Köpråd/tankar mellan 2 bmw 523 -1997

Hej begöver lite tankar kring 2 bilar jag vill köpa. båda 2 är bmw 523 -97 samma utrustning samma fina skick enbart färgen som skiljer sig den ena är en silvrig med 19.3 på mätaren som jag antagligen kan få för runt 13-14k MEN när jag kom till privatpersonen som sålde den sa han att den gått upp lite i temp på sista tiden alså 3/4 av mätaren men inte på rött okej tänkte jag men sen när vi kört ca 10 15 min(bilen var lagom varm när vi började) så gick den först upp lite för att sen åka upp på rött och i kärlet så kokade det! vi stannade direkt och lät den svalna o körde tillbaks bilen gick och lät felfritt tills detta hände och bilen är annars helfräsh ägaren sa att vattenpumpen blivit bytt innan men det löste inte problemet och nu så ringde han o sa att bilen varit på verkstad och blivit genomluftad igen och att den går bra nu utan att bli varm ska provköra den i veckan o se om det stämmer den andra är en vinröd med 12.5 på mätaren men som ligger på ungefär 22 tusen ist på en bilfirma (dock ingen"premium" firma den ligger på att industriområde) inga problem vad jag vet än jag har inte provkört den men dom säger det är inga problem med den. slutklämmen är att ekonomiskt sett borde jag köpa den billigare då cash är lite ansträngt just nu och jag har stort behov av en veckopendlingsbil. plus att jag tycker ju silver är mycket snyggare än vinröd men vågar jag köpa den? hoppas jag gjort tråden så lättförståerlig och tydlig som möjligt MVHSvar på inlägget: Köpråd/tankar mellan 2 bmw 523 -1997Det kan vara så att när han bytte vattenpumpen så fick han inte luftat ordentligt Det kan vara orsaken till att den kokade, men dom är ganska känsliga dom där topparna:( Så se till att göra ett kompressionstest samt kolla efter avgaser i kylarvattnet innan du köper..


Det är vanligt fel på E39:orna bl.a. Att fästet till kylarvätske slangen är i plast och de går sönder. Där av att den läcker och sedan börjar gå varmt. Problem nr 1 Bmw:s toppar är super känsliga när de går varma. Nr2 gällande fästet (om det nu är det) så går den inte att köpa löst utan du måste byta hela kylen. Hade jag varit du så hade jag satsat på den röda då den har rullat ca 8tusen mil mindre. Desutom kan du säkert pruta ett par tusen lappat vid snabb affär. Den silvriga hade jag tyvärr hoppas över pga felet den har. Sist men inte minst Bmw just E39 är ett HELVETE att lufta system på samt att inte många klarar av det.


Det låter som ett vanligt fel, BMW´s kylsystem jobbar nämligen under tryck som bekant höjer vattens kokpunkt. På samma vis som vattnet i systemet på ett kärnkraftverk kan hålla en temperatur på mellan 300-400 grader under tryck utan att koka så kan BMW´s kylsystem jobba med normala temperaturer över 100 grader utan att koka. Därför "kokar" det också i expansionskärlet om du öppnar locket trots att motorns temperatur är normal, du släpper nämligen trycket och systemet trycker då ur sig vattnet som tidigare stod under tryck. Sedan kan det vara bra att veta att mätaren till höger på instrumentpanelen för kylarvattnets temperatur inte visar en exakt temperatur utan olika förhållanden. Rakt upp betyder alltså inte ett exakt värde, t.ex 95 grader, utan nålen står rakt upp oavsett om motorns temperatur är 90 grader eller 110 grader, alltså så länge motorn håller den temp den är byggd för. Sedan rör nålen sig med stora rörelser mot det röda redan när temperaturen är 1 grad över normalt och uppåt. En M52 kan alltså vara fullt frisk, vattenpump, termostat med mera kan fungera men är systemet inte 100% tätt tappar det tryck och suger in luft vilket leder till att den går varm förr eller senare. Vad jag erfar är dock det absolut vanligaste stället för läckage själva termostathuset i plast, men det kan också läcka i in/utgången på kylaren, vid vattenpumpen, expansionskärlet samt kylaren i sig. Dessutom tål dessa motorerna att gå varma det är inget snack om saken, visst är en rak sexa i aluminium lite mer känslig än genomsnittsmotorn och klart känsligare än någon gammal gjutjärnsfyra men de blir inte skeva av att koka en eller någon gång. Visst har man hört om BMW´s med skeva toppar, men ta en titt på lite annonser det finns rätt gott om 5cyl. Volvo och 4.cyl SAAB som renoveringsobjekt med trasiga topplock eller packningar trots att man aldrig hör någon säga "Nu rök motorn" om en sådan kokar. Men jag hade aldrig chansat på att köpa den silverfärgade bilen, man skall aldrig lita på en säljare och det lär inte vara en slump att bilen gick i kok när du provkörde och bara nått 3/4 tidigare som denne påstår. Och inget illa menat men är ekonomin lite ansträngd är frågan om du inte skall vänta lite för att låta den hämta sig innan du köper en bil överhuvudtaget. Och att i det läget köpa en bil med kända problem låter som en riktigt dålig idé.


Kollat nåt på Saab 9-5/9-3? Riktigt trevliga och pålitliga bilar till bra priser!


jo jag har kollat på dom men är helst ute efter bakhjulsdrivet:) volvo har jag haft så många och mercedes verkar varken lika lyxiga eller pigga särskilt inte i den prisklassen okej nä det är riskabelt ..tänkte om den nu är lagad och om den går som den ska och ingen olja i vattnet eller virsevarse så är det nästan 9lök billigare och mycket snyggare färg men verkar rätt dumt kanske..den dumsnåles tankarKöpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka