Köpråd angående bra trailer bil

Hej Det är så att jag behöver köpa en ny bil så jag kan traila båten. Båt + kärra väger väll ca 1500 kg. Det jag är ute efter är en 4 hjulsdriven bil så man kan ta upp och sjösätta båten lättare då bilen jag har idag inte kommer klara av att dra upp den Lite kriterier 4-hjulsdriven Helst disel, men bensin går 5 säten en bil som är "stark" så den klarar av att dra båten (1500 kg) Helst inte mer än 1L/mil blandad Manuel låda föredrar jag även lite modernare såsom AC, farthållare mm Bilen kommer att användas och alltså inte enbart då jag tar upp och sjösätter båten. Det är en vanlig bruksbil. Prisklass är 70-80 000 kr. Jag föredrar handla hos bilfirma då jag inte kan något om bilar, vilket kan minska chansen till att bli lurad Lite bilar jag kollat på är Chevrolet silverado, ford ranger. då jag tycker pick up är en snygg bil Men hur är tex Tahoe, blazer och liknande bilar? Kom gärna med förslag! Ps. Ber om ursäkt det är fel rubrik eller fel forumsdel.



Svar på inlägget: Köpråd angående bra trailer bil



Du kollar på silverado, tahoe och ranger och vill inte att bilen ska dra över litern blandat? Om du har BE-kort så skulle jag kolla på XC70 D5 från 05 och framåt


Har endast B-kort Som jag sade så kan jag inte så mycket om bilar, sedan så har jag läst man kan få ner dem till ca 1l/mil. Men kanske jag som läst fel Är ganska anti volvo då jag anser dem sjukt övervärderade!


De kanske går att få ner i den förbrukningen med de mindre motorerna i så fall Varför tycker du att de är övervärderade?


Eftersom de inte längre är bäst på något? om jag inte har fel Förr var de kända för sin säkerhet och att de var ledande, men där har de väll tappat så nu är de bara en "vanlig" bil som kostar sjukt mkt


Inte för att vara sån men Volvo är fortfarande ledande när det gäller säkerheten så där har du fel Dyra bilar? Jo de kostar en slant, och det kan kännas dyrt. Jag anser iaf att man får en gedigen bil till ett ändå bra pris enligt mig.


Låter som en omöjlig kombination. Du har bara B-kort vilket begränsar dig till 3500kg totalvikt på bil+släp. Om släpet väger 1500kg så får inte bilen väga över 2000kg totalvikt. Svårt att hitta en 4-hjulsdriven bil som inte är tyngre.


subaru legacy får dra 1500kg med b-kort finns med bensin och diesel


En Octavia 4x4 får väl dra 1400kg med B-behörighet. Det du måste kolla upp är vad kärran samt båten har för vikter mer exakt för att se till att allt blir lagligt. Attans noga det där. Vikterna står i reg. beviset. behöver du hjälp kan du skriva registreringsnumret här.


Skaffa utökad B-behörighet så får du hantera 4250kg totalvikt, räcker med en uppkörning. Som dragbil hade jag tittat på en Volvo XC90 med nivåreglering.






Just "väl ca 1500kg" är lite luddigt då gränsen går ungefär omkrnig där för många bilar med B-kort. Kolla upp totalvikt på släpet och vad ekipaget väger exakt så kan du välja bil utifrån att köra lagligt istället för att gissa. Jag har en FWD Ford diesel som får dra 1500kg på b-kort (inte Mondeon, har en Focus också), men förstår att du vill ha 4wd. Men min Ford drar 0,5 blandat (utan släp på 1500kg då.. då drar den närmre litern...).


Just båt-trailers är ett undantag i bestämmelserna.... Om båtsläpet inte är registrerat och alltså saknar regesteringsplåt .... kan det vara ett efterfordon..... då måste det vara ofjädrat .... och ha "bonntriangel" dvs LGF skylt bakåt då får du dra dubbla dragbilens verkliga vikt i max 20 km/t .... eller om de nu e 30 km/t räcker inte dragbilens vikt kan du lasta den med sand eller sten .... men du får inte överskrida max totalvikt på dragbilen enligt regestreringsbeviset max dubbla vikten pga att du ska kunna ha en chans o bromsa ekipaget notera att draget på bilen och regestreringsbeviset pratar om max släpvagnsvikt .... men ett efterfordon är ingen släpvagn .... tricket är att du själv undersöker bestämmelserna som finns och att du har på fötterna när farbror blå hejdar dig .... min information till dig är min syn på saken ... men det är du som har ansvaret och måste klara diskutionen utefter vägkanten körkortsbestämmelserna angående detta vet jag inte ... om det räcker med B-kort får du kolla.... sen kan det vara bra om bilen orkar dra båten ur drickat ... men det är en annan sak


Har nu räknat ut hur mycket båt + släp väger båt 750 kg torrvikt, släp 340 och sedan båtmotor som väger 170 kg så totalt ca 1300 kg sjösatte båten med en passat 2012 fw och med den kommer jag ej att kunna ta upp båten Är det svårt/dyrt att ta BE-kortet ? (blir min broder isf som får ta det) vet pris skiljer sig beroende på hur mkt man kört men på ett ungefär?


Vad har släpen för totalvikt? Det är viktigt!


finns nytt utökad b-behörighet. läs på transportstyrelsen vad som gäller.


på släpet står det: MAX LAST 960 KG


klart du skall ta BE kortet själv .... inte speciellt svårt du ska kunna koppla släpet till bilen så att det sitter fast ... dvs "spärren" funkar ansluta elkontakten och vajern till bromsen rätt du ska ha koll på om/när extra backpeglar behövs du ska kunna göra "visitation före körning" bla kolla alla lämpor på släpet tips .... fixa en pinne som du spänner mellan bromspedalen och framkanten på sätet ... så kan du själv kolla om bromsljusen fungerar på bil o släp.... du skall manövrera bil o släp tex backa ... det kan du träna på med ett släp du får köra på B kort ....kan funka med din tomma båt-trailer ... jag kan ej de senaste bestämmelserna om detta .... men bilskolan vet om du kan se att det står max last 960 kg på släpet ... så borde du kunna läsa vad totalvikten är också .... totalvikten borde inte vara högre än 1500 kg nu har du konstaterat att du har ett släp och inget efterfordon .....för efterfordon har inga såna skyltar.... Läs på transportstyrelsens hemsida och tag kontakt med en bilskola ...... Som du ser så kör jag Volvo 965 ... utmärkta som dragbilar ... bakhjulsdrift med diffentialbroms .....


Din båt väger 750kg torrvikt + 170kg motor = 920kg. Du har alltså 40kg marginal. Hur stor är bränsletanken, och är den full eller tom? Sen får du inte ta med andra lösa prylar (i båten) som väger för mycket då... Totalvikten på släpet bör vara 1300 (960kg + 340kg) om du angett rätt siffror, men kika på https://fordonsfraga.transportstyrelsen . anguage=sv (slå in regnr och koden så ser du totalvikten). Så länge du bara har B-kort är det viktigt att bilen får dra minst 1300kg (eller om det nu är något annat) OCH att du på B-kort får dra 1300kg eller mer med den bilen. (Båda dessa uppgifter står på bilens regnr på samma länk ovan). OBS att du kanske får dra mer än 1300kg med B-kort men att bilen samtidigt inte får dra mer än t ex 1200kg. Då går det ändå inte! Räkna också ihop släpets och bilens totalvikter. Dessa får inte överstiga 3500kg, sålänge du har vanligt B-kort - och alldeles oavsett om du har båt (eller annan last) på eller inte.


kollar du på tahoe blazer osv så ska du ha en diesel om det ska gå att köra med den, en diesel kan du köra på under litern landsväg och en bensinare kör du på strax över med äggskal under pedalen och du ligger i 90... det ska även va vindstilla eller medvind. Det possitiva med dessa bilar är att förbrukningen knappt ökar när du hänger på 2ton på kroken. En subaru Outback tror jag hade passat dig ganska bra, eller en audi a6 allroad. Kör du ofta med släp kan du kolla på de amerikanska alternativen annars är det inte ekonomiskt försvarbart


Det är i dagsläget enbart aktuellt att ta upp och sjösätta båten 4 ggr. Så det är inte så många gånger, utan måste först få ordning på båten innan man kanske börjar traila mer. Dock är det inte så aktuellt i dagsläget Tror ni det behövs låg- och högväxel eller behöver jag inte bry mig om det?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka