Köpråd: Vilken bil passar mina önskemål?

Hej! Till vintern köper jag troligtvis en bruksbil, vill skydda min 244 från vägsalt mm. Problemet är att jag har inte kommer på vilken bil jag ska titta närmre på trots att jag kollat runt på olika sätt bl a genom att ha köprådstrådar på Garaget. Mina önskemål verkar för många trots att jag insett att det inte finns en bil som är byggd för just mig. Alla förslag är välkomna, gärna ganska utförliga. Volvo 940 är den bil som stämmer in på mina önskemål bäst men det vore kul att prova ett nytt märke och gärna en mindre och gärna snålare bil. Önskemål, allt är inte krav:Bra markfrigång. Kör oftast där t ex Sierra och 940 kan framföras problemfritt men inte V70N. Bakhjulsdrift, ska vara kul på vintern. Årsmodell 2000- Pris gärna under 50.000 kronor för ett fin lågmilare med få ägare som jag vill fortsätta att vårda. Skapligt lättmekad, åtminstone service, lampbyte och andra småsaker. Under 0,8l/mil bl. körning. Robust och enkel känsla, gärna snikbil utan elhissar mm. Svarta skyddslister, gärna helsvarta stötfångare och då helst i rejält material. (Tänker inte leka skogsmaskin med den men det som är enkelt och rejält är snyggt!) Hög kvalitet och driftsäkerhet. Säker. Billig att äga. Inte så liten som t ex Citroen C1. Bra reservdelssortiment, få fram delar fort. Minst fyra sittplatser kan vara bra ibland.



Svar på inlägget: Köpråd: Vilken bil passar mina önskemål?



niva?


skoda octavia kombi. 1,6


Ja som du själv säger, så tycker jag 940 stämmer in på dina önskemål. Hållbara och lättmekade. Och absolut bra markfrigång original.


Du glömmer Bmw, håller lika bra som Volvo men avsevärt snålare. Men är det markfrigång du är ute efter håll dig undan M-paket osv så är det inga problem. Mamma har häst och hund (hemvärn) och har kört på riktigt usla vägar hur länge som helst med sin Bmw nu, sommar som vinter, utan att köra fast eller slagit sönder något.


Det har väl mer med förarens skicklighet och tur snarare än bilens markfrigång då. Körde själv längs djupa skogsmaskinsspår, grenslade dem visserligen, med min gamla 245a, och körde ut på åkrarna och betesmarkerna med den när jag jobbade på dom, och det gick bra, men sen en gång körde jag fast på en hörna på en gräsmatta för det var blött. Det är väl samma sak med att undvika stenar och sånt i vägarna?


köp en 940 och Höjj


Jag har faktisk funderat lite på BMW, kan dock typ inget om sådana men det kanske du kan? Den enda jag läst om är någon Compact, snålare än japanare, snygg, svarta skyddslister (snyggt och även praktiskt), fönstervevar. Verkar helt okej och hålla bra kvalitet även på andra sätt! Ska visst även ha bra väghållning men det är inte viktigt för mig. Men de har väl antisladdsystem, trist på vintern? Såg en idag, verkar inte så låga, hur mycket kan skilja från en 940? Det enda jag direkt är orolig för är vägen till sommarstugan men i värsta fall får jag köra på några bilkärror grus...


Helt okej men det finns nog bilar som fungerar bättre som bruksbil på många sätt bl a att få fram delar fort kanske kan var klurigt med en sådan...


jag tycker att du ska gå på en bmw, finaste bilarna, bästa körglädjen, bilig i drift beroende på vilken du väljer 318-320-325 är väll dom vanligaste tror inte du ska gå på något annat för en vinterbil kanske 5 serien då men absolut ingen annan, skit rolig på vintern, sladdar fint men kan endå gå rätt fint efter vägen, enda negativa är väll att dom är lite väll lätt i baken, men kan lätt ordnas med en större sten i skufften haha. sjalva compact kan jag inget vidare mycket om men 3 serien ar en brilijant bil som pallar det mesta och kan köras rätt hårt,






@TurbOla: Jo visst, men ofta heter det att Bmw är låga sportbilar som är känsliga om underredet får sig en smäll. Men de går faktiskt riktigt bra utanför asfalten, bara det jag ville förtydliga. Bmw är bäst på allt vet du ju, eller hur? @TS:Compact är ett roligt val, som du skriver är de snåla 0,6L/milen blandat är inget problem och M43 motorn har kedja och är en slitstark konstruktion. På en del finns passivt antisladd (alltså antispinn ), men detta går att koppla bort med en knapp och då stannar det av och kopplar inte in sig igen förens du trycker på knappen. Har ASC på min bil och med detta inkopplat är det svårt att få den att sladda eftersom det stryper effektivt. Bra på vintern men som sagt urkopplingsbart. Ingen aning vad som skiljer jämfört med en 940 i markfrigång tyvärr. Men som du säger, fyll upp med lite grus annars har det väl snart regnat bort så att bara en Hummer kommer fram Kolla på autopower.se, där finns mycket info om Bmw och en begagnatguide för E36-modellen. Lycka till med köpet!


Nu börjar jag bli lite BMW-sugen. Finns inte så många andra alternativ om man vill ha en bakhjulsdriven mindre bil. De ser skapligt snygga ut också. Dyr försäkring? Reservdelspriser? Gott om delar utan lång väntetid även när den blivit äldre? Jag gillar att sköta om mina bilar så jag lär ju behålla den i många år. Svårmekad? Förstår att de inte är som 240 men jag vill inte ha något extremt avancerat. Något mer att tänka på?


Okej så det går att koppla ur! Kan kanske bli en till vintern...


Du kanske vill ha en bil som har någon form av differential-spärr/broms. Vet inte riktigt hur vanligt det är på snik-BMWs men är väl inte det vanligast på Volvo 940 heller som jag förstått det.


Dyr försäkring? Risken finns tyvärr... Dyra delar eller service? Nope, tvärt om. Och det finns gott om delar, beställer jag nått till bilen brukar jag ha det hemma inom max två dar. Svårmekad? Absolut inte! Hur många fiffiga och smarta lösningar som helst. Tex luftfiltret sitter som en "kasset". Alltså det är bara att dra ut den som man drog ut spelkassetten ur ett Nintendo 64 typ. Hur enkelt och smidigt som helst, och det finns fler liknande lösningar. Men just "kassetten" vet jag inte om den finns på de 4-cyl utan den finns på den större sexan 323ti i alla fall


Att den inte är för låg är det enda kravet när det gäller framkomlighet.


740/940 känns ju optimalt där, annars funkar väl gamla suvar?


dom är väldigt lättskruvade, och dom är så pass slitstark så det blir sällan du får skruva tyvärr, försäkringen är inte så dyr faktiskt men beroende på vart du bor så klart, men. vill du köpa nya delar så kostar det inte allt for mycket och det finns uppskö av gamla e36 på skroten att få tag på och det kostar inte alls många ören, varken nya eller gamla delar, och bilen är betydligt roligare än volvo, om inte annat så får jag väll säga snyggare då allfall dom


P g a gångavstånd till det mesta och mycket Volvo på sommaren har jag räknat med 500 mil om året, ska kolla upp försäkringskostnader. Men eftersom Volvon snart blir veteran med billigare försäkring m m så gör det inget om en BMW är lite dyrare. Hur är stolarna i BMWn? De skönaste stolar jag minns var de i min Ford Sierra.


Subaru Legacy, AWD bra framkomlighet och bra hållbarhet!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka