Funderingar lagar & regler rörande fordonsbelysning

Hej! Tänkte fräscha upp min nyinskaffade s60 eftersom jag ändå skall byta dörr och backspegel mm. Har då läst runt lite här å var angående belysning och lampor, vad man får ha och vad som får framföras. Dessutom är beställningen hos diodhuset bara ett klick bort. Har dock en del funderingar innan detta. Det tråkiga halogengula utseendet i skylt-belysningen bak skall bort vilket medför att det andra lagliga alternativet är av vitt sken, men sen kom jag och tänka på att även om skenet är vitt så måste väl lamporna (LED) vara godkända? Eller hur är det egentligen? Vad kan besiktningsmännen/polisen gnälla över? Halogenlamporna i parkeringsljuset fram skall självklart också bort då det inte alls matchar xenonljuset , samma här vitt eller gult sken är lagligt frammåt. Slutligen återstår kombinationen p-ljus och dimljus som jag har fundering om. Läst att det är acceptabelt att använda under dagtid i normala ljusförhållande istället för enbart halvljus. Tycker dock att dimljusen är för starka för att använda i denna kombination och skulle själv tycka att det bländar. Någon som har tips angående detta? Day Running Light etc. Ledlampor i dimljusen är enligt diodhuset av mindre ljusstyrka och passar därmed bra som DRL. P-ljus & regplåt http://www.diodhuset.se/diod-led-lampor . w-xenonvit Dimljus (DLR) http://www.diodhuset.se/diod-led-lampor . p-s1%2F153



Svar på inlägget: Funderingar lagar & regler rörande fordonsbelysning



Inget, finns ingen sån märkning om att dioder måste vara godkända


Som sagt kan dom inte säga ett ljud ang dioderna så länge de är vita/gula. Dom öppnar ju inte heller och tittar vad som sitter, dom är endast itresserade av att det lyser "rätt". I dimmarna så kan vissa tycka att det bländar, dock har ju dessa bilar en form av kåpa som ligger över lampan som då gör att risken att de bländar minskar rätt mycket. Körde dioder i min förra till en början men tycktre det blev lite klent ljus så jag bytte till xenon, dock fanns inte de riktigt starka dioderna till H1 som det gör idag så jag låter det vara osagt om hur de nya lyser.


Däremot så kan dom, om dom vill, klaga på att dioderna är blå även fast man själv inte tycker att dom är det. Då pratar jag om 6000K Xenon-look dioderna som sitter i mina p-ljus t.ex. Har dock aldrig hört någon som fått böter pga att p-ljus eller skylt-belysningen lyser med 6000K.


Så sant, det har jag full förståelse för om de gör När vi ändå är inne i ämnet kan detta ses som en dum fråga för er kanske är det canbus ljusövervakning på p-ljuset fram på en s60 -03? Har övervakning på positionsljuset bak vet jag iaf. Går ju självklart att ta bort lampan och testa men det är ju ganska trångt och vill ju helst slippa det...


Tror inte den har det på p-ljuset fram, dock inte säker. Bak är det, stämmer.


Fram nej de har dom icke


sant, jag hade den diskusionen på bilprovningen en gång och förlorade.. dom sa " det lyser blått... (punkt) " Så 6000K kan vara lite att ta i när det kommer till P-ljusen, kör med det till reggskylten och där vart det inga problem.


Exakt samma för mig!





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka