Köpråd: Billiga fläktar?

Tänkt bygga in slutstegen i en låda och undrar vart man hittar BILLIGA 12-volts fläktar. Undrade också om man kan driva dem på remoten så de slås på och av samtidigt som stegen eller om man kan koppla dem så de drivs av 12-volts kabel men startar på remotens signal?Svar på inlägget: Köpråd: Billiga fläktar?Gtek har bra priser. www.gtek.se


Biltema


Det finns en del som har kopplat 2 st 120mm datorfläktar till stereons remoteuttag och det har tydligen gått bra utan att det har överbelastat remoten, men om man ska ha fler fläktar så bör man nog koppla på annat sätt. Sök på "fläktar" så kommer det upp flera trådar om det.


Biltema har billiga.. Men för all del ska du koppla fläkten på remoten så fixa så du har ett relä imellan annars kan det gå illa..


Tjuva vanlig 12V ström och kör via ett relä som startar fläktarna från remotesignalen? Borde funka.


Man behöver inte göra det så krångligt, remoten är en plus-kabel, så det man oftast gör är att koppla fläktens minuskabel till minuskabeln som går in i slutsteget och köra pluskabeln på remoten. (Jag TROR att remoten är plus, minns aldrig hur det är, men det är bara prova, inget pajjar.)


inget pajar? jag har hört att man kan överbelasta remoten. tänkte ha 4st fläktar (2 in luft 2 ut luft)


Ja, med 4 fläktar blir remoten mest troligt överbelastad. Om du gör som Kojloj och Edge83 skriver så är det enkelt, för säkerhets skull bör en diod kopplas på reläspolens stift(85 och 86) för att inte riskera att en spänningsspik knäcker stereon. Andra alternativ är att låta bakljuset styra relät så att fläktarna startar när lyset slås på eller att via en strömbrytare själv slå på fläktarna.


Dra en liten snabb lektionen nu i varför dioden behövs? Ser att det är för att inte riskera en spänningspik... men blev inte så mkt klokare på detta.


Detta med spänningsspik har jag sett i flera trådar på forumet, bla Sharky har skrivit lite om det. Jag vet inte så mycket om det själv dock. Spolen som drar reläkontakten kan skicka en väldigt kort "spänningsspik" precis när relät släpper och då KAN den spiken förstöra en del elektronik i stereon. Så har jag för mig att det var ungefär.


Kolla på valfri datorbutik-hemsida annars.. t.ex gtek som nämdes. Guk kabel är 12 V, röd 5 V och svart jord.. Lycka till!


Det är bara att prova, det som händer om man drar för mycket är att steget inte sätts på. Datorfläktar drar inte så mycket, så det är som sagt bara att pröva sig fram.


Har för mig att det gå åt helvete rent ut sagt, kommer inte ihåg hur mycket ström som går i remoten men.. Hörde av en kompis att stereon kunde bränna om det blir riktigt snett...


Det gäller att veta hur många mA fläktarna drar, det står inte hos gtek.se vad jag kunde se iaf. Tittar man tex hos Clas Ohlson eller Biltema så står det hur mycket de drar. Remoteuttaget brukar så vitt jag vet vara avsäkrad till 500mA på bilstereoapparaterna.


Fel, fel och lite fel till. Röd är + på fläkten svart är gnd, gul är en varvtalsräknare...


Nu snackade jag om datorfläktarna, och då är det så som jag säger Vet inte om du menade något annat.. Annars kan jag referara dig till att kolla på t.ex en cd/dvd läsare eller brännare. Där ser du exakt vad molexkontaktens kablar har för uppgift hittade ne bild t.o.m http://www.wpc-fr.net/images/faq/quest- . /molex.jpg


nu vet jag ju inte om de är så på din bil men på saabarna är de så att cigg utaget bara är på när tändningen är på! så om du inte är rökare och använder cigg tändaren så tar du strömmen därifrån alltså på baksidan koppla loss + kabeln och sen dra den bak till där du ska ha fläcktarna sen jorda på steget lr närmaste jord punkt:P funkar super för mig den kabeln kan man belasta rätt bra har 3 fläcktar och ett par neonljus på den. på detta viset behöver du inte fundera om din remot klarar sig lr inte:P


En 120-140mm fläkt drar mellan 0.1A och 0.25A och säg mellan 1-3W. (Om man bortser från Delta-fläktarna som låter som orkaner, blåser luft som sådana och drar ström därefter...)


Och efte som att du verkar vara så kunnig så borde du veta att en datorfläkt inte går på molex utan en trepinskontakt Du har felKöpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka