Köpråd: Första bil - BMW 3xx/5xx eller Volvo S80

Hej, Jag har snart skaffat mig ett körkort och är sugen på att köpa en bil så fort som möjligt för att hålla igång kunskaperna. De bilar jag fastnat riktigt mycket för är Volvo S80 och BMW 3xx/5xx (E60/E90). Bilen kommer vara av årsmodell 2006 och nyare, upp till ca 12 000 mil. En del har sagt att framhjulsdrift är att föredra på vintern. När jag har googlat på det har jag bara hittat forum som säger att bakhjulsdrift är det enda rätta då man kan sladda med det och allt annat är tråkigt. Hur stor roll spelar bakhjulsdriften om man kör försiktigt och med god marginal på vintern? Jag tänker inte dagpendla till jobbet med den utan på sin höjd åka till ICA MAXI och handla någon gång i veckan. Körningen kommer ske under följande former: - Inget sladdande, inga burn-outs (inte min grej) - Jag har inget intresse av att köra fort - Bilen ska erbjuda komfort och normal körglädje Med andra ord, att rekommendera BMW för att den har bättre sladdmöjligheter är inget argument som biter på mig. :) Vad skulle ni rekommendera och varför? Jag har några funderingar kring BMW 3xx vs. BMW 5xx också, men det tar jag i en annan tråd med en mer passande ämnesrad. :) Tack på förhand!Svar på inlägget: Köpråd: Första bil - BMW 3xx/5xx eller Volvo S80Köp en S80 2007+! Perfekt för "söndagsåkning" Fram eller bakhjulsdrift har inte så stor betydelse om man bara normalkryssar runt så det är väl vilket som. Tror nog att du får mera bil och mindre varumärke för pengarna om du köper en Volvo.


Jag skulle köpa mig en volvo i ditt fall perfekt för dig se till att det är en automat bara och minst en D3 eller liknande motor diesalarna till dem där är helt klockrena!


Med de tre punkter du sätter upp hade jag valt en S80 med standardchassi med en 2.5T (eller värre bensinmotor om det nu lockar). Komforten jag har i min bil (S80 -07) går inte ens att jämföra med hur jag tycker att en liknande BMW känns, tycker att de BMW-bilar jag åkt i varit på tok för hårda. Att sladda är väl inte relativt enkelt med en nyare S80, om den är framhjulsdriven dvs. Med AWD går väl det mesta att lösa Angående framhjulsdrift på vintern så är det väl säkrare ungefär tills den punkt där det släpper, sen understyr det bara. Med bakhjulsdrift har man i alla fall chansen att trycka på lite, förutsatt att ingen antispinn lägger sig i. Men med moderna bilar är det svårt att köra åt skogen om man inte kör på tok för fort. Jag provade lite i vintras att gå in i kurvor för fort, sådär att man känner redan innan att det borde gå fel. Bilen rättade till det utan några större problem.


Jag kör själv BMW och lägger ingen vikt vid att kunna leka i halkan men föredrar ändå bakhjulsdrift, det är en fråga om tycke och smak men jag tycker drivningen bak ger bättre grepp och ett mindre nervöst beteende i halka. En del sätter säkert kaffet i halsen och börjar tänka på svansade bakvagnar och bilar som plötsligt vänder 180 grader vid en omkörning när man nämner bakhjulsdrift, halka och ett säkert beteende i samma mening men det hör trettio år gamla bilar till en modern BMW har inte kvar det beteendet alls. E90 och E60 har en mycket effektiv stabilitetskontroll men inte ens om du stänger av det systemet helt blir det som en gammal BMW från 80-talet även utan livrem går de tryggt och stadigt, men med hjälpredorna avstängda får man självklart köra med förstånd om man vill slippa överraskningar för bakhjulsdrift har sina nackdelar precis som alternativen. Kör du försiktigt och med marginal på vintern är både en S80 och en BMW 3/5 halvt omöjliga att köra av vägen med. Jag skulle därmed också valt en BMW i din sits, jag må vara lite partisk men tycker det är en mer komplett bil och efter att ha läst det du beskriver tror jag en femma passar din körstil bättre än trean. Volvo S80 däremot är en fin bil och kan kallas allt från stadig och bekväm till rejäl men inte körglad om du frågar mig, du åker i en S80 medan du kör en femma så upplever jag dem och vill du hitta körglädje i en Volvo får du gå ner till en S60 med lite större motor.


D3 känns riktigt skaplig, även med automatlåda Skulle nog kunna tom tänka mig en S80 D3 om jag nu inte avskydde både framhjulsdrift & diesel - principsak


D3 är en bra motor i mindre bilar, V40 t.ex. Där är den riktigt pigg. I en S80 som väger lite mer så är den dock lite för svag, i alla fall i min smak. Men sen är det ju så, diesel vill man ju inte ha


Tyckte en D3:a gick helt OK i en S80 automat med 3 pers i bilen. Kanske är för van med 1,6D/drivE/D2-motorn i hyrbilar (som jag för övrigt tyckte funkade alldeles utmärkt i senaste V40)


Haha Jag körde en S80 D2 någon mil här i vintras, det är inget jag skulle sukta efter att göra om. Dom är ju redigt bränslesnåla, men det händer ju absolut ingenting när man trycker på gasen.


hade kollat på en bmw 5a om jag varit dig eller varför inte en sjua ? s80 och 7serien är i samma storleksklass skulle jag vilja påstå tex http://www.blocket.se/blekinge/Bmw_735i . _8&w=3 http://www.blocket.se/orebro/BMW_730_D_ . _8&w=3 de må va lite äldre men fan så mycket mer bil ... det är en riktig lyxvagn


Hej, Tack för alla svar och tips! Jag tänker lite att för att själv kunna göra ett informerat val måste man ha första-hands erfarenhet, d.v.s. äga någon BMW, någon Volvo, och så vidare. Vilken bil jag än väljer som min första så lär det bli "fel". Jag har sneglat på S80 men om det är som Rquired och pulchi skriver att driften inte spelar så stor roll om man kör försiktigt så gillar jag 3xx/5xx mer. Det har varit mitt största bekymmer. I slutändan är det väl trots allt en provtur innan köp som avgör! Hur är det med komforten för längre personer i 5xx? Jag har läst mig till att är man över 180 kan man känna sig lite ihoptryckt i en 3xx. Jag skulle också gärna få plats med en barnstol i baksätet utan att det blir allt för trångt. Tack igen för alla tips. Cheeva: 7-serien ska jag titta lite närmare på!


Jag är 188cm lång. Har provkört en E46 328. Den känns lite liten. Du sitter ganska högt upp trots att stolen är längst ner. Dock min E34 525 så sitter man väldigt bra och bekvämt. Så om du är lång så ska du satsa på en 5 serie


Då får det antagligen bli en 5xx istället för en 3xx och eftersom driften, enligt några här, inte spelar så stor roll om man kör försiktigt lutar det åt att det blir en BMW istället för en S80. :)Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka