian


Köpråd 9-5 http://forum.saabturboclub.com/viewtopi . p;t=282977


http://www.nordictuning.com/media/ams-test.pdf Enligt artikeln svarar 2.0 bättre på trim än 2.3an som anses lite "trögare"..


vid 300hk ligger dina kolvar i farozonen tyvärr... men en 2.0 är juh lite piggare men du får mer vrid i en 2.3l..


Alltså sitter man och läser blir man nästa mörkrädd om vad folk säger om dom "gamla" 9-5orna. Jag går själv i tankarna på att köpa en, men dock i prisklass 25-30 000. Men när man läser här och på saabklubben blir man som sagt rädd. Funderar på om man inte ska ta å leta upp en fin saab 9000 2.3T/2.0T/Aero istället, som inte har många mil på nacken. Vanligaste felet på 9000 är väl mest ABSn eller är jag ute å cyklar?


På 9000 med TCS (antispinn) kan den börja strula. Det yttrar sig ofta i dålig eller obefintlig tomgång, grundladdtryck och ryckig gång.


Andromeda, vad hade du slått till på ? En 9-5 (98-00) eller 9000 (95-98) ?


Nästan det jag var rädd för. Sen när vxl-lådan säger ifrån är ju en annan historia, men köra man hyfsat lugnt så ska den väl hänga med. Då jag har tänkt att trimma så verkar ju 2.0 vara det bättre alternativet.






En 9000 Aero av senare modell börjar ju bli en kultbil. Dock kostar de fina exemplaren med låga mil därefter också. Med 9-5 är det ju precis tvärtom. En tidig 9-5 Aero går inte på många kronor idag, och känns ju som en betydligt mer modern bil. Båda modellerna har ju sina problem. 9000 börjar komma till åren och få många mil och en del rost. T7-motorerna i 9-5 är ju erkänt bråkiga, och sedan har vi ju problemen med bakvagnsbussningar, glappande rattstång osv. Jag skulle nog letat på en 9-5 Aero med dokumenterade oljebyten var 1000:e mil. Oilsludge drabbar oftast bilar som servats enligt longlife-programmet.


Kan inte mer än hålla med... sitter själv och letar runt efter en bil inför vintern och var jäkligt sugen på en sen 9000 eller tidig 9-5:a men jag tror fasiken inte jag vågar köpa en efter man läst vad folk säger här och på diverse saab forum.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka