Köpråd: Volvo 240, lite frågor.

Hej! Jag är en 19 årig kille som har börjat snegla på en första bil. En släkting ska nu sälja sin Volvo 240 1988 som har gått ~28000mil, 2 ägare någonsin (2 gubbar). Bilen är avställd och obesiktigad sedan något år eller två. Det som behöver fixas är: -Avgassystemet, det efter katalysatorn. 890:- på biltema. -Hjulinställningar fram. Ett gäng hundralappar som jag fattat det. -Nya framdäck, pga att hjulinställningarna är fel. Ett gäng hundralappar som jag fattat det. Inuti är bilen jättefräsch, motor och växellåda funkar utmärkt, även karossen (det som syns) ser bra ut. Det jag är mest rädd för att rosten under bilen. https://imageshack.com/i/iqbdaadej https://imageshack.com/i/ip4a7782j https://imageshack.com/i/ew4c83cdj https://imageshack.com/i/ezd9fad8j https://imageshack.com/i/kp7b18cbj https://imageshack.com/i/f011d2b6j https://imageshack.com/i/iqca5781j https://imageshack.com/i/p4c83a13j Jag är medveten om att det inte är dom bästa bilderna, men är det någon som kan se om detta är för mycket rost för att kunna besiktiga den? Om det är för mycket för att den skulle gå igenom besiktningen, är det jättedyrt att laga? För denna bil vill han ha runt 5k. Tror ni det är möjligt att få den besiktningsklar för säg 7k (eller mindre...)? Anledningen till att jag skulle vilja ha den är för att jag vet att den inte är sönderkörd i motor och låda som jag misstänker att många andra är... Mycket tacksam för svar!Svar på inlägget: Köpråd: Volvo 240, lite frågor.Hur är det med bromsrör och bromsok nu när den stått några år? Jag skulle nog lägga till några tusenlappar och få en som är besiktad. /Benny


Hej! Välkommen hit. Bil: 5000kr. Avgassystem: 890kr. Framvagnsinställning: ca 800kr och uppåt hos verkstad med mätutrustning. Nya däck: 400kr st och uppåt. 5000 890 800 800 ----- 7490kr. Rostlagningen av den tvärgående balken, som ser mer anfrätt ut än vad som släpps igenom av besiktningsorganet, kostar uppskattningsvis från 800kr och uppåt att laga beroende på verkstad och hur mycket mer rost som hittas när jobbet påbörjas. Är bilen fin i övrigt kan det vara värt att satsa dom pengarna då fina 240 inte växer på träd längre, det har min generation effektivt sett till i mitten av -90 talet. Prova dock att besiktiga den innan någon rostlagning påbörjas, det kan tråkigt nog hittas betydligt mer än vad du lyckats se.


Som jag har förstått det så skulle det kunna vara problem med bromsarna, men ägaren provkörde den för några dagar sedan och dom låg inte mot någonting. Jag testade även att rulla bilen när den inte var igång, och det var inga problem alls. Fler åsikter är mycket uppskattade!


Tack för svaret! Jag menade alltså 7000kr utöver bilens pris på 5000kr. Men du tror alltså inte att det nödvändigtvis behöver kosta mer än 800kr att laga den rosten på bilden?


Du kan ju göra som Evildan skriver: Se till att besikta den innan du överhuvudtaget börjar laga den synliga rosten. Det kan komma fram mer efter att besiktningsmannen/kvinnan gått fram med spetshammaren. /Benny


Ja, det kan jag göra. Men jag antar att ni ändå menar att jag ska fixa till avgassystem, hjulinställningar och framdäck? Eller skulle man kunna be att dom endast kollar rosten?


Jag menar att du ska beställa tid och besikta den som den är. Är det för mycket rost så kanske det inte lönar sig att laga och då har du lagt ut en massa pengar i onödan. /Benny


Okej, du tänker så. Tack så mycket för svaret! Fler åsikter uppskattas.


Hur funkar det om man skulle vilja besiktiga den? Vad jag menar är; Om man drar den på släp till besiktningen, behöver man då skatta och försäkra bilen?


Jag tror inte det faktiskt. /Benny


Bilen behöver inte vara påställd för att köras till och från besiktning, det räcker med försäkring.


http://www.transportstyrelsen.se/sv/vag . av-fordon/


Där ser man. Jag förstod att du hade koll på detta. /Benny


Skulle det gå att köpa försäkring för endast en dag? Så man kan köra den till och från besiktningen...


Ja finns många f-bolag som erbjuder såna tjänster. Bl.a Länsförsäkringar.


På bilderna ser den då inte omöjlig ut lite jobb är det men inget omöjligt.


Tack så mycket för svaren! Trevligt att länsförsäkringar funkar, då det även är det försäkringsbolag som blir billigast för mig!


Bilen ser helt klart möjlig ut att fixa, men 5k för en obes och oskattad gammal bil är dyrt! Jag fick 3k för min 940 som var bes och skattad i ett par månader till och jag gav 5k för min Civic för en månad sen som är bes och skattad sommaren ut.


Du tycker det alltså, jag tror dock att det finns en viss prutmån-hoppas det... En annan relaterad fråga. Tycker ni det är helt dumt att köpa en bil innan man har körkort? Jag "kan" köra bil och räknar med att ta det inom mycket kort.Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka