Köpråd: AKUT! Saab 9-5 eller VW Passat?

Så, måste köpa en bil nu till helgen pga jobb så är väldigt akut, måste bestämma mig tills imorgon! Har runt 15 000 - 20 000 att röra mig med. Så vad tycker ni? Fördelar med VW Passat årsmodell runt -99 eller en Saab 9-5 årsmodell runt -99 Om passat = 1.8T Om saab = 2.0-2.3T/2.0-2.3 Har verkligen beslutsångest. Behöver en fin bil som man åker relativt billigt i och förhoppningsvis inte går isönder. Vi kan även säga såhär: Om ni fått välja på en saab 9-5, gått 22 000, 5 ägare eller en VW Passat som gått 22 000 och 5 ägare, båda har full servicebok osv - vad hade ni kört på för bil då? Ni får gärna säga t.ex "VW Passat 1.8T eller VW passat 1.8, eller t.ex "saab 9-5 2.0T eller 2.0" dvs ni får själv välja vad ni hade valt av turbo och inte turbo.



Svar på inlägget: Köpråd: AKUT! Saab 9-5 eller VW Passat?



finns någon utav dessa på blocket eller dylikt ? just på magkänslan så känns passaten bättre, just för att det är fler ägare på saaben och säkert hälften utav dom ägarna inte har gjort oljeservice ofta på den bilen = vevhusventilations "stopp" som tillslut kan innebära ras. Men jag har inte kört någon 9-5a, endast 9-3a som går som spjutet, bara bromsar å avgassystemet samt lite el som har varit problem sen den kom ut. passaten är en riktigt tyst och trevlig bil att pendla garanterat, 1.8t är en relativt tyst motor faktiskt tycker JAG. Men där är det viktigt också med bra täta serviceintervaller och eftersom den säljs utav ett företag så kräv fram papper på allt, fråga om alla småsaker du kan komma på. Låt dom inte undanhålla information för dig, samma gäller givetvis privatpersoner hehe. framvagnen är lite sämre byggd på passaten där styrleder behövs bytas oftare än på saaben. MEN det är en småsak Ja, mer kan jag inte komma på just nu faktiskt.


En VW Passat 1.8T är snålare än en Saab 9-5... min går enkelt att köra på 0,7l/mil landsväg med trimchip om man är väldlgt snäll och tråkig på gaspedalen... Men vad är en Saab 9-5 2.4 för nåt? Bör vara 2.3... och de motorerna har ju haft en del allvarliga problem... Motorproblem Saab 9-5 har haft vissa problem med höga avgasvärden. Framförallt Aero-motorn har uppnått dåliga resultat i avgasutsläppsnivåtester. Tester (av bland annat Teknikens Värld) visar också på hur motorerna (framförallt 2,3 l-motorn B235) under hög belastning släpper ut onormalt höga halter miljöskadliga ämnen. Saab har dock kritiserat utförandet av dessa tester, man har menat att motorerna dels inte fått tillräcklig kylning men också att de externa bränslepumpar som används vid dessa mätningar har orsakat skenande bränsletryck vilket orsakat en för fet blandning, något som sägs förklara de onormala värdena. Saab 9-5 från 1998-2003 har hamnat i dålig dager på grund av de motorproblem som drabbat bilar som inte skötts väl eller som körts korta sträckor åt gången utan att motorn blivit varm och utan att man anpassat oljebytena till körförhållandena. Det beskrivs i serviceboken vad som anses vara svårare körförhållanden. Problemet kallas oil sludge.


ja, med orginalfälgar på passaten kan man nog snitta på 0.65-0.75 i 90km/h på landsväg om jag minns rätt.


Passaten. Förutsatt att framvagnen är frisk/bytt. Kan bli dyrt. Airbag fel är också vanligt. Spec dålig kontakt under framstolarna. Annars vettiga bilar.


Har nu pratat med min flickväns pappa - väldigt kunnig på bilar, dock en saabägare! Han tyckte definitivt Saab, han sa att hans bekanta som haft VW Passat har väldigt ofta varit inne på verkstad och fått byta slitagedelar pga dålig framvagn, och sa därav att man får en billigare bil i längden genom saab 9-5an, han trodde att jag skulle bli missnöjd med VW Passaten tack vare att ja, skulle få ha den inne på verkstad alldeles för ofta.


Köp en Toyota för de pengarna så får du bra mycket hållbarare bil


om du nu väljer att titta på saaben imorgon, kontrollera med säljaren När senaste oljebytet var, servicepapper om det är inlämnat. om det är privat gjort så att säga, kolla oljefärgen på oljestickan ta din tid att kontrollera saaben ordentligt, speciellt i motorutrymme, men testkör bilen nogrannt. Pruta alltid om du hittar något du hittar som säljaren inte har sagt till dig.


om man klarar sig med en mindre bil så är det givetvis ett smartare val, där lär du iaf slippa motor och växellåde problem


VAG´s 1.8t har dock precis samma problem och svagheter i form av oilsludge som SAAB har så man undviker inte motorproblem bara för att man väljer en VW. Jag hade personligen siktat mot en SAAB 9-5 (2.3t före 2.0t) för att jag upplever den som en trevligare bil, en Passat känns enklare byggd eller lite budgetbil om man så vill vid en jämförelse dem mellan.






Hur är framvagnen på Passat? Hört att det är en stor svaghet? Vad kostar det att fixa - hur ofta kan detta problemet visa sig?


Saaben.. tycker den är trevligare än passaten dessutom har du en pigg bil, iaf 2,3T -(egen erfarenhet!) min krånglade inte den tid jag ägde men den var fullservad å med bytt vevhusventilation så kolla om den är bytt. rost, båda dom modellerna rostar på saaben kollar på nederkant av bakdörren båda sidor även bagageluckan... kolla "inne" i själva luckan där rostar de en del..


Jag må vara partisk lik din flickväns pappa men om du blint går på hans ord så kanske det är bortkastat att rådfråga här... Det där med framvagnsproblem på VW Passat var ett känt problem för några år sedan men de flesta bilar är nog uppdaterade nu med bättre framvagnsleder. Min -99a har gått 23 000 mil och de 2 övre länkarmarna har bytts 2 ggr sedan bilen var ny och kostade väl ca 1500kr varje gång att byta.


Jag som är opartisk i det hela säger definitivt Saab 9-5 2,3t! Varför? Jag anser att att man mer för pengarna och man kan faktiskt hitta en nyare 9-5 för de pengarna jämfört med Passat. Sedan har Saabarna enligt mig goare stolar men det är mitt personliga tycke.


Om jag sejer så farsan har haft en turbo disel passat från 96 eller 99 (mins inte riktigt) .hur såm hälst så var det aldrig riktigt stora problem på den och den var rulad över en halv miljon km.( biliga och drift säkra )


9-5 utan tvekan, inte för att Passat är en dålig bil (Min far har ägt 2 stycken). Men 9-5 är sååååå mycket bil! Snygga, robusta, väl ihoppsatta, ruskigt bekväma stolar, bra bränsleförbrukning. Tycker inte 2,0t är så slö, har ägt en 2,3t också visst är den lite rappare men 2,0t duger bra tycker jag Kolla rost som tidigare har sagt: Vid hunbenen, bakluckans nederkant även under plastkjolarna kan det gömma sig hemska saker då smuts lägger sig under plastet mot tröskeln. Man kommer inte åt att tvätta där heller, jag brukar ta av plastkjolarna 1 gång om året och tvätta noggrant. Om du köper en 9-5:a så uppgradera vevhusventilationen till senaste version 6, kostar ca 300 kr och tar en timme att byta Lycka till, om du väljer 9-5 så kommer du absolut inte bli missnöjd!


Toyota Camry= stor bil.


Köp en Passat. Min 9-5:a kostade 50000:- i reparationer på 4 år. Mellan 8000-15000mil Aldrig mer en Saab nyare än 9000.


+1 VW är klart överskattat vad gäller tillförlitlighet, saab behöver man inte ens nämna.


Om ändå Toyota hade sett någorlunda bra ut



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka