Köpråd BMW 318i

Hej, jag är rätt dålig på BMW, eller snarare totalt värdelös på BMW överlag, så jag tänkte vända mig till er på garaget för lite köpråd. Har spanat in en BMW 318i -97 på blocket för 12 000kr den är skattad och besiktigad det ända som krånglar är bagelucke-låset och centrallåset annars ska den fungera bra. Är det lättfixat eller är det bara till at strunta i det? ändamål och användnigsområde för bilen: Bruksbil och åka brett! Några tips på vad man ska kolla efter om det är en bra bil och vad ska priset ligga på? MVH



Svar på inlägget: Köpråd BMW 318i



Motorerna brukar ge upp, bara hämta på skroten för några hundralappar. Men för attxåka brett är en 318 lite klen. Jag skulle kollat på 320/325/328 istället.


Tänkte köra den på vintern då borde väl 318 vara nog eller?


åka brett borde inte vara några problem. behövs inte mycket i snön.


Nja de beror på hur fort du vill åka;) Jag åker gärna brett på stora vägar i 100-140km/h och då räcker inte 318. Men annars är de väl en rolig vinterbil, bara handla:)


En 318i från 1997 har en M43 under huven och det skall mycket till innan en sådan ger upp, tidigare årsmodeller upp till och med 1994 hade dock M40 med kamrem och den motorn är sämre men inte heller något som "brukar ge upp" utan den har en felkonstruerad kamaxel som gradvis går ner sig. En 318i med M43 är en pålitlig och ekonomisk bil, de fel du beskriver bör vara enkla att laga antingen är det glapp eller dålig kontakt någonstans alternativt har någon motor i sig gett upp och dem finner du billigt på skroten. 12.000:- är ett bra pris om bilen är frisk, men se upp det finns mycket slutkörda exemplar i de lägre prisklasserna!


Jag menade såklart att det är låsmotorerna som ger upp när han frågade om centrallåset som inte funkade. En M40 eller M43 ger inte upp i första taget:)


Ber om ursäkt, jag var lite osäker när du skrev att man fick tag på en ny för några hundralappar men med tanke på hur relativt billig en populär M50-sexa ändå är tänkte jag att "några hundralappar" mer vad ett talesätt för vad en M4x-fyra hade kostat.


Men den stora frågan är om man ska köpa den här bilen eller en volvo 740 för 6000-7000, man vill ju inte att bilen ger upp i när det är svinkallt ute men man vill inte heller betala allt för mycket för en lekbil inför vintern.


Den frågan kan du endast svara på själv, men risken att en gammal Volvo är slutkörd av tidigare yngre förmågor är lika stor som att en BMW är det, Volvo är inte billigare i reparation eller service däremot vinner den förmodligen försäkringsronden. I gengäld dricker en 318i klart mindre bränsle än en Volvo 740, den är mer modern, bekväm och säker samt även om jag inte vill påstå att en liten bakhjulsdriven BMW är den stadigaste bilen du kan köra i halka så slår den Volvo med deras gamla bakaxel i alla lägen med ett tryggare och mer konsekvent beteende hos tysken. Har bilen dessutom ASC (passivt antisladdsystem, extrautrustning) skall det mycket till innan du får sladd vid normal körning. Jag hade utan tvekan lagt till några tusenlappar för att köra BMW, framför allt om du skall köra den till vardags med, då är jag visserligen förtjust i dem men jag tycker ändå 318i är den bättre bilen i det här fallet.






Det är ju ändå en rätt avgörande faktor i valet vovlo / BMW, bränsleförbrukningen, en 740 drar närmare 1 liter och ska du åka brett går det ju åt ännu mer, där lutar det definitivt åt BMW hållet. Likadant utseende (vilken inte är det viktigaste) volvo är ju en fruktansvärt ful bil (dom äldre modellerna) och man får ju som regel en viss "stämpel" om man kommer med en volvo 740, Jag har också fastnat lite för bmw på senaste. Men vad ska man kolla efter vid ett sånt här köp? om man ska ha den somsagt som brukis / åka brett. Givetvis standard grejerna, rost, missljud o.s.v men finns det någon generelt man kan kika efter så man inte känner sig överkörd av säljaren?


Visst finns det, men det är ingen idé att jag skriver något eftersom det står så noggrant sammanfattat här:http://www.autopower.se/Guider/Begagnatguiden/E36/ Utöver det finns det egentligen inga vanliga fel, kylsystemet kan vara lite lurigt på E36 så kontrollera skicket så noga det går och har någon gått igenom det tidigare är det ett plus. Det är främst vattenpump, termostat, termostathus och fläktkopplingen (vilket guiden ovan nämner) jag tänker på. Även kylaren är förstås bra att kontrollera som på vilken bil som helst, ingen dyr del men kostar likväl en onödig slant att byta om man lika gärna kan pruta vid köpet i fall den är sliten!


Förutom det Rquired säger så brukar både dämpare och fjädrar ofta vara kassa på begagnade BMW. Problemet är inte att de är dåliga från fabrik utan att sachs dämparna ofta så jävla bra att de kanske inte bytts alls eller bara 1 gång sen bilen var ny. Bilen ska vara relativt stum, särskilt i jämförelse med en 740. Man kan dock inte få allt för 12000.


Annars har du alltid Mercedes 190E. Ligger bra i pris och är roliga att åka brett med på vintern. Åk och testa denna vett jag. Finns i Kalmar. http://www.blocket.se/kalmar/Mercedes_1 . =7&w=3


En polare till mig köpte en liknande mercedes,så va vi ute och sladdade lite eftersom att det regnade väldigt mycket. 2 dagar senare hade länkarmen gått rakt av, kan bero på rosten dock. Men man vill ju gärna inte bli stående i snö och minusgrader somsagt. Volvo är ju nästan det driftsäkraste men dom är fruktansvärt fula och man får volo-raggar stämpeln direkt, BMW är snygga och sköna att köra vet dock inget om driftsäkerheten men dom finns ju inte så många av på blocket och dom går väldigt snabbt


En 318 är minst lika driftsäker som en 740, om inte ännu mer. Som det skrevs tidigare så m43an med kamkedja tål lika mycket stryk som en gammal rödblocks motor i en Volvo.


tyvärr är ju dom lite ovanligare i mina trakter, är mest volvo som ligger ute och inte så många BMW, jag vill gärna ha den så snart som möjligt så är svårt att vara kall i billetandet



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka