Köpråd: Mindre "premiumkombi" för 100kkr

Funderar lite på en "mindre" kombi i premiumklassen (eller vad man ska kalla det) för ca 100kkr +- några tusingar. Typ Audi A4 Avant 1.8t, Bmw 320/318 touring, Lexus IS200 Sportcross, eller Mercedes C-klass. Någon som har erfarenhet av dessa bilar? Årsmodellerna jag tänker på är väl ca 2002-2004 samtliga bilar. Vilken är bästa/sämsta valet. Ös på med allt ni vet! Vilken kommer kännas som "mest"bil för pengarna? Mottager gärna tips på andra bilar i samma klass om jag missat någon.



Svar på inlägget: Köpråd: Mindre "premiumkombi" för 100kkr



Ingen av de bilar du radar upp är något dåligt val, det finns plus och minus med alla. Personligen tycker jag att Audi (i alla fall de årsmodeller vi pratar här) fortfarande inte är/var mycket mer än en förfinad VW. En jättefin bil, speciellt med quattro, men de andra tre slår högre på premiumstegen enligt mig i känsla/kvalitet/status. Mercedes är en av de bästa just när det gäller premiumkänsla, tyvärr funkar det inte lika bra i praktiken där rost och elfel förekommer i samma nivå som på en 60-tals Alfa. Och MBs vilja att åtgärda detta är inte den största, 30års rostskyddsgaranti gäller enbart om du har ALLA stämplar i s-boken och det har rostat inifrån och ut. Dessutom låg Mbs modeller rätt högt i förbrukning under de årsmodellerna, så undvik i alla fall C240. Lexus IS är en toppenbil som nästan aldrig går sönder, när den gör så har du Lexus fina verkstäder att vända dig till med bra service. Rolig att köra, lite Bmw kopia har den kallats. Men inredningen är plastig och baksätet tråångt. Dessutom är Sportcross ovanlig så det finns inte samma utbud av begagnat som övriga tre modeller. Bmw 3-serie E46 är min absoluta favorit av dessa. Köregenskaper och glädje i en nivå en bra bit över övriga och riktigt bra kvalitet. I service/underhåll är det nog den billigaste av dessa 4 men den håller inte riktigt lika bra som Lexusen, dock bättre än MB och Audi. Att se upp med är hårt körda bilar, glapp och problem i framvagnen samt rost på motorhuv och baklucka. Skall du köpa en 3a så försök få tag på en 04 som har 12 års rostskyddsgaranti istället för 6år som på tidigare modeller. 318 är toksnål och billig att driva men klen, 6an i 320 har karaktär men välj 318 över denna om du absolut inte vill ha en sexa. Är det 6cyl E46 du är ute efter kan du lika gärna hoppa till 330 direkt, drar inte mer än övriga men vilken motor det är. Dock är delar och framför allt försäkring dyrare till denna än 318... Lycka till med köpet, ett tips utöver de du funderar över är Alfa 156. Kör på 4an för 6an är inte ekonomiskt nånstans (kamremsbyte/förbrukning). Håller inte så mycket sämre än en vanlig volvo/bmw/merca osv men delar och service är dyrt. Å andra sidan är bilarna väldigt mycket billigare i inköp, du kan få ett par årsmodeller nyare bil för mindre pengar om du väljer Alfa.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka