Köpråd: Svets inför projekt (Gokart)

Hej jag ska köpa en svets, det står mellan pinnsvets eller migsvets. Jag ska köpa svets för att jag främst har en del projekt som snurrar i min skalle och som måste svetsas . Jag vill ha en svets som gör fogar med god hållfastighet eftersom jag vill bygga en gokart. Ett hemmabygge som inte är superseriöst men jag vill vara säker på att den inte faller i bitar vid provkörning . Jag har förstått av pinnsvetsen är lämplig men hur mycket ampere krävs för att göra fogar i tjockare gods? Skulle en 160Ampere migatronic duga? Skulle även en migsvets duga? och i så fall hur många ampere bör den ligga på? Migsvetsen har ju fördelen att den kan användas för tex bilplåt vilket inte är fallet med pinnsvets, och det kan ju vara trevligt. Min budget är max 3000kr, letar beganad kvalitets svets alternativt ny kinasvets med hyffsad kvalitet tex: http://www.benroyal.se/shop/Pinnsvets-C . 16711.html Tar gärna emot tips på modeller men främst vill jag veta hur mycket kräm som jag behöver (ampere). Jag har uttag för 3fas



Svar på inlägget: Köpråd: Svets inför projekt (Gokart)



Vore jag du skulle jag lätt köpa MIG/MAG lättare och större användnings område. Hur mycket AMPere du behöver beror ju helt på hur tjockt du ska svetsa! Med din budget tycker jag du ska köpa en begsvets av kvalitemärke istället för något kines märke. Jag har själv en ESAB lka 160 AMP som funkar kanon går att svesta 5mm med bra genombränning.


Under 3mm gods MIG/MAG över 3mm gods pinne/MMA Är man inte riktigt duktigt med pinnen är det väldigt svårt att inte bränna hål på tunnare gods. Tvärt om med MIG/MAG.. där får många Amatör-svetsar inte korrekt genombränning på tjockare gods. Skulle personligen siktat på lite mera kräm än 160A.. gärna 180-200. Många billiga svetsar blir instabila när dom blir lite varma på full effekt därav bra och överdimensionera lite. För 3000kr skulle jag kolla blocket efter beganade proffs-maskiner. Annars måste man upp lite i pris för få nått hyfsat. Om du kan sträcka dig till runt 5000kr tror jag du får en betydligt bättre maskin bland budget-maskinerna.


swooosh: pratar vi 5mm med mig/mag? vad fick du ge för den? Det lutar väll mer åt pinnsvets, eftersom de klarar tjockare gods. Finns det någon tumregel för sammbandet ampere och godstjocklek? Om svetsen inte klarar vald godstjocklek, kan jag då slipa ner ett "v" och svetsa flera fogar ovanpå varandra? Försämrar det hållfastigheten? Bör tilläggas att jag är helt färsk på MIG/MAG och pinnsvets, endast svetsat lite med gas. Vågar jag köpa en gammal omformare? Jag har ingen erfarenhet av sådan svets = stor chans att jag blir lurad? Nått jag bör kontrollera/känna till?


Hej olemon, Om du har 3-fas och därmed inga direkta begränsningar i strömuttag bör du utan tvekan köpa en lite kraftigare maskin som myran säger... argumentet att välja pinne pga kapaciteten att svetsa tjockare gods faller då bort. Sikta gärna på en MIG/MAG på 200-300 Amp. Och instämmer även med det som myran och swooosh säger, köp en begagnad kvalitétsmaskin så går den stabilt på både högre och lägre ström-styrkor. Det är lättare att svetsa bra med MIG/MAG och du kan enkelt häfta samt svetsa tunnplåt mycket bättre med MIG/MAG än vad du klarar som novis med en pinnsvets. Pinnsvets lämpar sig sällan för hoppysvetsning på bilar då det ofta är snack om tunnplåt och oerfarna svetsare men om du nu nödvändigtvis måste svetsa pinne(t ex utomhus eller slut på gas till MIG/MAG'en) så har du till 99% möjligheten att använda MIG/MAG'en till att svetsa pinne med. Bara köp en "klypa" o koppla på. Till din fråga om att slipa upp en V-fog:Det är inga problem för hållfastheten att slipa en V-fog och lägga fler strängar. Det är en helt normal procedur vid svetsning av grövre material. Men du måste veta vad du håller på med och det krävs fortfarande en ganska kraftig maskin för att få tillräcklig inbränning och ge en stark svets. Detta beror på att det grova materialet leder bort den lilla värmen som en svag svetsmaskin levererar och resulterar i en svag svets. Bara mina fem öre men har iaf lite erfarenhet av svetsning


Hade gärna köpt en mig/mag på 200-300 A men min budget tillåter inte det . Min budget räcker så vitt jag kan se till en bra gammal 3-fas pinnsvets eller knappt till en budget mig/mag. Att pinne är svårt ser jag inte som ett problem utan som en utmaning svetsning i tunnplåt skulle vara trevligt men det är inte viktigt. Jag vill som sagt bygga en gokart/crosskart! Då duger nog inte en klen mig/mag, eller går det med tålamod och v-fog?. Någon som har erfarenheter ang gammal kemppi/ESAB omformare? Vad bör jag tänka på före köp? Tack för era svar


Migsvets Maxistar 185tv är det nått att ha skall bygga folkracebåge. är ju 3fas med 160a om ja kollat rätt. nån som har en sådan?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka