Köpråd; Bärbar samt en stationär dator.

Det är så att jag går i svängarna på och leta nya datorere och vet inte riktigt vad man vill ha för nått. Men syftet med dom är att; Den stationära ska agera mest som Foto/Video dator samt lite internet kanske.. Inget annat, så mest att grafiken ska va bra, så att man ser vad man håller på med. Ska ha Två skärmar att arbeta med kanske jag ska tillägga. Tycker max gränsen går vid 10K, borde väl så en hyfsat bra dator för max 10K i dagens läge, tycker man. Sen till den bärbara, den ska agera mest bara nöje, film i bra bild är krav (Blueray). Spotify, samt internet där också. För att tillägga på denna så ska den bärbara driva en 46" TV. Ljudet ska jag försöka få till via Tvn. Bara bild som ska överföras via typ HDMI. Max kan väl va 10 tusen där också. Borde säkert finnas nått under 10 också men där går iallafall gränsen Fråga om det är nått mera som jag har glömt.



Svar på inlägget: Köpråd; Bärbar samt en stationär dator.



Om det är för foto- och videoredigering så behövs det inget värstinggrafikkort, utan då är det en stor mängd RAM som gäller istället. Vad ska ingå i din 10K-budget för stationära? Skärmar, tangentbord, mus? Gällande bärbara; vilken storlek på skärm osv vill du ha? Något speciellt operativsystem? Osv...


Stationära; Ja, Vore fint om de fanns pengar kvar för att köpa två skärmar. Men det är klart finns de inte så är det ju så! Mus och tangentbord har jag redan nu så att det behövs inte. Bärbara; Windows. Skärmstorlek spelar inte så jätte stor roll eftersom att den kommer mest ligga ihopvikt, iom att den ska agera till TV:n. Men visst, ska man åka någonstans så vore det ju fint och kanske ha med sig en. 15-16" borde funka fint. Alldeles för stort är inte nice om man ska släpa med sig den.


En bra processor gör en stor skillnad vid videoredigering. Jag skulle byggt själv och tagit en bra cpu med bra kylning och sedan bra minnen.


Här kommer ett exempel på dator med skärmar. Överstiger din budget med några hundralappar men klart värt det. Du får mycket processorkraft, mycket minne (8Gb, utöka till 16 om det behövs, men troligen inte), 1Tb hårddisk för att lagra stora filer som det blir när man redigerar videos. Dessutom ett fläktlöst grafikkort. Det chassiet har fläktstyrning, så du kan ställa ner fläktarna lågt och få en låg ljudnivå. Den extra fläkten som är medbeställd är tänkt att sitta i botten och blåsa på grafikkortet. Räknade inte på något operativsystem, då en del har en licens "liggandes" För Win7 blir det +870kr och för Win8.1 blir det +1400kr eller ngt sånt. Skärmarna är av IPS-typ, vilket ger en fördel för fotoretushering då färgåtergivningen och -temperatur är mycket god. Dock bör de kalibreras för maximal prestanda. http://www.inet.se/kundvagn/visa/6756134/exxtr3me


Jobba med foto och video så duger inte 8gb, minst 32. En riktigt bra skärm kostar tyvärr men är lika viktigt som mycket minne och hårddisk. Har 64GB i min fotodator, med 32 kunde det i bland gå segt.


Är det svårt och skruva ihop en dator? Har aldrig gjort det, så jag vet inte riktigt om man vågar ge sig på det. Eller ja, någon gång måste ju vara den första gången. Tjänar man på och plocka ihop en egen dator?


Ja, du tjänar på det, varför betala för något man kan lära en babian? Komponenter till stationära datorer är standardiserade, det enda man behöver hålla reda på (i princip) är vilken processortillverkare man ska bygga med, men det tar ut sig självt om man använder hjälpmedel på hemsidan där man köper grejor, komplett.se har t.ex en konfigurator med rullningslister fallande som gör att du inte kan välja delar som inte passar med varandra. När du sedan väl får hem lådan så är det bara att sätta ihop, moderkortet i botten och sedan ansluter man det andra på det, saker passar på ett ställe och åt ett håll, passar det på flera ställen så kvittar det, typ. Vet inte om någon tagit upp det innan men sätt för allt i världen i en SSD-hårddisk som systemdisk i burken kombinera den med en (eller flera) vanlig hårddisk för lagring. Vad är då fördelen med SSD? Enkelt uttryckt så är den uppbyggd som ett rammine på anabola, saknar rörliga delar och har söktider som ligger nära noll, starta windows tar t.ex två sekunder istället för 20...


Anledningen till att jag inte tog med SSD i mitt exempel var pga ekonomin. Hade den varit större, så hade jag satt i en sån direkt. Och eftersom videofiler ofta tar mycket utrymme satsade jag på en 1Tb mekanisk disk istället. Hamilton: Mja, 8Gb räcker "oftast", men ju mer desto bättre. Drog ner det lite pga budget. ExXtr3me: Det är inte svårt att bygga ihop egen dator (inet tar 700kr för det), bara man tar det lugnt så kommer det gå bra. (Och se för guds skull till att alla moderkortsdistanser är monterade! ) Det finns t.ex. massvis med guider på bl.a. youtube. Men glöm inte det där med operativsystem bara. Jag antog att du föredrar Windows eftersom du inte nämnde något annat.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka