Köpråd: Stereo i Audi 100 -88, vad ska jag köpa? 4-5k

Tjenare! Jag ska byta ut mitt ljud i min bil (Audi 100 -88 combi) och har tänkt mig en budget på 4000:- Jag har fastnat lite för Pioneer DEH-P4800MP som huvudenhet, finns på NetonNet för 1590:- + 159:- frakt. Utöver detta ska jag ha högtlarare fram och bak samt en baslåda. I fram sitter nu 4":are i panelen och mer än så går nog inte att klämma in utan grova modifikationer, men i bak så tror jag att jag kan få in 6,5" genom att såga lite i dörren. Här har jag inte stor koll på vad jag ska skaffa, det vore ju roligt med ett riktigt tvåvägssystem, men går det in i min budget eller är det koaxialer som gäller? Sen så vill jag ha en 10" bas av något slag. Har kollat lite på koaxialer från sony, är dom något att ha? Sen som bas så har jag kollat på GAS paket hos brl, duger detta? Och en liten fundering, att modifiera för 6,5" i bak är väll främst för att dom ska kunna gå lite djupare och ge framförallt bättre bas än 4", men blir detta onödigt om man har en baslåda också? För det enklaste vore ju att slippa modifiera. Kom gärna med förslag och info, budgeten exlusive stereon är alltså ca 2250:-, kan tänka mig att gå upp någon tusenlapp kanske om någon kan motivera ett sådant beslut väl. Mycket tacksam för hjälp! MVH Aron



Svar på inlägget: Köpråd: Stereo i Audi 100 -88, vad ska jag köpa? 4-5k



om du inte har mer pengar så köp paketet i från brl, de funkar,


Nya rubrikanvisningar: http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=18178 Tänk på det till nästa inlägg. Mvh.


En budget på 2250 rymmer inte så mycket som 4-tummare, 6.5-tummare, slutsteg och baslåda. Det blir bara skit-grejor rakt igenom. Jag råder dig att tänka om! Börja med ett par 4-tummare för ca 700-800. Sedan bör du lägga 1500 på ett begagnat paket med slutsteg och en bas, det dubbla om du vill ha nytt. Extra 6.5-tummare gör sig inte på så här billig nivå, tyvärr. Speciellt inte om de ändå ska sitta bak. Skruva istället upp delningen på basen något. Räkna sen med ytterliggare en tusenlapp för kablar och material.


@ linkan lindgren: Vad syftar du på för paket?, kom gärna med lite mer precisa råd. Och förlåt chrizz, det ska inte hända igen.


Går du upp i prisklass är det ju såklart en annan femma. Baspaketet fungerar säkert helt okej för pengarna. Det verkar ju också innehålla allt du behöver för basdelen. 1200 för 4 högtalare så hade jag valt tex Inifinitys coax-fyror för 900 (då du kollat på BRL) och så lagt 300-500 på bakhögtalare. Viktigast är ju att det låter bra fram, baksätet kommer i andra hand. Du har rätt i att nya billiga koaxer låter bättre än original. Men lika stort är ju steget till ett par bättre koaxer...


Det får väll bil infinity då eller något annat lite dyrare märke, tror jag ska ta bussen till trollhättan och lyssna lite, drygt en timme dit och en hem, men det kan det vara värt. Frågan är vad man ska satsa på i bak, kan jag lika gärna sätta in 4" där med (som är orginal) och då få lite bättre eller satsa på att modda in 6,5"? Min tanke är att dom 6,5" ska möta upp basen bra, annars så känns det som att det kan bli ett litet glapp mellan 4" och basen. Vad tror du/ni?


Visst blir det lite glapp, en 4:a kan inte möta upp basen på rätt sätt. 6.5-tum är bättre, men ska de ändå sitta bak så kan du istället höja delningen på basen något. Det blir dock ingen katastrof med 4-tum och en 10:a. På normal volym blir det OK, det är när du höjer som fyrorna får problem. Kan du modda in 6.5-tum fram istället så är det ännu bättre!


Ok, nu har jag nog bestämt mig... Du har fått mig att spränga min budget Det får bli det baspaketet, sen infinity reference både bak och fram, storlek har jag inte riktigt bestämt än, men jag tror att jag kan få in 5,25" i fram med lite jobb. Det får bli en liten resa till Trollhättan och höra vad dom säger.


Ok, låter bra! Återkom och berätta sen hur det gick.






Så, nu har jag vart på brl och ändrat mig lite. Om vi börjar med huvudenhet så verkar det inte spela såå stor roll, men jag tror jag tar den jag har kollat på. Sen angående högtalare Jag började med att lyssna på dom billigare, som inte lät så bra. Sen jämförde jag mellan Rockford Fossgate och infinity reference, och jag tyckte att infinitys var bättre än båda RF:s olika serier. RF tyckte jag hade lite platt mellanregister och lite väl vass/skrikig. Sen så fick jag höra min nya favorit, Infinity Kappa Dom tyckte jag var som reference, men karare, bättre diskant och bättre bas. Efter att ha hört dom så kunde jag inte tänka något annat... Sen så tyckte killen i butiken att den 10" basen inte skulle tillföra så mycket, den kostade mer än vad den smakade helt enkelt. För eftersom jag får in 6,5" i bak så blir det såpass bra att det enda som fattas är det där riktiga dunket, och då tyckte han att jag skulle gå upp till 12". Han tyckte dock att jag skulle vänta med bas och helt enkelt prova bara kappa högtalarna först och sen eventuellt komplettera, och så får det bli. Det blir alltså 1 par Infinity Kappa 42.7i och ett par Infinity Kappa 652.7i samt en Pioneer DEH-P4800MP till att börja med, detta till ett pris av 5 029 kr. Men det får nog bli en bas också lite senare, kanske ett slutsteg till högtalarna också... men det tar vi då. Så så får det bli, låter det bra?


Det låter väldigt förnuftigt. Nu har du ju köpt kvalitéts-grejor och valt en väg som gör det enkelt att uppgradera med steg och baslåda. De flesta vill börja i andra änden, precis som du ville från början. Skönt att se att du ändrade dig! Uppgraderingen börjar med ett fyrkanalssteg som delas mellan framsystem och kommande baslåda.


Jo, det verkar ju bli bra såhär. Men 4-kanals? Finns det inte 5-kanalssteg också? Det borde väll vara bättre för det är ju ganska kul om bakdörrarna orkar följa med. Gas har ju ett, GAS ALPHA X5, är inte det ett hyffsat steg för mina 4st högtalare + en bas? Men som sagt, det får vänta lite, jag är inte gjord av pengar (tyvärr)


Jo, det finns det. Men de är nästan alltid för klena i baskanalen tyvärr. Ett 4-kanals är mer praktiskt. Du börjar driva framsystemet på det, och en bas. Skulle du sen vilja uppgradera igen (!) så kan du alltid komplettera med ett separat monoblock till basen och använda de två andra kanalerna till baksystem eller aktivt framsystem. Kort sagt så ger 4-kanalaren mest flexibilitet, eftersom du aldrig behöver byta ut den utan endast kompletterar med nya grejor efterhand. Så du kan ju lugnt vänta med det, du kanske blir nöjd med det du har köpt...



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka