Köpråd bmw 330 e46

Tjena! Imorn ska jag och farsan köpa en bmw 330 touring (e46) 2001 som gått 24000mil, något viktigt att tänka på utöver det som står på autopowers begagnatguide? Sitter ju m54 motor i den och det är ju en stabil konstruktion som hela m50 familjen om jag förstått allt rätt. Har den samma problem som vanliga m50 med att vattenpumpen brukar få för sig att ge upp eller är den uppgraderad på m54? Kom gärna med några nyttiga råd och tips inför att vi åker. Mvh Daniel



Svar på inlägget: Köpråd bmw 330 e46



Kolla bromsar och rost nogrannt. "Hårda" inbromsningar och dra ut på växlarna och känns efter så att allt känns rätt i drivlinan


Jag funderar också på en BMW e 46 3-serien och det måste vara en touring. Har tänkt mig MAX 100000:- Vilka modeller finns, vilka modeller är bäst(motorer) Har tänkt att bygga ljud i den så redan en vass stereo behövs ju inte. Något att tänka på? finns det några brister? fördelar/nackdelar Någon som redan har en som vill säga vad han/hon tycker om den. körglädje osv..


Bristerna står listade i begagnatguiden på Autopower enligt ovan, för Touring varierar modellutbudet mellan fyrcylindriga 316i, 318i och 320d till sexcylindriga 320i, 325i, 328i, 330i och 330d. I mina ögon är 330i det klart bästa valet, fyrorna är mycket ekonomiska men det är roligare med lite effekt. Ägandekostnaderna mellan en 320i eller 325i och en 330i skiljer ytterst marginellt (Några enstaka delar är dyrare, men också grövre dimensionerade) men 330i är klart roligast och mest prestanda per krona. Diesel kan man tycka vad man vill om, lika fint som bensinsexorna går de inte och dieselsexan i 330d (M57) har i 204hp-version ett spjäll som vid trim riskerar att orsaka ett haveri. Går att montera bort, men oavsett krävs det många mil för att man skall köra igen den högre skatten på en dieselbil. 330i har helt enkelt en underbar motor, snål, pigg och stark. Förmodligen därför den utsågs till årets motor flera år i rad. Fördelar är som jag ser det komfort, kvalité, köregenskaper, väghållning och prestanda. Och en sak man ofta missar; Ekonomi. Förbrukningen är låg, reservdelarna är inte dyra och bilen är mycket billig i underhåll. E46 med sexa visade sig vara den billigaste modellen i underhåll, inte bara i klassen utan totalt, i en undersökning av Teknikens Värld 2005. Tvåan efter E46 var alltså Ford Ka... Nackdelar är rostkänslig baklucka (Och motorhuv, men detta orsakades av att huven skavde mot strålkastarna och är åtgärdat i de flesta fallen) samt att bilen är mycket ivrig och pockande; Har du haft en hundvalp vet du hur det är, en 330i är alltid beredd på bus. Kanske ingen "nackdel", men kan vara bra att veta då det finns de som söker en... tja tråkig bil.


Ja en 330 är helt klart ett fint val. Är själv väldigt nöjd med min. Har inte haft några problem med den, under den tiden jag ägt den. Och som Rquired säger så är det helt klart en rolig bil att köra.


Tack för bra svar! Hittade sedan autopower sidan med bra tips. Har även hittat en 330i för 75000. Men den har gått 19000 mil vilket jag tycker är lite mycket. men då kanske en del dyra servicar är gjorda. finns det några verkstadsprogram till datorn för bmw? På autopower står det ju en del vad man ska kolla innan köp. Något någon kan tillägga??


Nej Autopower tar faktiskt upp det du behöver veta, någon stor dyr service finns däremot inte till E46 om man jämför med andra bilar, den är som sagt rätt billig i underhåll, utan E46 säger själv till när den vill ha service beroende på hur du kör. Den räknar alltså ut servicebehovet efter hur snabbt bilen förbränner 2500L bränsle, hård körning ger hög förbrukning och kortare intervall men långpendling kan ge tvärt om. Intervallen är alltså oljeservice, inspektion 1 ("Lilla service"), oljeservice och inspektion 2 (Stora servicen). Har 330n ovan kört någorlunda normalt bör 2500L bränsle innebära drygt 2500mil mellan service. Alltså är det sannolikt dags för inspektion 2 runt 20.000mil. Men jag hade min röda Bmw inne på inspektion 2 nyligen, det slutade på strax över 4000:- hos auktoriserad Bmw-verkstad. En 330i kräver 2L olja och två tändstift till, men du har ett riktpris i alla fall. På en 10år gammal 330i är det kanske onödigt att lämna in bilen hos Bmw, garantier etc. har ändå gått ut? Bilen är mycket enkel att serva så har du inte tummen mitt i handen gör du det själv utan problem, annars finns icke-märkesbunda verkstäder som gör det för kanske halva priset mot Bmw. Men 19.000mil är inget för en E46 om den bara skötts korrekt, den rullar enkelt den dubbla sträckan utan problem. Min far körde som ett exempel 40.000mil med sin 325i E46, det vill säga samma bil och samma motor fast i 2.5L-version. Idag kör han en 330i som senast jag åkte med honom slog över till just 19.000mil, utan problem utöver en trasig bensinpump när den var ny vilken byttes på garanti. Båda dessa har varit mycket fräscha (Framför allt med tanke på miltalen!) och helt rostfria, så E46 är en modell jag kan rekommendera starkt. Så var inte rädd för en som rullat 19´ för om inget annat kan du pruta lite då det är dags för service, du har hur lång sträcka eller tid det är kvar till service senast bör utföras blinkandes i skärmen under hastighetsmätaren.


Ja det låter bra. Tack för tipsen. det lutar åt den 330i jag kollat på. verkar fin. Om nu ingen annan köper den före. Är det standard med färddator på dem? Nån display måste väl finnas med t ex hur många mil du har kvar att köra på en tank förbrukning osv.


Korrekt, sitter en display under hastighetsmätaren med bla. förbrukning, sträcka till tom tank och lite till.


Och det finns på alla e46 or? Man ska kunna ta bort org stereo och sätta in en egen. Hur?






I senaste numret av Automobil har de en fyrsidig (stora bilder ) köpguide över 330ci. Kontrollpunkter de anger är motorlampan (kan lysa pga torrsprickor i gummibälg på insug, trots normal funktion), termostaten, rost på huv dörrar och baklucka samt att bromsvätskan ska bytas vartannat år (ingår tydligen inte i vanliga servicarna?). I övrigt skriver de lite om eventuella problem med spindelleder i framvagn (går att uppgradera till eftermarknads-länkarmar där spindelleden går att byta separat istället för hela länkarmen), igensatt vevhusventilation (korta körsträckor på vintern), slitna bussningar i bakvagnen (vandrande gång på vägen), glapp i kablage från krockkuddesystemet till bältessträckarna eller i passagerarstolen, nummerskyltsbelysning & trasig kupéfläkt.


Just ja, de nämner även att kopplingen har ett skyddssystem för snabba/dåliga växlingar (/förare? ). Kopplar man ur "CDV" ("clutch delay valve") så kan man göra snabbare växlingar. Och ett problem med växelspaken som ej går tillbaka till mittläget vid urväxlingar, främst 5:e växeln som tydligen bara uppstår när bilen är kall. Så man ska undvika att provköra en varm bil


Pratar du om en e46 nu??


Bromsvätska ingår, bilen säger själv till när det är dags. Växelspaken är irriterande i och med att spaken drar åt 5an, det vill säga att det kan vara knepigt att få i 3an. Något man inte missar ens vid varm motor, må så vara att den inte lutar åt 5an på samma sätt som vid kall motor men det känns sladdrigt och kärvt oavsett. Vevhusventilationen härstammar i slarv med service, vill man vara på den säkra sidan är Mobil1 att rekommendera över den Castrol-olja Bmw rekommenderar. Denna drar inte åt sig kondens i samma omfattning som Castrol-oljan. Rost på motorhuven orsakas av skav, rost på dörrar härstammar från feljusterade dörrar på Coupé/Cab och bakluckan orsakas av Bmw(?).


Pratar & pratar, skriver Men ja det var en kort sammanfattning över tänkbara brister som tidningen Automobil har luskat fram om BMW 330ci (E46) i nummer 9 2010.


Jag undrar sen hur en 325 e46 är. Är den tillräckligt möe effekt i den, så att man inte ångrar sig att man inte köpte en 330. En 320 är nog för slött tror jag. Har ju haft 230 hk i saaben så helst inte mindre än vad som är i 325 an. Vad säger ni om effekt åså? är det dugligt drag i en 325?


325i duger väl, dels är det pigga motorer men sedan väger E46 åtminstone inte mer än din 9-5 (Tysk kvalité väger mer...). Men där är en liten karaktärsskillnad i 330i som i mina ögon gör den värd att satsa på, men provkör båda och se om du nöjer dig med en 325i.


Men är 325 an en ganska pigg motor. varvvillig osv??? Kan inte en 330 vara lite "tung" ? En v70 2.4t (200hk) mot en 325 tex vem vinner?


Jag tror jag skrev pigg ovan Nej Bmw´s sexor är pigga och vill gärna varvas oavsett storlek, det största skillnaden bortsett från effektskillnaden tycker jag är att 330i upplevs som att den svarar bättre på lägre varv än vad 325i gör. Sedan sticker den, förmodligen pga effektskillnaden, bättre på höga varv med.


330 drar ofta en del olja vid inspirerad körning, vilket är fullt normalt men bra att veta förstås. Jag köpte en liter per 300 mil under sommarhalvåret. På vintern fyllde jag inte på en enda gång så det berodde troligen på mitt körsätt under sommaren



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka