Köpråd: Rymlig bil till kille i rullstol

Tjena! Har hört att Garaget ska vara ett bra forum med kunnit folk så jag testar och skriva ett inlägg här. Jag är 22 bast och sitter i rullstol. Nu till sommaren avslutar jag min utbildning och tänkte skaffa en rymlig bil där jag lätt kan slänga in min rullstol i bakluckan. Eftersom jag har ett funktionshinder så får jag bilstöd från försäkringskassan för att kunna köpa en Kombi 100k, sen kan jag lägga max 30k själv. Krav är att den måste vara automat (kommer köra med handreglage), Stort bageutrymme och helst ha gått under 10. Jag får bara bilstöd vart 9:e år så den måste hålla i minst 9 år. Det som oroar mig är försäkringen. När man beviljats bilstöd måste man skriva bilen på sig själv och kommer troligtvis ha rätt låg lön en tid framöver. Jag har kollat på modeller som Volvo V50 och Ford Fokus. Ungefär i den storleken vill jag att bilen ska vara. Finns det några andra bra alternativ? någon japansk mellankombi som är prisvärd, bensinsnål och låg försäkring? Tack på förhand, det här är ett nybörjarinlägg så döm mig inte! : Mvh Virre



Svar på inlägget: Köpråd: Rymlig bil till kille i rullstol



Kan du ta dig ur rullstolen alltså släpa dig till förarplatsen? För annars minns jag en snubbe i sommras på en jänketräff. Han hade an handikappanpassad Chevrolet van HiTop med elektrisk lastbrygga på sidodörren, Han rulla fram till förarplatsen och vad jag kommer ihåg så spände några järn fast stolen elektriskt.


Som tidigare användare var inne på tror jag det hjälper om vi vet vad du upplever enkelt eller svårt, som sagt hur enkelt har du att förflytta dig själv? Tror du att du upplever ett högt eller ett lågt insteg som enklast, tex. vore en SUV omöjlig att hoppa upp i? Sedan har du andra preferenser, tex vill du ha något som är roligt att köra eller en bil är enbart ett transportmedel för dig? Har du svårt att röra dig så att en bra parkeringsvarnare eller backkamera vore en stor hjälp? Sådana frågor vore till stor hjälp, för det finns mängder med bra modeller att välja mellan men det är svårt att bedöma hur dessa skulle upplevas ur din synvinkel utan lite mer ingående förklaring.


Volvo V50 och Ford Focus suger ju med lastutrymmet, går ju knappt få in ett mjölkpaket i dem bilarna Toyota har ju nån kombi som är lite större, Mazda likaså.


Jag vet inte om jag tänker rätt men borde du inte sikta på en högerstyrd bil ? du slipper då att rulla ut i trafiken och försöka komma in i bilen utan att bli påkörd. kolla på tex subaru impresa halvkombi .. checka den Engelska marknaden för billiga bilar .


Tack! hade missat en del grejer. Jag är riktigt stark i armarna så jag flyttar över till från rullstol till förarsätet utan elhiss eller hjälp från assistent. sen är det tänkt att jag ska lägga vika ihopp och lägga min rullstol på pasasserarsätet brevid. en SUV går också bra, om än lite bökigare gillar jag att sitta lite högre upp. Jag är väldigt kort i ryggen och kommer sitta på en dyna för att nå upp ordentligt.. Jag är något stel i nacken och har lite svårt att vrida på skallen så en bil med bra sikt är att föredra. Jag tänker på försäkringen också, vill inte ha alltför stor bil om det kommer kosta skjortan. Tack igen för hjälpen!


Duger fullgott att få in rullstolar utan att fälla ihop dem. TS har du en ihopfällbar rullstol eller en sådan väldigt nätt och lätt icke ihopfällbar ? Känner en som har en opel vectra och de verkar funka toppen. Han har även en robot som han sätter fast rullstolen i som tar in den i bagaget. Har inte försäkringskassan ett krav på hur gammal bilen får vara dessutom ?


Tack! bra tanke! Men jag vill nog ha vänsterstyrt. Kommer vara fler som ska köra bilen än jag. Handreglaget är bara en påbyggnad och fotpedalerna kommer fortfarande fungera. Imprezan ser nice ut... men verkar inte vara så gott med bilar på begagnadmarknaden? Ska tilllägga att jag främst kommer ha den för transport. Sportbil blir vid ett senare tillfälle :p. Jag spelar rätt mycket basket runtom i landet och åker långa sträckor.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka