Vad gör ett slutsteg bra?

Hejsan, Jag funderar på vad som gör ett slutsteg bra, utöver det uppenbara, dvs det som ger mest effekt, dvs watt/rms, Är det några fördelar med till exempel http://dbakuten.se/produktvisning/?item . -s1%2F1878 , Orion xtr5001 jämnfört mot ett kicker ex.500.1 som utger mer effekt? kickers slutsteg ligger runt 600w/rms i 1 ohm och orion xtr5001 ligger runt 500 watt/rms i 1 ohm. Jag skulle köpa 2 stycken orion xtr12" och funderade på om kicker steget jag hade hemma krämade ut effekt nog för att driva det, då fick jag som köpråd att köpa det Orion steget som jag nämnde istället. Även fast effekten är mindre i orionsteget. Har försökt och sökt för att hitta någon liknande tråd men jag hittade inte det, om det skulle finnas får ni ursäkta mig. MVH



Svar på inlägget: Vad gör ett slutsteg bra?



Du behöver inte köpa nytt steg.. försäljarsatar


gå aldrig och köp utav den försäljaren igen. köp allt på nätet ist. nej ditt steg är sjyst


Ahha, mjo, förstod nästan det, det var via nätet, dbakuten ifall någon undrar. osäker på namn men i hans försvar så skrev han faktiskt att han föredrog det. Edit: Tack för hjälpen! Uppskattas, take care!


Det lär handla om garanterat missförstånd mellan oss? Orion steget har bättre ljudegenskaper en KICKER steget men skillnaden är inte så stor så det är lönt att byta ut det du har. I vilket fall är Watt på ett slutsteg är inte ett mått på hur bra ljudegenskaper ett slutsteg har. Med vänlig hälsning, Björn


DBakuten kan du lita på. Så tror nog mer på att det var ett missförstånd


Okey! Jo det blir lätt så!


Garanterat ett missförstånd. Hur många watt på ett slutsteg kan du i princip strunta i helt att titta på. Vad som är intressant är signal till brusförhållande som är helt åt skogen på de flesta steg som lämnar mycket effekt med sämsta komponenterna inuti. Sedan om du har stora basar som du inte vill skall låta slappa så bör du försöka koppla till hög impedans. Ett slutstegs dämpningsfaktor ökar då och det betyder hur snabbt basen bromsas när den inte skall slå ökar. Då kan det vara intressat att köpa ett för stort steg och koppla till hög impedans. Tyvärr så mäter alla tillverkare upp sina parametrar på olika sätt och många ljuger och fuskar upp sina parametrar. Kvalité kostar. För övrigt så brinner inte basar upp lika lätt om du kopplar till hög impedans så du kan skicka på mer effekt. Hög impedans ger, vid samma effekt som vid låg impedans, mer volt och lägre ampére vilket resulterar i kallare drift.


och lägre på mätaren


Okey, Tackar för er tid! Har fått lite kläm på vad man skall kolla på, toknöjd med steget förövrigt, mycket bättre inställningsegenskaper på denna än den föra, så det vart ett positivt missförstånd!






Är du säker på det? Vid samma effekt borde inte impedansen spela någon roll för hur högt man spelar, men jag kan ha fel. Mig veterligen så är det effekten som avgör och inte strömmen.


Nej jag själv har inte utfört några tester på det. Så kan inte ge några garantier. Men jag vet flera som har och kommit fram till den slutsatsen. Ska se om jag kan hitta på det igen om det vore intressant


Är garanterat skillnaden mellan paralell och seriekoppling av samma utrustning som gör skillnaden. Har sett flera tillverkare som specar olika effektivitet dB/1m/1W beroende på om man gör t.ex 2x2Ohm spolar paralellt till 1ohm eller i serie till 4-ohm. En bas som antingen är lindad med 4ohm enkespole eller 2ohm enkelspole och som matas med samma effekt ska spela lika högt Men effekt är alltid det som i slutändan gör ett fysiskt arbete, 100V och 10A ger samma 1000W som 10V och 100A gör som exempel.


En intressant jämförelse vore om man tog två steg från samma tillverkare, samma serie och som då förhoppningsvis innehåller likvärdiga komponenter, där det ena lämnar 1000Wrms i 1Ohm och det andra i 4Ohm, sen jämför man dom med samma bas och samma låda. Det bör spela lika högt, men antagligen låta bättre och mer kontrollerat med steget som körs i 4Ohm.


Helt korrekt! Det enda som ett magnetfält i en spole beror av är antalet elektroner per sekund. (ampére) Titta bara på formeln för magnetfält i spolar.


Formel för magnetiska flödestätheten:B = ?o · I / (2?r) Mer ampere-> mer magnetism i spolen -> spelar högre


Så för att knyta ihop vad jag just skrev är att man kan lasta på mer effekt på en bas som "inte tål det" i högre impedanser och få ut en riktigt rapp och tight bas. (hög dämpfaktor)


Intressant, alltid lär man sig nåt nytt! Kom nog inte så långt i elutbildningen eller så missade jag den lektionen. Men då kan man alltså säga som så att om man ska spela högt så vill man lasta ner steget för maximal ström genom spolen? Men sen lär ju spolens är det ju frågan om hur hög spänning spolen tål innan det blir överslag, ifall man nu kör hög impedans och skickar på mer effekt än basen är specad för.


Precis! Behövs ingen dämpfaktor alls för att köra ton så där vill man köra så mycket kortslutning basen klarar av. Sedan designas basar lite lustigt med tanke på att det är längden på koppartråden som avgör impedansen. B (magnetfält)= lillamy (en konstant) * antal varv i spolen * strömmen / spolens längd Vet inte om det är bättre att parallellkoppla högimpedans-spolar eller att köpa färdiga, korta, lågimpedans-spolar för magnetfältets/värmens skull. Tänker inte fundera på det heller eftersom jag inte eftersträvar deciBel. Har inte funderat på spänningsproblematiken för att jag har för klena slutsteg. Får väl vara ett warhorse-steg som matar en 8" bas i 16 Ohm innan jag börjar bli orolig


Skulle vilja säga att det ger mer kontroll över spolen och inte att man spelar högre... Men vad vet jag som inte sitter och rabblar formler



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka