Köpråd: Pontiac Firebird Trans Am (från runt 1975 till 1980)

Afton. Okej, så länge har jag nu gått i tankarna att helt enkelt förverkliga en barndomsdröm. Att bli ägare till en Pontiac Trans Am - då helst en 77:a eller 78:a - likt den Burt Reynolds framför i filmen "Smokey and the Bandit". Men alla vet ju att barndomsdrömmar, likt Ferrari Testarossan eller Lamborghini Countachen, kanske helt enkelt gör sig bäst på planschen, hemma på väggen i ens ungdomsrum. Men hur är en Pontiac Trans Am - har vidgat mitt sökområde med årtalen lite - i verkligheten? Låt oss säga att man köper ett projekt med "lagomt", eller så kallat "försvarsbart" mycket rost, och dålig lack, för att sedan fixa upp den - vad kan man då förvänta sig? Vart finns rosten normalt sett, och vad ska man specifikt se upp för karossmässigt? (rykten säger skuffen, stämmer det?) Hur är drivlinan? (6.6 liters V8:an är det jag är ute efter) Hållbar? Skräp? Om man köper en tidigare - eller en senare - modell än just en 77:a eller 78:a - hur svår är den "korrekta" fronten att finna? Ebay skryter alla om men - är det standard att man finner allt där? Reservdelar rent generellt - finns sånt att få tag i, och hur ligger priserna? Skillnader mellan automat och manuell. Vilken är att föredra? För och nackdelar? OBS: Är inte tänkt att ge mig på ett köp idag, i morgon eller rent utav nästa vecka. Men jag har mer eller mindre bestämt mig i alla fall, ty kan jag inte ge mig på mina andra barndomsdrömmar, så ska jag banne mig ge mig på denna. Alla tips är välkomna, så man får sig en bild av vad som "kommas skall". Med vänlig hälsning.



Svar på inlägget: Köpråd: Pontiac Firebird Trans Am (från runt 1975 till 1980)



Okej ska se om amn kan hjälpa till Rostar, det gör dom överallt men speciellt i skuffen och bakskärmarna av min erfarenhet. Drivlinan- dessa bilar finns med både cheva, pontiac och olds motor men för sakens skull så tycker ja du borde sikta in dig på en med pontiac motor i. Alla pontiacmotorer mellan 327 upp till 455 är i stort sätt likadana förutom cylindervolymen då då. Är som vilken annan gammal v8 som helst, alltså skaplig pålitlighet och mycket lätt att jobba på. Om vi säger att du vill ha en "bandit replica" fast på en budget utan allt för mycket jobb så skulle ja sikta in mig på en 75-78 firebird för dom är mycket billigare än en äkta trans am. 75 till 78 har samma baklysen och bakruta men huven ändrades 77. Iallafall här (http://rpglasfiber.com/) hittar du 77ans front och spoiler och tjolpacket. Du bygger alltså om firebirden till en trans am replica. Reservdelar går skapligt att få tag på i sverige om du är beredd att handla lite begnat. Camaroskroten i gtb brukar har rätt mycket. Annars så går det ju alltid att beställa från USA. Manuell eller automat? - Det är väll en smaksak, men det vara mycket svårare att hitta en med manuell. Öhh är väll allt ja kommer på bara sådär men har du nån mer specfik fråga så äre bara köra på. Slutligen, här har du ett bra klipp att kolla på vad man ska se upp för när man kollar på än trans am; http://www.youtube.com/watch?v=Fx9z4u8AksY


Hoppas du får en massa bra råd här.... Håller tummar. Alltid roligt att förverkliga en dröm....


Man tackar och bockar för både råd och länkar. Det är mycket välkommet! Personligen skulle jag inte ha några problem att skapa mig en T-A-klon, så länge den ser ut som, och betér sig som en riktig. Så idéen med att bygga på en Firebird lät absolut inte som en dålig idé. Frågan jag ställer mig dock är, i vilka prisklasser, mellan stortån och lillfingret, pratar vi om där jämfört med om man renoverar en riktig T-A?


Ja alltså det är väll bara kolla på det som ligger ute just nu. En Firebird i hyffsat skick verkar ligga på en ca 65000 http://www.blocket.se/ystad/Pontiac_Fir . 14&w=3 http://www.blocket.se/hassleholm/Pontia . 14&w=3 En trans am i liknande skick i den prisklassen verkar gå för en 30000 mer http://www.blocket.se/stockholm/Pontiac . 14&w=3 http://www.blocket.se/ostergotland/Pont . 14&w=3 Dock så om det är ett riktigt projekt du är ute efter så finns dom här ute nu http://www.blocket.se/alvsborg/Pontiac_ . 14&w=3 http://www.blocket.se/gavleborg/Pontiac . 14&w=3 Verkar nästan som det inte finns nåt Trans Am projekt ute just nu men om det fanns det i liknande skick så skulle ja tippa på att den kanske går för en 15000 mer eller nåt. Kan ju ioförsig löna sig i längden då en helrenoverad äkta Trans Am kommer vara betydligt mer värdefull än en helrenoverad Firebird.


Men gnnnnnn! Det är farligt att reta hjärnan med såna länkar, haha. Den för 35 000 kronor i Borås kändes väldigt lockande, trots avståndet och att bilden inte sa så jättemycket. Hur mycket spelar miltalen in egentligen? Själv är jag som mest van Volvo rödblockare som går fint förbi 40 000 mil, men hur är det med V8:or som jag absolut inte är bekant med? Mycket, mycket tacksam för svaren!


Haha! DO IT! Miltalen är nog inget man ska haka upp sig på, mätarn slår runt vid 10000 mil vilket får många att tro att deras bil gått kortare än vad den egentligen gjort. Men en gammal stötstångs V8 i gjutjärn kan nog nästan gå hur långt som helst om den underhålls på ett bra sätt. Och så länge själva blocket fortfarande är intakt så går det laga det mesta som kan hända för en nogårlunda billig peng. Motordelar är inget problem att få tag på, Hansen Racing har mycket och eftersom alla Pontiac motorer ser likadana ut så kostar inte delarna till dom så hemskt mycket heller.


Låter i så fall väldigt lovande, på dom flesta punkterna. Filmen förresten, som jag blev länkad av dig, där en kille går igenom alla punkter med vad man skall kolla igenom innan ett köp, var väldigt intressant och kommer sparas inför ett framtida köp. Några saker i den var dock kanske lite missvisande med tanke på i vilket land vi själva bor i, men rent generellt så är det väl ungefär detsamma. Men ja, hur är dom att leva med? Det undrar jag lite också? Är det uppmärksammat med ett fint exemplar på en bilträff eller är det en bil vars märke inte tillhör dom finare kretsarna tro? För min del, när det väl blir köp, så blir det såklart inte en bil till vardags. Snarare en lång renovering med lite körning på somrarna, men vad är det man får leva med kontra vad är det man får på köpet?


Ja precis du lär nog aldrig hitta en som är helt rostfri här för en skaplig peng så man får inte ha allt för höga krav. Vet inte riktigt om just min är ett bra exempel på hur den är att leva med. Jag har världens minsta ljuddämpare, en illgul färg som syns på typ 3 mils avstånd och kör som en biltjuv Vad kan man säga?, barn älskar den och gamla tjuriga tanter hatar den Inte direkt upplevt det i Sverige men i USA så är det ju en bil som har ansets lite "white thrash"-ig ett bra tag. Den stämpeln verkar dock ha försvunnit nu på senare tid (eller va fan vet jag, är bara 20), så skulle säga att den blir behandlad som vilken annan muskelbil som helst på träffar och fina exemplar uppskattas defintivt.


Njae, haha. Men så länge det inte är genomrostade balkstrukturer eller likaså svårartade golvsektioner där man får igenom fötterna, så kan jag gå med på det mesta egentligen. Är ju tänkt som ett projekt som helt enkelt får ta den tid det tar, men inte hur lång tid som helst heller såklart. Än en gång - väldigt glad för alla svar. Det väger verkligen tungt i funderingarna för framtiden.






Har också varit sugen länge på att skaffa en sådan bil. Men jag har aldrig ens åkt i en och jag känner ingen som har en. Skulle vara kul att provåka en någon gång för att se om det ger mersmak.


Själv har jag i det närmsta suttit på huven på en Trans Am, då jag var väldigt liten. En kusin ägde den, men sålde den pga av "den lät så konstigt på tomgången".. Skulle ha åkt en när jag tog studenten men det blev inget av det. Blev att man fick åka en Volvo 940 GL i stället..


Detta vore nåt om bara plånboken räckte till!!! http://www.blocket.se/sodermanland/Pont . 12&w=1 /Benny


Jo, något sådant är verkligen den slutliga drömmen. Då är man liksom..där. Men jag skulle även nöja med mig något liknande. Enda som är tvunget är att den ska vara svart! Edit: Kan förresten tillägga att jag har kikat på en 79:as Trans Am. Det vill säga fel front och fel bakände men i alla fall rätt kaross. Och även om just det exemplaret verkligen såg ut som att den hade gått igenom några världskrig, så gav den ändå mersmak. Kändes stabil, gedigen och liksom..pålitlig. Frågan är dock om mina iaktagelser är korrekta?


Såg att du har kikat på en 79. Ta en titt på min 79a och se om du får mersmak Visserligen är min röd men vem vet du kanske ändrar dig. Jag köpte min förra året och ångrar inte e sekund av det köpet. Finns inget bättre än att ge fullgas och känna hur den dansar med rumpan Ta en titt och har du frågor ang 79an så ska jag försöka hjälpa dig


Kikade in på din 79:a. Klart den är fin! Glömde nämna att mitt andra "krav" är att inredningen helst ska vara svart också, vilket din faktiskt var. Hur är stolarna i dessa? Är det samma stolar i dom flesta årsmodeller eller är det några man skall passa sig för? Och hur sitter man? Själv är jag av det lite kortare slaget, så hur funkar det?


Jag vet faktiskt inte vad det är för stolar i andra årsmodeller men i min är det skinn och jag själv tycker dom är väldigt bekväma. Just i min bil kan man inte flytta sätet fram eller bak men vet inte om det är någon tidigare ägare som har byggt det så eller om det är så i alla modeller. I och med du skriver att du är kort så kanske det bästa hade varit att provsitta en. Jag själv är på andra hållet 1,97cm lång men har inga problem alls att få plats i denna bil


Okej. Tack för svar. Hade varit intressant om nån hade kunnat svara på om det är olika stolar i olika modeller. Och ptja..kort och kort. Jag är ingen dvärg direkt heller. Men jag är strax över 1.70, så inte är jag av det längre slaget heller, haha. Så, det brukar oftast bli så att jag just får skjuta fram sätet..vilket ställer till det kanske i det här fallet? Fan om jag inte når till pedalerna..



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka