Köpråd Ford kombi!?

Hej, Vi har i dag en Golf men behöver en lite större bil då det blir trångt med barnstol, barnvagn och kassar när man handlar. Ska man i väg på en längre resa med mycket packning blir det extra trångt och ska man handla något större måste man hyra släp. Tittar därför på en kombi. Vill fortfarande ha en bensinsnål bil som ligger <5,0l/100km blandad körning så vi tittar just nu på: Ford Focus 1.6 TDCI -2011 (4,4l/100km blandad körning) Ford C-Max 1.6 TDCI -2011 (4,5l/100km blandad körning) Någon här med familj (3 personer) som äger eller har ägt någon av ovanstående? Hur fungerar dessa i praktiken? Är ju inga stora bilar och C-Max är ju ingen "riktig" kombi utan ett mellanalternativ. Hur fungerar motorn? Någon motor/modell som man ska hålla sig borta från? Har ovanstående motorer kamkedja? Viktigast för oss är att bilen vi köper är säker, att den är tillförlitlig, billig att äga med allt vad det innebär (läs underhåll, bensin etc). Vi är inte låsta till dessa så har du förslag på kombi som drar <5,0l/100km blandad körning med kriterierna ovan så hojta till. Vi har en fast budget på 100,000 kr och vill helst köpa en 2010 eller nyare. Tack på förhand, Xarra



Svar på inlägget: Köpråd Ford kombi!?



Bägge bilarna har samma motor, en 1.6L diesel med våtpartikelfilter. Filtret ska bytas var 12.000 mil och mellan 6.000 mil ska ett additiv medel fyllas på samt storservice (Luftfilter, kupefilter, bränslefilter) Kamrem är var 20.000 mil/10år Vill ni ha bensin motor så blir bilarna törstigare helt klart, men skatten blir ändå låg då de flesta Fordarna går att köra på E85 också (Kolla bara att det är en Flexifuel!) Samtliga bensinmotorer har kamkedja utom 1.6 EcoBoost och 1.6 Duratech VVT. Mondeon är något snepp säkrare än ovanstående bilar, finns med 2.0L diesel motor med "underhållsfritt" partikelfilter. Kamrems byte var 20.000 mil/10år på den också.


Tack för ditt svar. Du har möjligtvis inte prisuppgifter på vad det kostar att byta våtpartikelfilter var 12,000 mil, additiv medel samt storservice var 6,000 mil samt kostnad för byte av kamrem var 20.000 mil/10år? Skatten på bilarna är 1,088 kr och det är helt okej medan en Mondeo kostar närmare 3,000 kr. Den drar också mer än önskat. Vad är att föredra; bensin, diesel eller "flexifuel"? Gäller allt från underhåll och service till driftskostnader?


Kan kika på måndag vad allt kostar då jag får tillgång till reservdelar ovs.. Vilket bränsle att köra på beror på hur ofta bilen används, hur långt ni kör om året och vintertid. Vissa dieslar har extravärmare (Det behövs på vintern) för att få värme i kupén snabbare. Kör ni kortare sträckor föreslår jag Bensin/E85. Vanlig års service på en Focus 1.8 Flexifuel ligger på ca 3600:- (Vårat pris, men de skiftar från verkstad till verkstad beroende på timdebitering) Då ingår olja och filter, kupefilter, kontroll av rostskydd samt så får du 1 års fri assistans.


Tusen tack för att du tar dig tid att svara och att du kollar upp priserna. Det uppskattas verkligen. Vi kommer köra längre nu än tidigare eftersom vi har köpt ett sommarhus. Blir väl runt 500 mil extra per år man kör p.g.a detta så 2,500 mil totalt blir det nog. Helt okej pris på servicen och att fri assistans ingår i ett år toppen.


PM skickat.


Tack för all din hjälp. Det uppskattas.


Ska verkligen partikelfilter bytas på en -11 ? Har nått svagt minne av att den något äldre miljöklassningen ska byta vid 12.000mil medan den lite nyare inte har bytesintervall? Kommer bara inte ihåg vid vilken årsmodell ändringen kom (men det kanske Malheus kollat upp och svarat på via PM).


Jag har krigat lite med det, hittar ingen bytes intervall på Ford men bytt ett par på V50.


Ford har inte tänkt att bilen ska fungera i 12000mil? Men sckumt likväl. Jag ska rota lite info jag med.






Från 2009 är deras partikelfilter "självgenererande och ska hålla bilens livslängd ut". Det stämmer dock inte om man kör korta körsträckor, mycket stadstrafik och trafikköer eftersom dieselmotorn utvecklades för långresor. Filtret blir fullt var 1000 km men kan "generera" om man kör bilen på "hög" hastighet konstant så att filtret blir 650 grader. Då blir det som "nytt" igen. Tyvärr hinner man inte få upp temperaturen så högt när man kör kortare sträckor eller i stadstrafik/köer. Finns dock botemedel i form av tillsatser som man häller i tanken innan man tankar. När man sedan har tankat så gör tillsatsen att filtret "genererar" redan vid 450 grader. Man behöver inte vänta på att "sotlampan" ska tändas utan man kan fylla på med tillsatsen oftare beroende på hur man kör.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka