Köpt ett slutsteg + baslåda lite frågor från en ovetandes tjej

Hej hej Jag har idag köpt mej ett 2 kanals slutsteg och en 12" baslåda och jag har bara en fundering, och det är kan jag koppla in mina framhögtalare på mitt slutsteg fast det är 2kanals slutsteg? Klarar mitt slutsteg det ens? Har suttit och läst och läst men förstår inte hur man ska avgöra när det blir för mycket effekt för slutsteget? Nån som kan förklara? Vill inte koppla in allt och så går det sönder för man överbelastat slutsteget Mitt slutsteg- http://nardik.se/produkt/DLS-XM20 Min baslåda - http://www.ney.se/kenwood-kscw1200b-p-3165-c-404.aspx Mina Högtalare - http://www.sony.se/product/ics-speakers/xs-f1726se Hittade en jättebra sida av förklaring av att bryggkoppla 2 kanals slutsteg så det ska jag nog klara av men det jag vill veta är klarar det driva mina högtalare också det är min fråga ? http://anlo.net/bilstereo/slutsteg.html Mvh Tova



Svar på inlägget: Köpt ett slutsteg + baslåda lite frågor från en ovetandes tjej



Du kan koppla in dina framhögtalare på det där slutsteget, men då behöver du dessutom ett till slutsteg som driver baslådan.


Så det går inte att ha högtalarna och baslådan på steget samtidigt alltså?


Nej, det kommer inte att fungera bra. Du får i så fall driva framhögtalarna med din bilstereo och låta slutsteget driva baslådan, men basen kommer inte att drivas fullt ut om du hade tänkt det.


Okey men det får kanske bli så då att driva framhögtalarna på stereon sen basen på slutsteget, vad menar du med att basen inte kommer driva fullt ut? är slutsteget för klent menar du kommer det inte låta nå bra?


Det kommer säkert att låta tillräckligt bra, men om du hade tänkt att basen skulle spela så högt den kan så är steget för klent.


Steget ger ut 170W bryggkopplat, och basen klarar av 300W.


Ja det duger nog åt lilla mej jaha okey då är jag med men har det att göra med att basen ligger på 300w och slutsteget på 170W eller är jag helt ute och cyklar nu? Om jag bara kör basen på steget hur kopplar jag det bäst då +CH2- +CH1- ska jag ha + från ch2 och - från ch1 eller hur blir det.. ?


Då är jag med tack för det så det bästa är helt enkelt att ha ett slutsteg som klarar mer effekt än vad högtalare/bas har i effekt?


+ från CH2 och - från CH1, det stämmer.






Tack så mycket för svaren jag har lite mer kött på benen nu i alla fall tråkigt att slutsteget var lite klent men ljudet duger nog gott och väl för mej (förhoppningsvis)


Tänk på att ett klenare steg har lättare för att bli överbelastat och då kan det börja skicka ut signaler som kan skada en högtalare som ska tåla mycket mer än vad slutsteget ger. Dvs kräma inte på max bara för att högtalarna ska tåla det utan lyssna, börjar det låta illa så sänk innan något går sönder.


Absolut vill inte ha sönder något men jag funderar på det är det svårt att koppla in ett till slutsteg ? Har suttit och läst lite och om jag fattat det rätt så kan man splitta lågnivån mellan stegen? sen köpa ett strömfördelningslock och dela strömkabeln ? hur gör man med remote? ingen som kan förklara snabbt hur man gör vid inkoppling av två slutsteg?


Det funkar bra att göra precis som du säger. Splitta någnivån (detta ska dock inte göras för många gånger då signalen oftast inte är så jätte bra på billigare stereos ) Tänk på att strömkabeln som går från batteriet till delningsblocket måste vara tillräckligt tjock för att klara båda stegen samt att dom 2 kablarna mellan steget och delningsblocket helst ska säkras med rätt storlek på säkring för den tjockleken av kabel. Det finns delningsblock med inbyggda säkringar, smidigt som attan Remoten kan du parallell koppla direkt från det första steget till det andra.


Tack så mycket för din beskrivning Jag kollade på min stereo nu och den har 2 låg nivå utgångar men det känns julättare att splitta lågnivån imellan stegen än att dra en ny lågnivå genom hela bilen.. duger en lågnivå slpitt från tex biltema? ang delnigsblocket låter det riktigt smidigt att köpa ett med befintliga säkringar på köper man dom hos någon ljudbutik då eller tex mds? hur vet jag hur tjock strömkabeln ska vara för att klara båda stegen? det är ju inte nå kraftigare steg vad tror du att det räcker med där?


En biltema split räcker bra. Se bara till att hålla den borta från strömkablarna då dom inte har något bra störningsskydd. Delningsblocken hittar du i dom flesta bilstereo butikerna, inkl MDS. Jag hade rekomenderat ett block med Mini ANL säkringar (vanliga ANL finns bara i 100A eller större om jag inte minns fel). Blocket är lite dyrare än AGU (Glassäkring) men AGU säkringarna har en tendens till att gå HALVT sönder och har orsakat diverse bränder i bilar. Jag har själv varit ute för detta problemet, dock så brann säkringen av till slut men säkringshållaren var helt smällt i ena sidan så mycket varmgång det hade blivit. Här har du ett exempel på block: http://www.brl.se/sv/artiklar/acv-sakri . angar.html Tjockleken på kablarna beror helt och hållet på vilka steg du har. Dock så kan du aldrig få för tjock kabel! men 33mm2 kabel mellan batteri och block så klarar du dig en bit iaf då du får säkra den på 150A.


Okey men kablarna från delningsblocket till stegen vad ska man köra på för storlek där? inget annat bra att veta/tänka på när man kopplar ihop 2 slutsteg? tror jag har skapligt koll på läget och tar man det bara lugnt o tänker efter 2ggr så borde det gå bra att koppla in allt


Det är rätt korta kablar mellan blocket och stegen och du tänker inte tävla antar jag? kör isåfall på 10mm2 så kommer det funka hur fint som helst Nej inte direkt. Se bara till att jorda ordentligt etc precis som vanligt så ska det inte vara några konstigheter.


Hahaha Nej Nej tänker inte tävla jag har ju aldrig ens kopplat in ett slutsteg så jag är inte kapabel till att tävla ang jordningen ska jag jorda på samma stället eller ska man dela jordningen så man har separata jordningar?


Det finns klasser att tävla i för alla Det går utmärkt att jorda på samma ställe. Om du sätter dom i bältesfästet så kan det vara smart att sätta dom i 2 olika dock så du inte tappar allt för många gänger



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka