Stylingförslag till Saab 9-3 (98-02)

Tjena! Jag har under ett bra tag betraktat Saabs fina konceptlinjer och undrat om de kanske kan göra nytta på deras tidigare producerade modeller. Jag har klippt in några detaljer på en redan mycket fin 9-3:a, som då tillhör Pontaaa här på Garaget.org. Ta först en titt på denna stötfångare från Aero X ('06), det var svårt att få den att passa i bilden p.g.a. en annan fotovinkel, men ni förstår principen! Å här har vi ett par baklampor från Saabs "BioPower 100 Concept", en stilren 9-5 SportCombi kan man säga att det är. Jag gillar stuket på baklamporna skarpt och det skulle se ännu hetare ut i verkligheten - frågan är då, vem kan designa och göra sådana här lampor till den gamla 9-3:an? För det vore så snyggt! Frågan kan även generaliseras till "vem gör tillbehör på beställning". Stötfångaren är heller inte dålig och skulle väl i princip också kunna utvecklas till denna modell! Vad tycker ni, och har ni sett någon annan Saabdetalj som ni skulle vilja ha på en annan Saabmodell, sidospeglar eller vad som helst? Kärnfrågeställningen är ändå hur det ska gå till att skaffa kvalitetsanpassningar av dessa eller andra tillbehör till sin egen bil...



Svar på inlägget: Stylingförslag till Saab 9-3 (98-02)



Ingen som vet någon man kan kontakta?


Baken vart riktigt snygg, men den framdelen lär överhetta motorn, ia.f. med trimm, vart skall kylaren få luft någonstans??? BTW bra jobb, finns på tok för lite delar till Saab 9-3 ver1!


Jo, tänkte på det i efterhand att luften måste ju komma in någonstans. Baklamporna är jag riktigt haj på fortfarande, vill-ha! Vem tror du kan få dem i produktion?


Snygga bakljus. Gillas! Men ... Det dyra är inte produktionen av sådana bakljus, utan utvecklingen och certifieringar för att få dem godkända. Saab är en så smal aktör att ingen hittills varit redo att ta den utvecklingskostnaden. De företag som har bäst förutsättningar och intresse att ta fram detta bör vara Speedparts eller Realcar (som ju är på fötter igen). Och jag är rätt säker på vad deras svar blir, eventuella upprop och intresseanmälningar till trots. Utomlands är intresset för utvecklingsarbetet nog väldigt marginellt, eftersom 9-3 betraktas som en rätt liten volym. Däremot finns det självklart företag med full kapacitet att ta fram liknande bakljus, men just utvecklingsfasen riskerar att bli alltför dyr, även om det sker i ett lågprisland som Kina (vilket är det utfall som är mest troligt att ske om någon bara står för utvecklingskostnaden). Tyvärr är det nog ett fall där själv är bäste dräng, vilket i sig lär innebära hemmaknåp och därmed ej certifierade och godkända resultat. Finns ju privatpersoner som gjort egna vita bakljus till og900 (sedanversionens bakljus). 9-3 bör gå att forma efter delvis samma princip. Dock lär man få göra gjutformar först, för de bakljusen håller ju inte en enda plan linje (till skillnad från nämnda og900-bakljus). Sedan blir resultatet inte lika fabriksmässigt och det ställer krav på rätt färgfilm på glasens insida för att få rätt färger på belysningen.


Är nog bara till att hala fram plånboken o gå till en tillverkare av bakljus, be dem att tillverka såna till dig o sen försöka att sälja hela serien själv. O ang fronten så är ju själv bäste dräng. bara till o pussla o plasta själv Tycker jag fått till mitt rätt skapligt på min 9-5a


Yup, det är nog så det får bli senare. Det handlar ju onekligen om pengar, och om man själv har resurser så att företag som Realcar o.s.v. inte behöver utsättas för så mycket risk, ja då kan det mycket väl bli ett bra, men dyrt resultat. Vi får se vad som händer. Kombicoupé, coupé eller cabbe - de skulle sitta som en smäck!


Jadu, din front såg läcker ut trots att den inte är seriemässig! Allt är möjligt inom rimliga gränser kan man väl säga, det ska nog gå att koka ihop ett par "Saab Concept-Style" bakljus till den klassiska 9-3:an inom en snar framtid...


lamporna var riktigt snygga skulle gärna vilja ha ett par till min, letar efter fram lampor å baklampor till min 9-3 2.0t 00 någon som vet var man kan finna styling lampor till saab 9-3 98-02?


Det har startats ett antal trådar som denna på STCS forum, men tyvärr har alla dött ut ganska snart. Jag tror någon tråd faktiskt tog sig så långt som att en tillverkare kontaktades och man började ta in förhandsbeställningar på just bakljus till og9-3, men några bakljus dök aldrig upp och även den tråden tystnade till slut. Det ropas ofta efter styling och tillbehör till just gamla 9-3'an, men tyvärr verkar marknaden vara för liten. Här i Sverige är efterfrågan fortfarande relativt stor, men tyvärr räcker inte den svenska marknaden till för att en tillverkare ska visa intresse, och internationellt är Saab ett nisch-märke. Men om någon lyckas sätta dom där bakljusen i produktion så lovar jag att jag köper en uppsättning!





skulle nästan försökt att få upp en tråd där man kan kanske få ett par styling lampor till saab 9-3 98-02 det är synd att de inte finns så mkt styling till saab 900/9-3


Ja, det är den bistra sanningen. Det handlar tyvärr mycket om plus och minus eftersom produkterna ska sälja. Det enda rimliga är om man har en tillverkare av delar som nischat sig på att göra specialdelar till olika märken. Man ska även då lägga stor vikt på göra delarna intressanta för entusiaster. Nä, jag hoppas att jag iallafall kan förverkliga min dröm-Saab i framtiden. Lär använda bilen i någon smart kampanj.


Det är väl bara att smyga sig in i bakljusfabriken och hälla i lite ofärgad plast i ordinare gjutformar och tillverka sig ett par





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka