Köpråd: Ford Fiesta ST eller Skoda Fabia

Har haft många funderingar över vad ens första bil ska vara. Som kortväxt 158cm lång så vill jag självklart kunna höja och sänka stol/ratt så det passar. Har kollat runt på Fiestan (från 05 eller tidigare) ett tag nu, kollat tester, pratat med folk osv. Finns inte mycket negativt att höra från Fiestan. Möjligtvis att den är 3 dörrar, jag orkar inte lägga ner tid på att det är 5 eller 3 dörrar. Det i motorhuven spelar roll. Fabian (den nyare) är en ganska charmig neutral bil, nästan lite hälften familj och alldaglig bil. Har alltid tyckt att den är charmig på sitt sätt, så har jag hört att den ändå inte är en "rolig" bil. Vi tar det såhär: Om ni själva skulle välja mellan dom två, vilken skulle ni valt och varför? Låt höra lite för och nackdelar med Fabian och Fiestan! Vem är billigast i längden? Roligast att mecka med? Är Fiestan för rå för en första bil? Fabian för tråkig? Lättast att hitta reservdelar till? Tacksam för svar!



Svar på inlägget: Köpråd: Ford Fiesta ST eller Skoda Fabia



Jag skulle definitivt valt Ford Fiesta. Ford är aldrig direkt svåra att mecka med. Jag skulle säga att det antagligen är en bra första bil eftersom man kanske inte suktar efter nåt värre direkt. Reservdelar är inget problem till någon av bilarna och jag skulle tro priset är ungefär detsamma. Köper du Fabian tror jag du kommer vilja ha något nytt inom 6 månader.


Har ingen erfarenhet av Fabian, men en hel del erfarhet av Fiestan. Håller med föregående om att Forden är lätt mekad och en riktigt rolig och prisvärd bil i den mindre gti klassen. Rekomendationen är ju som alltid att provköra båda bilarna och få en egen uppfattning. Vill du ha något utöver det vanliga så är min Fiesta ST snart ute till försäljning. Lycka till!


Menar du Fiesta ST eller Fabia VRS. Eller ST mot "vanliga" Fabia? Om det är det sistnämnda så är det självklar Forden om du vill ha körglädje. Menar du VRS så är det lite svårare. Personligen föredrar jag Fabia VRS mest för att den är oerhört kvick redan original samt at den är patetisk lätt att trimma. Samt att jag kör en vanlig fabia med 1.4an till vardags. Så jag kanske inte är opartisk. Har dock inget illa att säga om Fiestan heller. Har kört båda och personligen tycker jag att det är rätt lika. Fabian har bättre drag pga dieselturbon, men fiestan hänger på rätt bra ändå. Fiestan är något mindre och lättare ochså, så där tar den igen det. Notera dock att jag har lyckats få in en barnvagn, barncykel, mor och två barn samt förare i min fabia. Fiestan har problem med att ha plats för fyra medellånga vuxna...


Ford Fiesta ST är ett vettigt köp om man vill ha en körglad relativt ny bil. Den är inte rå på nåt sätt utan mesig rent utsagt när dom är helt orginal pga diverse strypningar som dödar motorkaraktären helt,, dock lätt och billigt att fixa till och det bör man för det blir en helt annan körupplevelse Det är ingen raket men det är en rolig bil att busa med, det är inget man vill pendla eller åka längre sträckor med då hela bilen upplevs sakna ljudisolering Reservdelar service är billigt, trim styling och sånt finns i överflöd om man köper från England. Var beredd på att Fiestan är rätt törstig och att försäkringen kan sticka iväg annars finns det inget att klaga på tycker jag. Fabian kan jag inte svara på då jag inte ägt nån


Okej, tack så mycket för alla svar! Är självklart mer sugen på Fiestan Och med Fabian menade jag inte VRS Får ta och kolla runt lite mer, men är väldigt tacksam för alla svar!


Jo, jag hade tänkt att provköra båda så fort jag får tid Du får gärna pm:a mig och berätta om din Fiesta


Jag lägger min röst på Fabian som antagligen är det mer ekonomiska valet med sin mindre motor och snällare uppträdande som gör att den körs snällare. En "Hot Hatch" som Fiestan är säkerligen hårdare körd än den mera beskedliga Skodan som inte sällan ägs av folk som bara är intresserade att förflytta röven sin mellan A-B på ett tillförlitligt och ekonomiskt vis utan något behov att göra handbromssvängar på den lokala COOP-parkeringen nattetid.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka