Köpråd Saab 9-5 2003-2006

Hej, ska börja jaga en saab 9-5 av årsmodell 2003-2006. Har aldrig ägt en saab men priserna på dom är så pass lockande i dagsläget! Jag har liten kunnighet om modeller och dyligt. Men bilen jag är ute efter ska vara relativt välutrustad och inte allt för trött (Kanske 2,0T) Hur är automatlådorna på saabar? Bor i en storstad så en automat hade inte varit helt fel om lådorna är hållbara. Bilen kommer att användas mestadels för att transportera byggmaterial, men vill gärna ha lite att gasa med och inte åker helt rakt i kurvor Priset ska hällst hållas under 50 000 KR. Så kom gärna med lite förslag på vilka modeller jag ska kolla på. Kommer att köpa en bil inom nästa vecka.



Svar på inlägget: Köpråd Saab 9-5 2003-2006



kolla denna isf! http://www.blocket.se/alvsborg/Saab_9_5 . 18&w=3


Köp en -04 eller nyare så är du säker på att bilen har den uppgraderade vevhusventilationen. Automatlådorna är väldigt hållbara så länge du köper den 5-stegade som jag tror sitter i sedan -00/01. Finns gott om folk som åker med runt 500-600nm utan större problem med lådorna. Är oljan bara fräsch så ska dem hålla. Motormässigt är svårt och säga om du bör satsa på en 2.0t eller 2.3t. 2.3:an går ju att köra lika snålt som 2.0t kanske dock inte i storstadsmiljö. Ska dock sägas att jag personligen tycker 2.3:an är det vida överlägsna valet i 9-5. 2 litaren är egentligen lite för svag för den stora bilen. Så mitt val hade blivit en -05 med 2.3:an - gärna en aero med fulltrycks turbon - då jag tycker att faceliften som kom 2006, är gräslig.


Motch_swe Okey, då blir det en 04a eller nyare 2,3 liters med automat.. har tänkt att behålla den ett tag så är lika att ta den större motorn så att den inte känns trött. Lite dum fråga men jag är som sakt helt totalt oinsatt i saab, vad står Vector, Aero M.M för? Tchn226 Den var inte helt illa, ska kolla runt lite under veckan och hämta en i början av nästa vecka (Semester )


Finns inga dumma frågor. Man kan väl säga att det är olika utrustningspaket. Linear är basmodellen. Väldigt sparsmakat med utrustning alltså. Vector är steget över. Bättre standardutrustade och ofta är det fler val gjorda bland extrautrustningen. Aero är flaggskeppet. Största motorn, större bromsar, alltid sportchassi och i regel väldigt välutrustade. Dem har också andra stötfångare, kjolar och spoliers som gör dem riktigt trevliga att titta på. Du säger att du vill ha en hyfsat välutrustad bil så då bör du välja minst en Vector-utrustad. Även dem kan vara fullsmetade med extra utrustning i klass med en Aero - minus skillnaderna då på motorn, bromsarna och exteriören som är exklusivt för Aeron.


År 2001 hade 9-5 fortfarande den gamla antika lådan, när den modernare femväxlade kom vet jag däremot inte men något i bakhuvudet säger mig att det var till 2002? Linear och Vector är olika utrustningspaket till SAAB, Aero innebär dels viss utrustning men är även en benämning för den starkaste motorn som till en början hade 230hk men som mot slutet 260hk. Som kuriosa kan dock nämnas att dom sista åren innan SAAB gick bort så var även Aero ett utrustningspaket som inte längre innebar en viss motorstyrka. Men det gäller inte första generationen 9-5.


Finfint Börjar få ganska bra grepp om det hela då. Sista saker jag kan komma på är hur är motorerna i 2,3T vector och 2,3 aero? Hållbarhetsmässigt. Och vad är den egentliga skillnaden? Är bara aeron "Chippad" eller är det andra saker under huven som gör den mer atraktiv? Prismässigt så var den inte så jättestor skillnad på en vector och Aero på blocket så om försäkringen inte är hemsk på en Aero så lutar det lite åt det hållet.


Vectorn kör väl som alla andra T7 motorerna en GT17 snurra medans Aero kör Mitsubishi snurror?


Det fanns ju faktiskt 2st 2.3l utöver Aeron bland dem här årsmodellerna. Den minsta 2.3t (OBS litet t) har ju bara en lättryckstubo på 185hk från Garrett. Sedan har du 2.3T på 220hk. Stort T brukar betyda fulltrycksturbo och jag har för mig det är samma turbo som i Aeron dock annan programvara (möjligtvis något mer). Aeron har väl också en sportknapp till automatlådan som ger dig 20Nm extra under en kortare stund. Perfekt för omkörningar.


hmm om det med knappen stämmer eller inte är jag osäker på, men vad jag vet är det TD04hl15T aggregat som sitter i Aero fram till -06 inte sett något annat aggregat i nån jag kollat på. men tror inte det är original om det sitter en 15T i nåt annat än Aeron =p Klart det är annan programvara i Aero'n spridare vet jag skillde mellan 9-3'orna mellan Aero och FTT så skulle inte förvåna mig om det skiljer på 9-5 med.






skillnaden mellan 2,3T 220hk och 2,3T 260hk aero är enbart programvaran


Tittar man på Maptuns hemsida plockar dem ut samma effekt med steg1(265hk) till både 220hk-versionen och 250hk Aeron. Spridarna byts först vid steg 4 (315hk) till båda motorerna. Så jag tror att det bara är programvaran som skiljer dem åt.


Mycket matnyttig fakta! Hur är dom manuala lådorna på Aeron? Är ju ingen garanti att man hittar en automat när det är dax att hämta en bil. Men i regel brukar ju manuella lådor inte ställa till det så mycket så länge dom inte låter mm.. antar att det är samma för saab.


Ok då har man lärt sig något nytt ja att du får slänga på eftermarknadsspridare när du trimmar vet jag men nu var det original jag menade att det kanske skiljer


Ja alltså jag tänkte mer att om nu spridarna har lägre kapacitet på 220hk-versionen borde dem bytts ut tidigare då dem hade blivit en flaskhals tidigare än på Aero. Nu byts dem som sagt samtidigt så dem borde vara detsamma.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka