Köpråd, En mindre och driftsäker bil, Budget 8000 kr

Hej, Jag har under de senaste månaderna kikat efter en mindre bil med tyngden på driftsäkerhet. Utmaningen är att hitta en som ligger under 8000 kr då jag inte vill lägga mer pengar än så. För mig spelar inte ålder eller utrustning så stor roll. Huvudsaken är att bilen fungerar bra och är driftsäker. Jag har en viss kärlek till Volvo och Saab men tyvärr ligger båda märkena högt i bensinkostnader vilket gör att beslutet blir svårare att välja en tex Saab 900 eller Volvo 945. Dessa bilar är ju inga "mindre" bilar men det mest ultimata vore att få tag på en bil som både är stor men som inte drar så mycket bensin/diesel. Jag vore tacksam om ni kunde tipsa mig om modeller som jag borde kika lite extra efter. Jag har tidigare erfarenhet av Ford Escort -94, Ford Mondeo -99, BMW 330 -03, VW Sharan -94 men har utöver det inte så bra kunskap på vilka modeller som skulle passa mina önskemål. Jag har hittils tittat på Mazda 323 (även f) -93, Opel Astra -97, VW Polo -97 vilka alla har legat omkring 5-8 tusen. Målet är en alltså en bil som kommer funka bra för mig men som kanske inte nödvändigtvis måste se snygg, häftig eller ny ut. Några tips från er som har bättre koll på olika bilmodeller ? Tack för er hjälp !Svar på inlägget: Köpråd, En mindre och driftsäker bil, Budget 8000 krToyota Corolla är en som jag tänker på rent spontant.


Mercedes 190 är att rekommendera. Kvalitén är genomgående hög med slitstarka motorer, och även övrig mekanik är hållbar. Se dock upp med exemplar som tjänstgjort som leksak åt ynglingar under vinterhalvåret.


Jag har hört att just Toyota ska vara att rekommendera just maskinellt. Även andra japanska bilar enligt dem jag pratat med. Stämmer detta ?


Hur är det med bensinförbrukningen, försäkring och reservdelar till Mercedes ? Låter dyrt men jag kan ju ha fel ?


Bränsleförbrukningen är inte alls hög, förutsatt att du väljer de fyrcylindriga versionerna (1,8 och 2,0). Även försäkringskostnader och reservdelar är relativt humant prissatta till de mindre motorerna.


Mitsubishi Lancer kombi 93-01 är ju billig och inte så jätteliten samt driftsäker motor etc (se dock upp med rost) Hade själv en -94 Sedan som förstabil med 1.6l 89hk motor och ca 30 tusen mil på mätarn och den drog 0,5-0,6 långkörning och ca 0.7 blandat


Honda civic 1.5i 96a?


Civic som sagt !


Säger också civic, fast en Civic 92-95 hade jag rekommenderat billigare och fler motoralternativ. Börjar bli lite gamla men det går att hitta pärlor här o där


Tack för tipset om Honda Civic, dem har jag faktiskt kört och är trevliga bilar.


Vad säger ni om, VW Golf/Polo, Opel Vectra, Renaut Megane ? Megane kan man hitta billigt och som ser rätt schyssta ut men finns säkert en anledning till det (franska bilar brukar ha ett rykte om sig att strula). kikar lite på denna:http://www.blocket.se/goteborg/Mazda_32 . 3.htm?sa=1 några synpunkter/tips ?


Hur långt kör du per år? Kör du inte så långt så spelar bensinförbrukningen inte så stor roll. Själv gick jag från 945 till en nya polo tdi förra veckan eftersom jag kör väldigt mycket. jag kommer spara cirka 20 000 om året, men kör du lite så kanske det bara är nån tusenlapp du sparar, och då är det frågan om du inte kan spara in de pengarna i reservdelar, skatt eller försäkring istället. Gör en helhetskalkyl över bilarna du kollar på. Kanske blir det i slutändan ingen skillnad alls teoretiskt sett.


Jag har haft en exakt sådan Mazda och det enda som kan döda dem är rosten, vilket förvisso sker förr eller senare. Jag skulle dock inte köpa DOHC motorn eftersom utväxlingen i den är katastofalt dålig. varvar väl 5000 i 110 ungefär. 1.8 SOHC motorn är billig i drift, skottsäker och bra. Köp Japanskt om du vill ha en pålitlig bil i den prisklassen, Om du tittar på en fransk bil så går den sönder, särskilt om den kostar under 8000


Vilken bil du har nytta av beror ju hur du ska använda den. Pendlar du till jobb? I så fall hur långt? Hur är fördelningen av stads/landsvägskörning du kommer att köra med bilen? En stor bil kan gå snålt om det är mesta delen landsvägskörning.


Jag kör till och från jobbet och sen en del stadskörning. Till och från jobbet är 70 väg så inga större pendlarsträckor. Kör ca 4 mil om dagen inklusive små sträckor inom Göteborg. om jag räknar med att bensinen kostar 15 kr/mil blir det en årskostnad på 21900 kr om bilen drar 1 liter milen (som typ Saab 900, Volvo 945 m.m). Att hitta en bil som ligger kring 0.5-0.6 skulle alltså spara mig ca 10 000kr per år vilket är en betydande summa. En mindre bil kostar normalt sätt mindre i skatt (beroende på motor) än en stor bil vilket också gör att årskostnaden blir mindre. Är alltså inne på att köpa mig en liten bil som drar lite (som jag då har ganska små driftkostnader på/år) men som inte kommer dra iväg i kostnader för reparationer på grund av dålig kvalité. En Volvo 945 är billig i reservdelar och där kan man göra en hel del själv men den har som sagt var högre driftkostnader så som skatt, bensin och försäkring.


Tack för ditt svar, låter som att det får bli en japansk bil i alla fall ! Någon speciell modell och år som är bättre att försöka hitta ?


nåt sånt här hade ju jag köpt kan jag säga. Nya karossen osv för prutat 8000 känns som en bra deal http://www.blocket.se/landskrona/Mazda_ . 11&w=3


Ja den där Mazdan verkar vara ett fynd!


Vad blev det då?Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka