Köpråd: BMW M3- 06, Cab, frågor om vanliga fel och växellådan.

Hej Jag har fått upp ögonen på en BMW M3-06, Cab med SMGII Automatlåda. Jag undrar över saker så som vanliga fel, om växellådan är pålitlig och bra och allmänna tips man ska tänka på inför ett köp av en M3a. Detta blir min första M3a så är självklart väldigt skeptisk mot allt som säljaren säger. All bra info och bra tips välkomnas.Svar på inlägget: Köpråd: BMW M3- 06, Cab, frågor om vanliga fel och växellådan.http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=261130 Här har du en del info samt åsikter ang SMG.


Tackar! Rätt säker på att jag har bestämt mig nu.


De Nada! Du letar nu efter en manuell?


Haha, nej! Jag är ändå rätt sugen på SMGII lådan. Från vad jag läste i forumet du länkade så är skillnaden att hydralpumpen kan gå sönder. Men att den ska slita på annat mer än en manuell stämmer inte. Eller du kanske har annan info? Jag menar en bil som man köper kan gå sönder vare sig den är ny/gammal, manuell eller automatare.


Det verkade som den käkade lameller?


smgII lådan äter inte mer lameller än en manuell... eller ja, det beror ju på hur den körs. På samma sätt som man kan bränna en koppling på 2000 mil på en manuell kan du göra det på smg lådan. Nu vet ju inte jag vad du ska använda din cab till, men gissar på att glida i stan en hel del... då är INTE smg lådan att rekommendera.... du kommer bara bli trött förbannad och irreterad på den.... det är INTE en automatlåda... det är en robotväxlad manuell låda (som dessutom e typ 15 år gammal). SMGII lådan anser jag bara kan rekommenderas till dom som verkligen tänkt köra sin m3a på t.ex bana OCH dom ska även ha råd att laga skiten när (inte om) den pajjar. Det är ju inte heller någon ferrari eller dsg låda... tar ganska så lång tid att få i växlarna.


Jag tycker inte det är rättvist att kalla SMGII för långsam när den har en konsekvent tid för växelbyte på 80ms i läge sex, det finns inte en människa som presterar det med en manuellt växlad M3. En låda med dubbla kopplingar är en helt annan sak med problem och potentiella reparationskostnader som vida överstiger BMW M`s SMG om något går fel även om det bara är en Skoda 1.2TSI, men de värsta varianterna kan byta växel på ner emot 8ms om en för lådan förutsett växel väljs. Nackdelen med ex. DSG är om föraren gör tvärt emot vad växellådan tror, då har VAG specificerat en tid på 600ms upp till 1.1s i värsta fall för ett växelbyte enligt produktbladet. Med tanke på att SMG är en vanlig manuell växellåda med lite mekatronik som totalt väger 6kg mer än en manuell växellåda (i M3 E46) gör den ett bra jobb sett till vad andra typer av växellådor drar på sig i form av ökad vikt och högre energiförlust utan att växla märkbart kvickare än SMG. De M3 E46 med SMG jag har kört växlar mjukt och konsekvent med Drivelogic i läge ett, en konventionell automatlåda är mjukare men med tanke på vilken karaktär en M3 har så är det inte SMG´s växelbyten jag retar mig på när jag studsar fram mellan potthål och brunnslock på svenska gator i en låg och stenhård BMW M... I slutet av ditt inlägg skriver du att man skall ha råd när och inte om en SMG krånglar, menar du så som man måste ha råd att renovera en manuell växellåda när och inte om lameller eller andra delar gjort sitt? Ingenting håller för evigt men om man anlitar en verkstad med rätt kompetens är SMG ingen nämnvärd risk, låter man fel verkstad använda ens bil som försökskanin för att sedan skicka fakturan till ägaren blir det förstås en annan sak. Vilket alternativ man väljer är en smaksak och mer komponenter innebär en högre risk för problem och kostnader men den som tänker så bör välja något annat än ens en manuell BMW M3, där finns lite fler komponenter än SMG som kan krångla om man har otur och det gäller alla bilmodeller så varför hänga upp sig på just växellådan? Edit: Jag ser att mitt inlägg framstår som lite kort och otrevligt men det var absolut inte min mening utan jag har full förståelse för att man informerar spekulanter om vad SMG går för. Men när man antyder att den är långsam trots 80ms för en växelbyte eller anmärker på komforten trots att M3 i sig knappast är en Rolls Royce tyckte jag det blev lite väl negativt, särskilt när exempelvis brustna punktsvetsar i golvet bak kan resultera i betydligt mer huvudvärk för ägaren till en M3 E46 än vad SMG riskerar att göra.


Lyssna på Required. Han är lite av Garagetets "BMWexpert" Och gillar han inte modellen ifråga så säger han det.


Lyssna inte på vad Hybridsmurfen tillskriver mig för jag kan tyvärr vara lite tvär och fyrkantig i mina åsikter ibland särskilt när det gäller BMW.


Håller med Rq. Lyssna istället på mig och Evildan, vi är opartiska vad gäller BMW.


Jag är en M-fantast o tillika ägare av "några" M. SMG2 är så där. Klart bättre än SMG1 (M3 E36 men även 330i E46 har jag för mig). Visst växlar SMG2 snabbt men en M3 gör sig bäst med manuell låda. SMG kommer alltid orsaka mer bekymmer i det långa loppet än motsvarande manuella låda. Den enda SMG låda jag "gillar" är SMG3, mest för att den formligen bankar i växlarna i snabbaste läget, men som bekant så kostar det fläsk att laga den NÄR den behagar att inte fungera som tänkt. Köper du en manuell så räkna kallt med att få byta koppling, vilket du även bör ha med i kalkylen om du köper SMG2...


Hm, blir inte det lite som att ta kontakt med Miljöpartiet och fråga vilken stadsjeep man bör köpa?


Något åt det hållet kan nog tyckas, det är ett säkert sätt att på ett opartiskt och objektivt vis få sig delgivet samtliga negativa egenskaper (om tid finnes till en lång text) om modellen i fråga utan att höja dess påstådda fördelar till skyarna.


Ingen fara om det låter otrevligt. Vad jag menar är att den inte växlar som en Ferrari... Det blir ett "uppehåll" i accelerationen som kan kännas ganska lång... Ska kolla lite loggar när jag kommer hem så kan ma. Ju faktiskt se exakt hur snabbt man växlar med en manuell kontra smg. Angående reparations kostnaden så är det självklart att set blir dyrare med smg, det är ju (som du säger) 6kg extra mekanik som kan (och bevisligen) går sönder...


Den slutsats som jag kan dra av allt man läst här på forumen om just detta ämnet är ju att det kan gå åt skogen med vilken man än väljer. Så vill man ha en bil som är mindre benägen att gå sönder och ha billiga reperation så ska man kanske köra på en Lupo istället för em BMW M3. Fast det är ju lika mycket en hobby som en "quality of life" som man bekostar. Så det känns som om SMGII lådan kommer duga lika bra som en manuell och i princip ge mig samma glädje (sorg).


Men inte en Lupo 3L med robotlådan. Alla bilar kan gå sönder, vissa gör det oftare än andra, en del gör det betydligt oftare. En SMG har fler delar som kan gå sönder i en ofta hårt körd bil. Givetvis ska du köpa den bil som du tycker känns bäst för dina behov/önskemål. Provkör en SMG M3, kör den i stadskörning några kilometer med en hel del start och stopp innan du köper någon är mitt råd för att du inte ska bli besviken/tröttna på växellådstypen.


Har en till fråga. Sitter själva hydraulcylindern "inuti" växellådan? För i så fall omfattas den utav försäkringen jag blev erbjuden. Hittade den här bilden -> http://i70.photobucket.com/albums/i119/ . iew-6w.jpg Dock vet jag inte riktigt vad det är jag skulle kolla på.


Läs noga igenom villkoren på försäkringen... Har själv sålt bilar med sådana tilläggsförsäkringar.


Står så här i avtalet: Eftersom bilen är äldre än 6 år täcks den inte av alla 24 punker utan endast de 8 första. Dessa är dom första 8 punkterna: 1. Elektronik:Databoxar för insprutning och för tändsystem. 2. Motor:Motorns inre rörliga delar, undantag kylsystem. 3. Bakaxel:Bakaxelväxelns inre rörliga delar. 4. Styrsystem:Servopump, rattstång* och styrväxel*, ej läckage. *) ej el-system 5. Bromssystem:Huvudbromscylinder, bromsservo, bromskraftförstärkare och bromsvätskebehållare. 6. ABS-system:ABS hydraulaggregat och databoxen för ABS-systemet. 7. Elsystem:Startmotor och generator. 8. Växellåda:Växellådans inre rörliga delar. Ej koppling eller komponenter som är specifika för fyrhjulsdrift. Så om hydraulcylindern sitter inuti växellådshuset täcks den utav försäkringen. Men då är ju frågan ifall den verkligen gör det?Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka