Köpråd: Bil med kamkedja

Valfri Mercedes eller Bmw i den prisklassen du söker borde väl passa braSvar på inlägget: Köpråd: Bil med kamkedjanissan primera, bmw 520 e39, nissan almera, saab 9-5


Inte BMW med M20 o M40 motorn!


Har du inga krav på bilen utöver att den skall ha en kamkedja?


Nej, nu menade jag ju självklart inte alla Bmw och Mercedes. Även vissa Mercedes har kamrem. Men i regel så brukar de flesta ha kamkedja. Bäst är tex att börja titta efter bilar från dessa märken, sen om man nu hittar någon man gillar så får man i sin tur kolla om den har kedja eller ej. Störst sannolikhet är att den har kedja.


SAABs V6 versioner har dock rem. 9000 900 9-5 Dieselarna har även dom kamrem, en äldre 9-5 finns i din prisklass om den har gått långt. Bra bilar annars med kamkedja är Avensis med VVT-i motorn, samt Nissan Primera P11.


Om du vill ha en mondeo, kolla så insuget är bytt. Vanligt att dessa börjar skramla pga plastspjäll som börjar glappa..om de inte byts finns risk för motorhaveri. Annars är det bromsok bak och hjullager bak som går sönder. (Under "vanliga fel" gäller mellan 10 tusen mils och upp mellanrum.)


Vi tar ett exempel att kamremmen ska bytas var 10 000e mil. Är det så jobbigt? Och det behöver inte vara dyrt. Finns större problem man får som billägare än ett inplanerat kamremsbyte... Välj bil efter smak, det är roligast! Då kan man utan tvekan stå ut med ett kamremsbyte.


Navkapsel menar givetvis kamrem i första meningen. (innan ngn börjar hacka)


Helt rätt. Tackar! Vore smidigast om det bara fanns stötstångsmotorer, även fast vissa sådana har kedja. (Någon som vet om det finns stötstångsmotorer med rem?)


Ni berör ändå en intressant punkt, det finns bilar med kedja som behöver byta denna med kortare intervall än vad många (främst nyare) bilar med rem behöver byte. Ofta på grund av konstruktionsfel visserligen, men det gäller att veta vad man köper!


I bland går det fort i sin iver att vara behjälplig. Stötstänger och kedja förekommer på bla Explorer med överliggande kamaxlar, riktig id**t konstruktion då kedjespännarna havererar. Stötstänger och rem, den kombinationen får jag fundera på, ringer ingen klocka direkt.


Så sant, desvärre. Drog inga raska paralleller där, lämnade huvudet kvar på jobbet idag.


Skoda Felicia 1,3 är ju stötstångsmotor men ska tydligen ha en liten kedja man dock inte ska behöva tänka på.


Till fördelaren är det väl? Klyftiga dom där i Mlada Boleslav. edit: nu kontrollerat med Skodaklubbens forum (jo det finns även ett sådant ställe, ett livligt sådant med mkt kunnande) och det är en kedja som driver fördelaren.Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka