Köpråd bmw 320d xdrive eller inte

Är i behov av en kombi och föll för bmw 320d -09 bra med kraft men ändå billig att köra! Vet dock inte om jag ska ha med 4wd eller inte. Har ju 4wd idag och gillar det och kommer det mycket snö så kan det kanske vara svårt o ta sej fram med bakhjulsdrift? Den kommer drick lite mer men det verkar marginellt. Har inte jätte mycket koll på bmw så alla råd o tips uppskattas!



Svar på inlägget: Köpråd bmw 320d xdrive eller inte



Nja, man får anpassa sin körning lite mer om man ska köra bahjulsdrivet, men jag skulle ha valt fyrhjulsdrivet om jag var du!


Bakhjulsdrift är ju kul att ha men när det kommer lite för mycket snö så är fyrljusdrivet ovärderligt! Hur är bmws fyrhjulsdrift? Konstant eller en typ av Haldex, har för mej att jag läst någonstans att den är konstant, 40% fram 60 bak tror jag?


Självklart X-drive! Jag gick ifrån en fyrhjulsdriven bil till en bakhjulsdriven 320d och efter bara ett år är jag nu tillbaka i en fyrhjulsdriven bil.


Självklart 4WD. En vinter med bara 2WD är inte kul.


Det beror på vad du behöver och hur du värderar din ekonomi, en RWD 3-serie klarar vinterväg utan problem och har ett effektivt antisladdsystem medan en 4WD självklart tar sig fram bättre. Det kommer dock till priset av högre förbrukning, högre inköpspris och dyrare underhållskostnader året om. Är det verkligen värt det, speciellt om du bor i Malmö/södra Sverige? Har du inga problem att stressa plånboken lite extra hade jag hellre köpt en 325d eller 330d och sluppit den träiga fyran under huven. BMW´s xDrive är dock bra, jag har en själv (Finns inte 2WD till X-modellerna) och är imponerad av systemet. Som du säger driver det permanent, men det är aktivt och skickar kraften dit den behövs och kan således vara 100% framhjulsdrivet i ett visst läge om det behövs (Om t.ex bakhjulen står på halt underlag). Uppträder dock väldigt mycket som en bakhjulsdriven BMW och det är bakänden som släpper först precis som "en BMW ska". Antisladdsystemet som hör till BMW (Både 2/4WD) är även mysigt, griper in mjukt men omedelbart vid både hjulspinn och sladd i standardläge men så kan man trycka på en liten knapp märkt "DTC" och så kopplas antispinn i princip bort helt och antisladd tillåter breda sladdar utan att gripa in. Om det går för brett häver inte systemet sladden helt, utan styr snarare tillbaka den. Med DTC kan man således ha riktigt roligt, med fortfarande ha en livlina om man tappar kontrollen. En sådan funktion (varken DTC eller standardläge på stabilitetskontrollen) upphäver förstås inga naturlagar och det kan gå illa ändå, men mycket säkrare än att koppa ur systemet helt som på konkurrenterna blir det förstås. Men sikta på 320d om du vill komma undan så billigt som möjligt eller 325d(/330d) om du kan tänka dig att lägga lite mer är mitt tips, sexan går något enormt mycket mjukare, låter trevligare och dricker inte så mycket mer i praktiken. Du har mycket roligare med sexan året runt än med fyrhjulsdrift någon månad om året!


Helt rätt, framkomligheten blir mycket bättre och säkerheten ökar också då du har 4 drivande hjul.


Rquired: jo det ligger lite i vad du säger men sen gillar jag start/stop funktionen som 320 har, har även 325 detta? Blir ju mycket körande i stan o då är det super! Får tänka lite på det men en 320 tycker jag räcker och med bsr får man en rätt bra ökning i motorn!


En 320d har helt klart tillräckliga prestanda, men jag hade nog köpt en 325d även om den varit mer långsam än en 320d. Det är de sex cylindrarna jag söker, den går mycket jämnare, mer diskret, har bättre register och låter mycket trevligare än vad fyran i 320d gör. Den dricker lite mer bränsle visst, men jag upplever att skillnaden är nästan noll på lands/motorväg och liten vid stadskörning. Så har det varit när jag kört åtminstone, och en sexa under huven till priset av några centiliter per mil mer är ett kap i mina ögon! Nu vill jag inte få 20d att framstå som dålig, det är en bra maskin som fått mycket god kritik från tester och ägare, men sexan i t.ex 25d är ännu bättre. S/S gör mig osäker, inledningsvis kom det endast till BMW´s 4cyl. motorer men när de andra fick funktionen vet jag inte. Och inget illa menat men jag håller inte med om att det är något bra, jag kan absolut tänka mig att betala BMW för att koppla bort S/S om jag hade köpt en bil med den funktionen. Så om det inte finns i 325d är det ännu en fördel med modellen i mina ögon.


Hmm, intressant läsning! Varför tycker du inte om start stop? Känns väldigt vettigt att inte göra av med bränsle när man står stilla!? Har ju inte köpt någon bil än men det lutar lite åt att iallafall åka o prova en 325d och jämföra! :-)






Finns ingen nackdel med start/stop. Ingen mening med att stå och gasa i fri-läge. Det är riktigt bra skjuts och vrid från låga varv i 320d och den är betydligt snålare och med låg skatt. 325d är om man vill låta mer likt en SL-buss. Skulle definitivt skippa fyrhjulsdriften som sällan kommer till användning utan mest ligger som ett tungt ok att bära omkring på.


Ja start stop är något jag vill ha då jag bor i en storstad! Men vill höra samtidigt vad som kan va dåligt med det, en kompis trodde att det skulle slita jätte mycket på startmotorn men det har funnits ett tag nu och inte hört något speciellt med problem med det!?


Dåligt med S/S? Främst är det av bekvämlighetsskäl, en dieselmotor skakar och väsnas när den startar och det är inget man skall behöva lyssna på i en modern bil särskilt inte en lyxigare sådan som en BMW. Klart en dieselmotor låter och skakar lite när den går med, men det är inte lika markant som när bilen ruskar på sig inför en start. Sedan behöver motorn vara avstängd i minst femton sekunder för att S/S skall vara effektivt/lönsamt, eftersom man knappast tvärnitar och motorn slår av sig direkt innebär det kanske i praktiken ett stopp på 25-30s för att det skall bli effektivt? Annars släpper en motorstart ut mer skit än vad motorn gjort på tomgång. Och om vi säger att en runda på två mil i storstaden tar 45minuter, hur mycket av den körningen består av stopp längre än 25s och hur mycket består av snabba stopp alternativt kökörning? Om vi säger att den totala tiden av stopp längre än 25s blir tre minuter? Ok, jobb-Passaten kräver 0.7L/h på tomgång påstår den vilket känns som en rimlig siffra. En 320d borde ge något liknande, då har S/S sparat 3cl bränsle vilket är detsamma som 7g koldioxid eller diesel för knappt 50öre. Att jämföra med att en sådan diesel kanske släpper ut 200g/km i sådan trafik. Och då räknar vi inte med de gånger S/S slår in i onödan och skapar högre utsläpp eller att S/S inte kan användas året runt utan endast fungerar när det är viss temperatur. Jag kommer inte ihåg siffran, och den varierar mellan olika tillverkare och modeller, men minusgrader innebär avstängt S/S för de flesta bilmodeller. Kort och gott, det är inte behagligt att köra en bil där en dieselfyra startar och stannar i tid och otid samtidigt som besparingen i bästa fall under optimala förhållanden som hård stadskörning ändå kan beskrivas som minimal. Nej S/S är en pappersfiness som ger lägre förbrukning i den korta och orealistiska NEDC och därmed installerar biltillverkarna funktionen. Billig reklam, deras bilar framstår som ännu snålare än de faktiskt är. Nej jag håller med om att man inte skall slita på miljön i onödan, men såpass bekväm är jag samtidigt att jag inte offrar komfort för att eventuellt spara 7g koldioxid. Då sparar vi i praktiken enormt mycket mer på att inte köpa en stor och bekväm BMW 320d utan ännu mindre bil! Hoppsan vilken lång parantes detta blev, men förstår du hur jag tänker?


Brukar stänga av motorn vid rödljus och lämpliga tillfällen. Känns bra och betydligt tystare än att ha motorn igång. Har lyckats köra på 0.46 här i stan med lite flyt och planering med min 320dA (som inte har automatisk start/stop). Har man nollställt färddatorn, tex efter en tankning och hamnar vid ett rödljus efter några km och får vänta så tickar förbrukningen upp med motorn igång, sedan tar det lång tid att få ner den igen. Man ska inte underskatta vad lite tomgångskörning gör på förbrukningen på korta sträckor. BMW rekommenderar även att stänga av i instruktionsboken.


Absolut förstår jag, kul att få höra av någon som vet vad han snackar om! Trodde helt klart att s/s var mer effektivt! Ska kolla upp vad som skiljer en 320d mot en 325d i månaden, ska även försöka sälja golfen privat vilket verkar vara omöjligt i dessa dagar :-/


BMW anger 7.3L/100km vid stadskörning och 4.6L/100km vid landsvägskörning för 320dA E90 av modernare snitt, det kan knappast varit särskilt tung stadskörning om du kör din bil på landsvägsförbrukning i stan?


4.4/5.4/7.1 står det på min. Nej det är maxad eco-driving kan man säga + en hel del flyt. Dieslar är extra snåla om man kör sakta (som i stan fast utan för mycket bromsande) eftersom motorn är så effektiv i sig.


Ok, jag måste tittat på en årsmodell äldre eller liknande. Men det är en rätt stor skillnad mellan 4.6 och 7.1L/100km också?


Har du jämfört färddatorn med verklig förbrukning? Min E91 drog 0,5 dl/mil mer än vad färddatorn visade.


Ja, den visar 0,01L/mil mindre än tankning/trippmätare. Har kollat de första 15 tankarna.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka