Köpråd: Småbil med låga ägandekostnader

Hej, Jag är 27 år, och är på jakt efter min första egna bil. Jag letar efter en bil som inte kostar allt för mycket att äga och som är så problemfri som möjligt. Jag kommer inte att använda bilen mer än ett par gånger i veckan och kanske för några längre turer under semestern. Jag kan tänka mig att lägga ca 50 000 i inköpspris för bilen förutsatt att den då är billig i drift och underhåll. Jag är främst ute efter en 5-dörrarsbil. Efter att ha gjort lite efterforskningar lutar jag mest åt en VW Polo. Vad har ni för erfarenhet av den, vilka kända problem finns det och vad bör jag tänka på när det kommer till årsmodell, miltal, Antal tidigare ägare etc. Det jag har läst mig fram till är att man ska sikta på en 1,4L 75hk som är -02 eller senare. Och om bilen gått mer än 9000mil ska kamremmen vara bytt. Andra råd och "tänk på"-punkter? Jag skulle uppskatta alla goda råd och tips på andra småbilar som är drifts-/underhållssäkra med samma låga skatt-, försäkrings- och driftskostnader med bra rykte kring rostskydd etc. Jag planerar att köpa bilen kontant. Jag försökte göra en liten kostnadskalkyl (värdeminskning är inte inräknat.) för att få fram hur mycket jag ska lägga undan i månaden för bilen och kom fram till detta: 1100kr/år skatt 5000kr/år helförsäkring 12 000kr/år bensin 6000 kr/år till reparationer och besiktning m.m Det landar i så fall på ca 2000kr i månaden vilket känns ok. Ser beräkningen rimlig ut? Har jag glömt något? Skulle jag komma billigare undan med en annan bil? All hjälp uppskattas!Svar på inlägget: Köpråd: Småbil med låga ägandekostnaderRäkna även in parkeringsavgifter (om de nu inte är gratis). För mig t.ex. kostar parkeringen runt 1000 kr/månaden.


Tack! Det ska jag lägga till. Hemma kan jag stå gratis, men det lär väl bli ett par hundringar på det ändå. Även vägtullar kommer ju att läggas ovanpå. Även om det kommer vara ovanligt att jag tar bilen innanför tullarna.


Någon som har fler tips på vad jag ska tänka på eller alternativa bilar?


Opel Corsa, bra bil även populär hos uthyrningsfirmor (kan inte vara allt för stora problem med dom?) osv http://www.blocket.se/stockholm/Opel_Co . =7&w=3


räknade lite på våran Arosa köpte den billigt som fan för 3200kr har haft lite repkostnader under dom 6500milen vi haft den men inga stora utgifter lite däck och sånt och vi hamnar på 10kr milen inkl allt bilen är så billig att trafik räcker skatten är på 1000kr den rullar minst 14mil om dagen grejer som gått sönder under denna tid och vanliga servicar så är det oljebyte var 1500mil så var 3:e månad brukar service lampan tändas kostar 300-400kr med en vanlig oljeservice om man gör det själv kamremsbyte 800kr för delarna och 1.5timme i garaget hjulager bak gånger 5 blir 6,7 väldigt snart.. under 200kr varje gång 4st däck 1600kr hjulager fram kosta nog 300kr nu mekar jag själv annars är det svårt att få en låg ägande kostnad men polosar och arosor och luposar är lätt mekade. välj hellre 1.4 utan 16v om du vill slippa motorbyten


En av trillingbilarna; Toyota Aygo, Peugeot 107 och Citroën C1. Jag snittade min gamla C1 på 0,41 l/mil när jag snålkörde. (den är specad till 0,46 tror jag). Inte världens bekvämaste bil ska erkännas, men sålänge ingen sitter bakom chauffören så sitter denne bekvämt. Elhissar och AC. Sätesvärme är tillval. De allra tidigaste årsmodellerna (06-07) hade problem med att dörrlisterna inte höll tätt, men de som läckte byttes ut gratis av tillverkaren så det borde inte finnas några såna kvar på marknaden.


Jag har haft en liten Mercedes A-klass och kan rekommendera att du tar en titt på modellen om du söker alternativ, en smidig bil att köra med sitt lilla format och höga sittposition men det gick samtidigt att lasta ordentligt i den särskilt om man fällde fram eller lyfte ut baksätet vilket var standard på modellen. Motorn har en kedja så några rembyten behöver du inte tänka på och den gick billigt i övrigt där skatten var på 1600:-/år men då hade jag å andra sidan den större motorn på 1.9L och 125Hk, det finns mindre motorer och även en diesel precis som till Polo och Corsa. Utifrån ditt inlägg faller dock modellen igenom ordentligt på en punkt och det är rostskyddet, Mercedes var helt värdelösa på den punkten under en period och A-klass W168 hör tyvärr dit men modellen är inte dum i övrigt. Ett populärt val med gott rykte är Toyota Yaris men av samma anledningar ligger modellen högt i pris, förhoppningsvis är det något som gynnar dig den dagen du säljer bilen?


Tack för alla svar. Angående detta att meka själv, som Growe skrev om, tror jag tyvärr inte att det är ett alternativ. Jag har inget garage, och inte heller någon som kan hjälpa/lära mig att meka, och då känns det lite osäkert. De så kallade trillingbilarna, och i synnerhet Citroën C1 ska jag titta närmare på. Kan du, Bebben, berätta mer om din upplevelse med den din bil - dels till körning, men främst till service och reparationer? Bör jag vara extra uppmärksam på något när jag tittar på en Citroën C1? Jag läste en guide som teknikens värld (tror jag) hade skrivit om "bästa småbilen för 50 000kr" - vilket kändes som att den träffade mina specifikationer direkt. Den utsåg Opel Corsa, som opel_vectra_gts, tipsade om till bästa köp, dels för låga bruks-, service- och reparationskostnader och för bra säkerhet. Dessutom har den kamkedja. Detta gällde årsmodell 07 och senare vilken ju går att hitta för 50 000, om man letar lite. Den fick även högt på betyg på utrymme, komfort och hade få "kända fel" om man jämförde med andra modeller. Just nu känns den som ett bra alternativ. Har ni några erfarenheter från Opel Corsa -07 eller senare?


Suzuki alto.har kamkedja .dock ska man inte ha passagerare bak som har cellskräck.snittar 0,52. skattefri 5år sen 380:- om året


Trillingbilarna är identiska rent tekniskt, det är bara karossen som skiljer. De har en trecylindrig motor på precis under en liter, har för mig de har 68hk. Trots detta är den relativt pigg, och det är ju för att den väger så lite. Jag hade manuell låda, och det är den absolut vanligaste. Automat finns, men de är ovanliga och beskrivs ofta som "tråkiga". Utrustningsmässigt bjuder de på AC, CD-stereo med AUX-ingång och elhissar. Varvräknare och sätesvärme är tillval. De är ganska plåtiga och inte direkt tysta i kupén, men i ärlighetens namn var det inget som störde varken mig eller sambon när vi körde motorväg. De är även rätt plastiga på insidan, vilket inte är så konstigt - det är en billig bil. Sålänge det inte sitter någon i baksätet sitter man skönt i framsätet, gott om utrymme för ben och huvud. Jag behövde aldrig lämna in bilen för reparation, men service gjorde jag och den kostade ungefär vad man kunde vänta sig - varken billig eller dyr (jag minns inte vad jag betalade, men det var inte så man höjde på ögonbrynen varken i positiv eller negativ mening). En C1 är en bra bil för sina pengar, och har man det i huvudet är det svårt att inte vara nöjd med sin bil. Den är liten och smidig, men samtidigt pigg och rolig. Trillingbilarna är omtyckta och populära bilar.


Har du kollat på Honda Jazz? Har kamkedja, skatt runt 700:-/år, bränslesnål, extremt driftsäker, alltid i topp i AutoIndex, billig försäkring, etc. De har ganska högt andrahandsvärde, men har du lite tålamod så kan du hitta en riktigt fin för din budget.


Jag har ägt flera VW Polo och kan inte annat än rekommendera den som en mycket vettig bil. Men alla bilar är ju egenttligen kompromisser mellan an mängd egenskaper och bilägaren har ju individuella änskemål. VW Polo passar mig utmärkt. VIll du ha en Polo som har vettig teknik och är särskilt snål med drivmedel kan du välja en 2000 el 2001 års modell med så få mil som möjligt på mätaren . Den jag hade gick på 0,53 liter per mil. Min nuvarande 2004 drar 0,62 liter per mil. Polo började galvas fr årsmodell 2000 så undvik äldre än denna. Köper du en nyare kan diesel vara något att tänka på. MEN undvik miljömodellen av 2010 - med lilla motorn. Helt usla köregenskaper (motorn är alltför svag). Sök göra servide på små firmor.


PS. I din kalkyl kan du lägga till kostnaden för värdeminskningen. För en nyare Polo kanske den är 10000-14000 kr per år. För en äldre - svårt att säga. Detta är en veklig kostnad som dock inte effektueras förrän du säljer vidare bilen. Polo har förhållandevis låg värdeminskning. Det finns andra mycket vettiga småbilar, t ex Yaris. Dock fastnade jag för Polo.Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka