Köpråd: Audi eller BMW

Hej, är helt ny på detta forum men jag tror att ni kan hjälpa mig bäst. Jag och min sambo ska köpa en ny bil. Valet står mellan BMW 5 serie och Audi A6 av års modell 2013 (Helt ny bil med automatlåda). Vi kör inte så mycket men när vi väl ska åka så är det längre sträckor (6-12 mil). I dagsläget så kör vi runt 1000-1500 mil på ett år. Vilken bil kan ni rekommendera? (Garanti, service och så vidare).



Svar på inlägget: Köpråd: Audi eller BMW



Eftersom att A6 använder den ökanda DSG lådan så hade jag definitivt valt en BMW. Den 6 växlade DSG lådan är ljusår bättre än den 7 växlade men är inte direkt problemfri. Det finns massor av trådar om lådorna som ni kan läsa på om och det är antagligen det största argumentet mot att inte välja Audi. Sen är ju bakhjulsdrift trevligare än framhjulsdrift och billigare än 4 hjulsdrift. Men det är ju en personlig åsikt vilket ovanstående inte är.


Det är ju en fråga om tycke och smak. jag säger så här:vad vill du ha för motor och utrustning? .. man kan ju matcha lite så här: Bmw 520/ Audi A6 2.0 T Bmw 530,535 / Audi 3.0 eller 3.2 Bmw M5/ Audi Rs4 och likadant med dieselbilarna . så det är bara att kolla upp bilarana det rör sig om och ut och provkör kläm och känn


Det är ett roligt val ni står inför, vilket märke och vilken modell tycker ni bäst om? Eller om ni fastnat för bägge så vilken kan ni få bäst rabatter på och mest utrustning till? En ny bil köper man med hjärtat så jag hade prioriterat känslan högt, har ni grävt lite i utrustningslistorna och pratat eller fått offerter från några handlare? Om inte så hade jag börjat där så har ni lite mer på fötterna i form av några specificerade bilar och några återförsäljare ni fått god kontakt med. Sedan är det svårt för vi vet inte om ni är ute efter en bil med fyra cylindrar och lagom med utrustning eller något av Audi och BMW´s flaggskepp i serien, men skulle jag rekommendera en lagom bil så hade jag siktat mot nya 520i med 8vxl automatlåda. En diesel hade jag inte köpt från varken Audi eller BMW så länge ni inte siktar mot en 3.0TDI eller 530d/535d, lyxkänslan i de här bilarna försvinner helt med en bullrig liten dieselfyra som 2.0TDI eller 520d under huven och i praktiken dricker de bra mycket mer än vad som står på pappret. Räkna samman det med den högre skatten, den högre prislappen jämfört med motsvarande bensinmotor och de högre servicekostnaderna så sparar ni inget på en dieselmotor om ni kör dryga 1000mil/år. Lycka till!


Den ÖKÄNDA DGSn sitter i bilar med tvärställd motor. S-tronic i Audi med rakställd motor är det inte alls några problem med. DSG finns i tre varianter. DQ200 som är den 7-växlade torrlamellsvarianten med stora problem i framförallt taxibilar. DQ250 som är 6-växlad våtlamellslåda med normal drifttålighet även om vissa problem har rapporterats. DQ500 som är en 7-växlad våtlamellslåda, vidareutvecklad från DQ250 med en växel till och kraftigare byggd för mer vridmomenttålighet. Dessa sitter i bilar med tvärställd motor från VAG. I Audi med rakställd motor, som A6, sitter DL501. En helt annan låda som det inte talas om några problem med.


Hjärtat säger Audi eftersom jag gillar deras inreding (audin dricker dock mycket olja har jag hört). Ingen fel på BWM men den känns lite "basic", dock är extriören riktigt snygg. Vi har varit hos BMW och Audi. Är inne på 525 Xdrive (tror jag att det var) samt Audi 16 3.0 Quattro diesel. Åker upp till fjällen ganska mycket (varann helg) samt kan köra på lite leriga vägrar. Kollegorna rekommenderar BMW eftersom servicen är biligare och att dom verkar vara bättre på garantiärenden än audi. Vi ska ha bilen i ca 6 år. Hos Audi så fick jag enormt mycket utrustning samt riktigt bra rabatt. Hos BMW så var det det sämre inte lycka mycket utrustning eller rabatt. Vill inte hamna i problemet att efter 3 år så går växellådan sönder och man själv får betala för det. Nu kan man ju inte veta.


sparvone, såg ditt nick. har själv nickat sparwOne innan, nu är det dock bara "sparw"


Hehe Sparv var upptaget så då blir det en "Sparven"


Därför finns försäkringar. Maskinskada i 8 år eller 10-16tusen mil. Kolla med ditt favoritbolag eller det du tänkt välja vad som gäller där. Då betalar du en självrisk på ca 3000 för ett växellådsbyte. Men som jag skrev ovan är det inte troligt att det blir aktuellt för Audin även om många är överdrivet rädda pga problem med andra lådor. Inte heller BMW bör vara några problem om du väljer det istället


Tack så mycket för svaret Kommer troligtvis bli SalusAnsvar pga. att dom har givit mig det bästa priset samt verkar stå för det mesta. Har idagsläget TryggHansa.






Din bild av BMWs priser stämmer inte med min, du bör kunna få ca 80.000 i rabatt på en 525x med lite utrustning. Ungefär samma som man får på en motsvarande Audi. Detta om man bortser från kampanjpaket och liknande som sänker rabatten något.


Jag tror inte att du behöver oroa dig varken för oljeförbrukning eller för växellådan nog har VAG (Som bygger både Audi och VW) haft de problemen på andra modeller och motorer men det är inga kända fel på 3.0TDI eller växellådan som sitter i den. Jag har också erfarenhet av att BMW är ett litet steg billigare än en Audi i drift men också att varken Audi eller BMW slår knut på sig själva när det kommer till kundservice. Jag är visserligen väldigt glad i BMW och brukar hålla mig till deras bilar men i valet mellan en sexcylindrig Audi och en BMW med fyra där man dessutom får mer utrustning till A6 så hade jag blivit väldigt sugen på en Audi. Jag vill inte måla upp respektive märkes dieselfyra som någon dålig eller otrevlig motor för det hade varit fel men framför allt på en dieselmotor gör de två extra cylindrarna en enorm skillnad och Audi´s V6 är en mycket mer sofistikerad motor än fyran i BMW 525d.


Ni skriver att bmw dricker mindre än audi, har aldrig ägt en bmw så jag vet inte hur den dricker men min audi a6 3.0tdi avant quattro ( antar att de e en sådan fast ny, ni kollar på) dricker på blandat körning 0.8. Lyckade köra den på 0.56 en gång men de va skit tråkigt. Visst de går att köra den betydligt dyrare om man vill. Men jag ligger verkligen inte och feg kör.. Och kört den i snart ett år och då har då rullat ca 3 000mil och inte druckit någon olja alls. Dock är min en 2008. Just de ja min är manuel



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka