Köpråd: säker kombi med drag/Mondeo?/V70?

Hade precis bestämt mig för en Saab 9-5 när koenigsegg backade ur och Konkursflaggan började hissas.... Så nu måste jag hitta något annat liknande. Tips? Mina krav:Framhjulsdrift, ABS, kombi, drag, antispinn, klima, gärna under litern/milen, bekväm, max 30K mil, årsmod. -00 eller senare, och så måste den se hyffsat snygg ut. Ska köra bilen långa sträckor, så den måste vara säker och bekväm att köra. Sen har jag råkat ut för allt man kan tänka sig vad gäller bilproblem, så denna gång får det bli en bil med inte allt för stora "vanliga fel".. Det jobbiga är också att jag bara har 40000:- (ska inte ta billån), så maxpris får vara 50K. Har kollat lite på Ford Mondeo, som verkar som ett OK alternativ? Eller Volvo V70 (känner dock inte jättestarkt för en Volvo, har haft för många 240/740's) -Mycket framvagnskrångel på dessa med va? Och törstiga?



Svar på inlägget: Köpråd: säker kombi med drag/Mondeo?/V70?



..Vanliga fel Ford Mondeo MK3 (-00-07)?


Fråga dom som har sådana bilar här på garaget vetja, då slipper du få massa svar från folk som tycker si el så bara för det e en Ford el Volvo och i själva verket inte har en aning om hur bra/dåliga bilarna är.


Passat är bilen för dig: http://www.blocket.se/dalarna/Volkswage . =4&w=3 (Bensin) http://www.blocket.se/kalmar/Vw_passat_ . =4&w=3 (Bensin) http://www.blocket.se/dalarna/Passat_TD . =4&w=3 (Diesel)


Audi A6 eller Citroën C5? Två bekväma långfärdsbilar med stora utrymmen.


Mondeo är snygga bilar men jag tror att jag skulle välja på V70


Varför fungerar inte bakhjulskrafs då? lr 4 hjuls


Var halvt på väg att skriva en köpguide angående Alfa Romeo 156 till dig, tills jag läste att "Sen har jag råkat ut för allt man kan tänka sig vad gäller bilproblem" Och visst, Alfas rykte är rejält övderdrivet och 156 är en bra bil. Men det är inte den mest välbyggda bilen då kan hitta direkt. Kanske värd en titt i alla fall? Kolla efter Alfa 156 Sportwagon, snål och skitrolig liten bil! Annars är tipset Audi, A4 eller A6 beroende på behov av lastutrymme. Rejäla, välbyggda och stabila bilar är det i alla fall. Men en del modeller är dyra att serva, bla pga kamrem. Även dessa definitivt värda en titt i alla fall, väldigt mycket mer och bättre bilar än V70 och Mondeo i alla fall


Har funderat på en sådan med, men jag har liksom inte fastnat för den.. Vad är vanliga fel på Passat?


Varför jag fastnat för Mondeo och V70 är att Mondeo är snygga och V70 känns lite som ett "säkert kort" + att de tydligen ska vara kungligt bekväma att köra. Men... Mondeo har jag hört är en problembil överlag? Och V70 mycket framvagnsdetaljer som krånglar (dock inga dyra grejor?) + att de ska vara tråkiga att köra och obekväma i chassie/styrning?






Nån som har erfarenheter av Peugeot 406?


Bilar som jag kan rekommendera i din prisklass: VW Passat 3B 1,8T/TDI variant:Fördelar: Mycker reservdelar, billig, och pålitlig, ganska stor. problem: Trasig el i låskistor, trasiga ställmotorer till Climatronic, galvsläpp, vattenpöl i bilen framvagnen (enbart 3B-problem) finns dock MEYLE HD kit för 3800 från Tyskland. Audi A4 B5 1,8T/TDI Avant Fördelar: Välbyggd Nackdelar: Ganska liten, framvagnen, ställmotorer till klimatanläggningen, galvsläpp Audi A6 C4/C5 TDI Fördelar: Stor bil, välbyggda Nackdelar: Endast intressant som diesel C4 2,5 TDI = extremt bränslesnål Volvo V70 2,5TDI Fördelar: Alla har reservdelar hemma, Audi 2,5 TDI-motor, billig. Nackdelar: Dyr dieselpump när den går sönder!


Glöm Peugeot 406, kompisen jobbar på peugeot och det är nog en av dom sämsta bilarna dom gjort någonsin. Det finns inga perfekta bilar som du verkar leta efter, den är inte uppfunnen än


Ang. nära-döden upplevelsen, av vad du skriver så får jag intrycket av att detta skedde i en bakhjulsdriven bil, genom att denna överstyrde. Kan det stämma? Kom ihåg att en bils uppträdande har med så mycket mer än i vilken ände den driver i, du skriver att du är ute efter framhjulsdrift. Om vi då tar senaste Saab 9-3 som exempel, den är överstyrd. Kan mycket väl bete sig som tex en Bmw (som driver bak som du kanske vet) och på samma sätt är Volvo S40, V50, C30 och C70 smått överstyrda. De två sista har dessutom fått en del skäll i media för detta, vilket är fel i mina ögon då det som med det mesta är lagom som är bäst. Alltså varken allt för över eller understyrd. Men, tycker du det är knepigt att häva en sladd (överstyrning) i en rwd bil så är det inte lättare i en fwd, tvärt om då du saknar gasen som extra ratt. Jag föredrar bilar som är neutrala, och smått överstyrda då jag upplever det säkrare och hanterar detta bättre. Du känner uppenbart tvärt om? Klart du inte skall köpa något du tycker är otäckt då, men kom ihåg att du i så fall inte är ute efter en framhjulsdriven bil utan ett "framhjulsdrivet" beteende, understyrning. Bilar som är markant understyrda och väldigt vägstabila, alltså vad jag fått intrycket att du är ute efter, är Volvo V70 och Audi A6. Ett annat alternativ är Citroen C5, men jag håller föregående bilar högre. Oavsett är det stora, rymliga och vägsäkra bilar som understyr när gränsen är nått. Mvh


Tack för förklaringen, Rquired! -Det stämmer som du säger att olyckan var i en RWD, bytte fil och tappade fästet mellan filerna. Det är detta jag känner är nackdelen med RWD. -Hade det varit i en FWD, så spinner däcken, men bilen fortsätter rakt fram. (Självklart inte alltid, men jag menar då överlag, vid "lättare" grejor, som filbyte i medelhastighet.) Med RWD, så känns det som att så fort däcken tappar fästet, så vrider sig bilen. Enkelt löst med kopplingen iofs. Men samtidigt tänker jag på "frugan" (med det menas förstås att jag tänker på Bilen, när "frugan" kör) som inte riktigt har sladdhävarreflexen. Jag tror jag mest gillar "lagom" över/understyrda bilar, hellre överstyrt än understyrt, tror jag. Är dock inte (som kanske märks) så pass kunnig/erfaren att detta skulle avgöra ett bilköp..


har själv en Ford Mondeo. dock en -97 men stormtrivs med den,skön att köra,drar inte alls mkt. ej dyra delar. drift säker. har med 2,0i zetec motorn på 130hk. duger mkt gott till att köra om. märks knappt när man hänger på ett släp att de finns nått där. Har också hört att de ska va vanligt med elfel. men har aldrig hört om nån har haft de. för min del blir de snart en nyare ford. då ja gillar dessa bilar. kanon goa på vinterväg. känns bra balanserad. ej för tung värken fram lr bak. Mvh Budde


Oavsett erfarenhet och oavsett vilken drivtyp man föredrar så är varken över eller understyrning något trevligt. När är man kunnig, eller erfaren? Skulle våga påstå att väldigt få kan påstå att de kan häva en sladd man inte är beredd på, utan desto mer erfarenhet man har desto större chans har man att klara ut situationen. Så som jag sett och erfar är det inte att häva sladden som är det svåra vid överstyrning, utan att man inte skall häva för mycket så man får en retursladd man inte kan kontrollera. Understyrning har i sin tur sina knepigheter, men vilket man föredrar är till stor del baserat på vad man är van vid och vilket man tycker sig hantera bäst. Kan definitivt hålla med dig om att det är otäckt när bakänden sticker i vissa situationer, men trots att det känns värre när bilen överstyr tycker jag att det är lättare att hantera. Understyrning i sin tur är lurigt då man inte känner av det på samma vis, bilen förlorar styrförmågan och därmed förlorar föraren vägkänslan via ratten. Men som du säger, det känns inte lika otäckt förutsatt att man inte är på väg in i en kurva/rondell. Oavsett så var syftet att få fram att framhjulsdrift inte är en garanti för det beteende du söker, och med detta andra inlägget är syftet att få fram att den som påstår sig kunna är den som ofta är farligast och har minst chans att reda ut en situation.


Håller med på båda punkterna. Jag körde ett tag en Smart Roadster. Styrningen (Och sittställningen) i den var som att sitta och köra en go-cart. -Otroligt rolig att styra och det kändes som man hade god kontroll över bilen vid t.ex. undanmanövrar. Dock tror jag inte den skulle vara rolig att försöka häva en sladd med.. Som du säger, så är understyrning säkert mycket bättre vid halt väglag, men jag hatar bilar som är rent sega i styrningen. Man vill ju kunna agera vid t.ex. "älg- manövrar". Har förresten hört att V70 är otäckt understyrd. -Stämmer det?


Haha, ja stereon är otroligt viktig för en del förare Nja, understyrning har som sagt sina fördelar vid halka. Men jag föredrar faktiskt överstyrning, tycker det är lättare att häva en sådan sladd än att förlora styrförmågan. Men, det är ett ämne man kan diskutera hur länge som helst utan att komma fram till något. V70, otäckt understyrd? Nja, den är rejält understyrd och antisladdet försöker se till att den försätter den vägen. Men att den på något vis skulle vara okörbart eller otäckt understyrd kan jag inte hålla med om. Nej, jag tror den beter sig precis som du "vill ha" den, "tryggt" understyrd utan att man behöver bromsa inför varje kurva för den sakens skull.


Detta börjar gå mig på nerverna... Efter lite forskande och funderande, så har jag kommit fram till att:V70 blev mitt förstaval, men efter en koll på blocket har de gått för långt (strax under 25K mil) i min prisklass. -V70 gick alltså bort. Sedan bestämde jag mig för Audi A6. Men i min närhet (GBG- området) kostar den billigaste 52K, sedan 55-60K. =För dyrt. Hade jag fortfarande bott i Sthlm, hade det blivit en A6.. Peugeot 406 har redan gått bort. (dåligt rykte) Så det står mellan: Passat, (som egentligen inte riktigt tilltalar mig) och utbudet av Passat i GBG är riktigt låg.. Mondeo: Större utbud och mycket snyggare, men har ett sämre rykte och mycket problem(?) och Saab 9-5, som jag egentligen allra helst vill ha utav alla ovan nämnda bilar, men som saab- situationen ser ut vet jag inte om man vågar köpa en med tanke på ev. prisfall och reservdelsbrist om de går i konken.. Jag har egentligen inte tid att tveka längre heller, eftersom jag redan nu kör med dåliga bromsar, kassa styrleder och hål i avgassystemet och besiktingen går ut vid årsskiftet. -Jag driver mig själv till vansinne i min tveksamhet..



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka