Köpråd: <5000 bandpass bas+steg (LÅDBYGGE BANDPASS)

Nu har jag för lite att göra så tänkte att jag skulle sälja basen jag har i bilen nu, då 6x9orna i hatthyllan påverkas av den samt att jag är tvungen att köra fällda säten för att få in ljudet från bakluckan ordentlig. Bilen är en bmw e36 coupe och jag har tänkt följa tipset som de flesta ger och bygga en bandpasslåda med rör upp genom hatthyllan, då jag även ger 6x9orna ett aldeles eget utrymme att spela i. Åtsikter från min sida: Bas som fungerar i bandpass, samt lagomt steg för att driva. Vill självklart ha så mycket för pengarna som möjligt så att det ska vara nytt är inget krav. Demoex rea begagnat går också bra. Om jag har 1 eller 2 basar, 10" eller 12" bryr jag mig faktist inte så mycket sålänge som det fyller sin funktion. (Är det mycket enklare att bygga en bandpasslåda med bara en bas?? ang beräkningar lådvolym osv så kan det ju vara en fördel med bara en bas?) Jag vet att bandpasslådor blir ganska stora så därför vore det bra om basarna inte kräver för mycket volym från början då jag fortfarande vill ha utrymme i bagageluckan över. Kommer att spela från max 125Hz och nedåt. gillar att både trycka på djupbas rejält ibland men spelar i huvudsak dance, techno, pop . Antar att jag ska ha en bas som väger jämnt på ljudtryck och spela rent eftersom jag irriterar mig mycket på den bas jag har nu då den inte hänger med på högre volymer när basen går snabbt. Jag har 25mm2 kablar i mängder plus att jag har en kondensator som tar max 25mm2 så undviker gärna att köpa något större. Dock har jag batteriet (80AH) i bagageluckan så det är ingen kris med grövre kablar då det inte behövs mer än någon meter. Kom gärna med massor av förslag till mig nu Jag tycker att Mutant Ascension 1 ser väldigt prisvärt ut och om ett sådant, skall jag ha en dyr eller 2 billigare basar? http://www.dbakuten.se/detail.php?item_id=16276 kanske tillsammans med 2st Rockford p3 12" http://www.blocket.se/vi/19060165.htm?ca=6_s



Svar på inlägget: Köpråd: <5000 bandpass bas+steg (LÅDBYGGE BANDPASS)



En baslåda i en bil brukar det inte låta riktigt bra om lådan får spela frekvenser över 100 Hz, helst bör man hålla sig till högst 80 Hz eller lägre. Handlar det om bandpasslåda så är det svårt att få den att spela frekvenser över tex 100 Hz på ett bra sätt ifall den även ska kunna återge djupbas någorlunda hyffsat, risken är att lådan helt enkelt spelar dåligt. De där basarna borde gå bra att använda i bandpasslåda, 4:e ordningens bandpass är det som vi pratar om då (som bilden visar). En sån låda ser ut att få ganska bra verkningsgrad och kan nog spela upp till runt 80 Hz. Mutantsteget kommer att driva på basarna relativt bra, kanske inte helt fullt ut men en hel del iaf. Om man gör lådan så att frekvensgången går ännu högre upp så tappar man verkningsgrad och lådan kan börja bli lite seg i återgivningen, något som du inte vill alltså.


Drönirettab Tack så mycket för ditt svar:) Jag ska sikta på en baslåda med f-3 vid ca 40hz sedan dela den på 80hz. Någonstanns där mellan 50 och 80 lägger jag HPF på mina 6x9or som får ta över.. Jag beställer Mutantsteget nu då det verkar prisvärt, och det blir enklare att välja basar, om man vet hur mycket kraft man har för att driva dem. Jag har dock lite problem att välja basar, vad ska en bas som spelar bra i en bandpass ha för parametrar? steget ger 1000wrms 2ohm 1500wrms 1ohm. Mina tankar går åt att köpa 2st högtalare på 400-500wrms som går att koppla 2ohm på steget då jag vill ha kontroll på basarna. eller ska jag ha en ensam bas på mer wrms?? Jag har försökt räkna med probox på RF basarna, men det var svårt för mitt lilla huvud att koppla och koppla teori med hur det kommer fungera i praktiken. Är på hugget nu:) vill börja bygga så fort jag vet vad jag ska ha för högtalare.


En bas som passar bra i sluten låda brukar oftast även passa i 4:e ordningens bandpasslåda också. Det finns en liten "formel" som visar ifall basen verkar passa i sluten eller basreflex, den formeln heter EBP (Efficiency Bandwith Produkt). EBP = Fs/Qes. Det kan finnas olika riktvärden för vilket EBP som passar bättre i sluten eller basreflex, de utgångspunkter som jag ger exempel på nedanför står i en högtalarbyggarbok som heter "Loudspeaker Design Cookbook" av Vance Dickason. Ett EBP på ca 50 eller lägre visar på sluten låda, ca 100 eller högre visar på basreflex. Värden mellan 50 och 100 betyder att basen kan passa ganska bra i båda varianterna. EBP har alltså ingen enhet, det bara är en siffra. Man får tänka på att det här bara är en grov fingervisning, ingen exakt metod. Det finns även andra parametrar som visar om basen passar just till bandpasslåda, men där är jag lite osäker på vilka parametrar som gäller.


Om du nu väljer 2 st RF P312 så har jag ett exempel på bandpasslåda: Sluten kammare: 20 liter per kammare, dämpmatta på väggarna. Portad kammare: 50 liter, endast dämpmatta på botten. Rör: 1 st 6" som är 13 cm långt. Basarna är tänkta att sitta med magneten i den portade kammaren för bästa kylning, volymen för kammaren är inklusive basar men exklusive rör eftersom jag inte vet hur mycket av röret som ska sitta inuti kammaren. Röret tar upp 0,2 liter per cm. Det bör vara konade trattar i båda ändar av röret för att undvika flåsljud vid höga ljudnivåer. Jag har inte testat basarna själv, det är en teoretisk uträkning i mitt program.


Tack för dina tips jag funderar på att ringa på basarna imorgon, och se ifall han kan skicka hit dom. Enligt Rockfords hemsida så rekomenderas slutna lådor 21.24 liters - 35.40 liter samt ventilerade 50 liter samt en port på 10.16 cm x 35.56 cm för att stämma av lådan vid 40hz som jag tänkt. Så det du säger är ju inte helt galet. förutom avstämningsröret, men det kanske blir annorlunda på en 4e ordningens låda eller ska man räkna på något annat vis?? Problemet är att jag inte vet hur skillnaden på avstämning osv blir när man har 2st basar i samma kammare. blir det en ny volym på mittenkammaren för att det är 2 basar? ändras avstämningsröret någonting för att det är 2st?? basarna finns på både 2x2ohm och 2x4, tror du att båda fungerar eller är det 2x2 som gäller? Men eftersom du verkar ha lite koll på läget, så tror även jag att steget och basarna kommer att fungera ihop, så jag kör nog på det, sen får jag åka till brl och se vad dom har att säga om basarna eftersom dom säljer dom och borde ha koll.


ska du köra med 2 basar på de steget så skulle jag tagit 2x2 sen seriekopplat spolarna på basen, sen parallellkoppla basarna, då hamnar du i 1ogm, då får du ju ut 1200w rms ur mutant ASC1. De tips du fått från Drönirettab är nog med 2st basar inräknade så de är nog bara att köra på de.


Det blir annorlunda med bandpasslåda, tex avstämningen är högre än i en vanlig basreflexlåda. Mitt lådförslag ser alltså likadan ut som på bilden i ditt första inlägg, men basarna ska monteras med magneten i den portade mittenkammaren. RF har inget förslag på bandpasslåda i manualen, det är förresten inte så många tillverkare som har det även fast basen teoretiskt sett passar i sån. Jag vet inte vad BRL kommer att säga om bandpasslåda, men min åsikt är att basarna även ska passa i bandpass. Som ante_hedis skriver så är lådförslaget gjort för två basar, stämmer bra.


yepp, lite har man väl lärt sig av dina uträkningar gör som vidsel säger nu


Ante_hedis 2x2 serie -> 4 2x2 serie -> 4 1/x=1/4+1/4 x=2 Det blir väll inte 1 ohm, eller är det jag som bara är nyvaken






Basar och steg beställt nu. Har även pratat med en kille på BRL som sa att basarna skulle spela MYCKET bra i en bandpass låda. Han gjorde även en uträkning i deras baslådeprogram och fick fram mått på låda och port, tyvärr kunde han ej berätta vilken volym lådan skulle ha då dom tydligen måste ta betalt för att ge ut ritningar om man inte köper basen man ska ha ritningen till hos dem. Dock fick jag ett helt annat mått på porten av honom än de drönirettab sa. Jag vill inte ifrågasätta honom, men tänkte att det är likabra att dubbelkolla innan man sätter igång. Sen har jag en fundering till.. måste lådan se ut som på bilden där uppe för att ljudet ska komma rätt väg eller kan dom se ut som dessa 2 bilder? Måste basporten ha 100% fri väg, eller fungerar mina tankar att sätta högtalargaller i hatthyllan för att få ett stilrenare montage, samt att man slipper att någonting skulle råka ramla ned i baslådan.


Baslådan kan även byggas som på dina bilder, inga problem. Det som är lite kinkigt med bandpass är att eftersom allt ljud kommer via porten så ska det vara fritt framför portmynningen. Hur det blir med ett högtalargaller vet jag inte, har inte testat det tyvärr. Att BRL fick annan längd på porten är inget konstigt, de kanske räknade med en annan area eller annan volym på den portade kammaren. Även en annorlunda avstämning ger annan längd på porten.


Dem kommer säga att det är väldigt svårt för amatörer att bygga en bandpasslåda det va det enda svar jag fick när jag frågade om rockford P2D210


Okej, Får jag fråga vilket program du räknar med? för jag har provat probox, och får förslaget vid avstämning 40,7hz som den rekomenderar för min bil, samt höga avstämmningen runt 82hz då får jag volymerna 20 på slutna och 16L på portade, med 2st 4"rör på 350mm Behöver jag något separat högpassfilter vid 40Hz så att basarna inte spelar lägre och går sönder? Lågpassfilter tänkte jag dela med stereon på 80Hz. Det är verkligen snällt att ni tar er tid att hjälpa mig, för jag hittar istortsett ingenting vettigt om hur man räknar bandpasslådor och då har jag sökt i 4dagar.


opps my bad, menade att du skulle haft 2x4 ohm, då får du de i 1 ohm parallellkoppla allt bara de va sent när jag skrev de förra


BassBox Pro 6.0.2 använde jag till den där lådan. Jag har även WinISD som jag brukar använda lite då och då.


Mycket tacksam för dina lärorika svar Drönirettab. Jag har börjat räkna på lådan nu och har räknat ut måtten jag ska ha för att basarna och reflexrören skall passa. Jag gör små lådorna 20Lst och den stora 55L Då har jag 5L över till reflexrören vilket jag hoppas ska räcka. Vilken längd ska jag ha på rören om jag ska ha 2st reflexrör, på hellst 82mm diameter. Störe fungerar väll om det behövs, jag vet inte riktigt vad som krävs.. Det ska vara 2st iaf för jag har 2st hål i hatthyllan som jag kan modda lite större för att få upp 2st reflexrör perfekt. Jag tror att det blir riktigt bra det här och lådan verkar bli att passa perfekt i bilen. Idag har jag arbetat med släkta lysen och en stark lampa för att se vart det funnits hål i hatthyllan för att kunna fyllt alla hål med en hel tub pl-400 för att få det lufttätare åt 6x9orn Byggde även en mall för att prova:)


Du måste ha 2 st 4" rör (ca 11 cm i ytterdiameter) i så fall, annars blir lufthastigheten för hög och flåsljud uppstår när du spelar högt. Rören kan vara 13 cm långa, sedan ska det vara konade trattar i båda ändar av dem för att inte få flåsljud. När man har helt nya basar så kan de ibland låta konstigt och nästan dåligt innan de har blivit inspelade, därför bör man vänta tills de har fått spela i tex 20-30 timmar innan man utvärderar en högtalarlåda. Jag räknade ut en bandpasslåda till en kille för ett tag sedan, den skulle i teorin kunna spela både djupbas och dunk med bra resultat. När han provspelade så spelade den enormt med megadunk men ganska dålig djupbas, då blev jag lite nervös och trodde att lådan kanske var helt åt pipan trots allt. Men när han hade spelat i ett antal timmar så blev det mer och mer djupbas, samtidigt som megadunket dämpades en aning. Till slut var han ganska nöjd med ljudet, lådan kunde spela både djupbas och dunk utan att låta "peakad och trist" som bandpasslådor ofta anklagas att låta. Jag hoppas att du blir nöjd med den här lådan, men eftersom jag inte har provat basarna (dessutom inte i en sån bil) så kan jag inte garantera resultatet.


När Frovena kom med sina Aeroports fick man lägga till 2cm per port i beräkningarna, dvs man fick korta röret med 4cm för att det skulle stämma med uträkningen. Iom att designen är knappt förändrad sedan dess så skulle jag tro att detta fort. är en tumregel som funkar.


Bandpass lådan är klar och monterad. Det blev precis som jag tänkt mig, går i bilen med 1,2cm marginal, och passar i bilen med 1.5x0.2cm marginal förutom en stor låda i bagageutrymmet är det enda som syns på bilen är att det sitter 2st extra högtalargaller(orginal) i hatthyllan som jag tyckte var den stilrenaste lösningen. Har inte hunnit kontrollera avstämning osv än, men det låter som förväntat från basen. Tack så mycket för hjälpen jag fått, speciellt tack drönirettab. Om intresse finns så har jag byggbilder, på basen, samt lite annat enklare småpyssel jag gör när jag får tid, ex egen blå instrumentbelysning, egna mätartavlor osv..



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka