Dags för bilköp, VAG (GTI 30/R32) vs Audi (S3, 2.0T Sportback)

Hej Dags att byta bil nu, har kollat en hel del på Golfarna med lite större motorer. Ska man välja en Golf GTI 30 eller en Golf R32? Skiljer ju lite i pris till GTIns fördel, iallfall privatannonser. Vet att 30 Edition bara finns i några få exemplar i Sverige, är detta bra eller dåligt vid en eventuell försäljning om några år? Kan det höja värdet på bilen eller är det ingen som bryr sig om det. Gillar verkligen inredningen en 30 Edition med det klassiska GTI mönstret kombinerat med halvskinn i stolarna. Ska man ha en GTI 30 med DSG eller manuell låda? På en R32 är det ju nästan ett krav med en DSG låda. Vad är det rent generellt som skiljer en 30 Edition mot en R32:a förutom 4wd? Ska även tilläggas att jag har tittat på Audi S3 samt A3 2.0T Sportback, vad tycker ni att man ska välja? Ni är välkommna med tips, tankar och ideér. Tack på förhand, Patrick



Svar på inlägget: Dags för bilköp, VAG (GTI 30/R32) vs Audi (S3, 2.0T Sportback)



Det är ju du som ska köpa bil! slösa inte pengar på något som andra att tycker du ska köpa. Köp den du tycker känns bäst eller är snyggast. Golf GTi 30n kommer aldrig att stiga i värde men den kommer nog alltid att vara några tusenlappa dyrare än den vanliga GTIn. Eftersom du verkar vilja ha lite motorstarkare bilar så köp gärna en fyrhjulsdriven. För att ha massa hästkrafter och slirande framhjulsdrift är sådär kul.


R32 - V6:a - 250hk GTI 30 - 4 cyl med turbo - 230hk - med chip 310hk DSG lådan är snabbare än manuel men sen är det ju upp till dig om du vill köra automat eller manuell (Jag valde manuell till min nya GTI då jag tröttnade på DSG lådan efter en kvarts test körning)


Vad ska du ha bilen till? Jag valde R32 tack vare att jag ville ha en fyrhjulsdriven bil. På vintern är det så jävla talanglöst med framhjulsdrivet...Valde ett tag mellan R32 och S3 men S3 var aningen dyrare att köpa och jag blev inte så imponerad vid provkörning. Ljudet är oslagbart i R32, där har ingen av de andra nåt att hämta!


Jag kommer använda bilen till lite pendling, bor cirka 15-20 minuter från mott jobb så den kommer rulla en del motorväg men bilintresserad som man är så lär den ju användas stadskörning m.m. Prestandan och komforten är A och O. Jag bor i södra Sverige och vi har ju som tur är oftast inte väldiga problem i trafiken vintertid, så 4wd är ju inte sådär jätte nödvändigt även om det är till en fördel med en större motorn så bilen inte börjar dra. GTI 30 tycker jag är riktigt schysst, har sett en silvrig med svarta fälgar till ett relativt bra pris. Frågan är bara, vilken bil lär ha bäst andrahandsvärde? Är det en GTI 30 som är relativt udda, eller är den en Golf R32? Bilarna jag tittar på idag är årsmodeller 06-07 och har rullat cirka 3000-4000 mil. Om vi säger att man säljer bilen om 2-3 år och den har rullat 2-3000 mil. Vilken har då bäst värde? Svår fråga men går alltid att diskutera.


Tur att Ed.30 är utrustad med elektronisk diffspärr då Ed.30 är ju lite av en entusiastbil då den är lite mer udda, kolla bara bakåt i tiden ang. VWs jubilemusmodeller, finns ju b.la. GTI Jahre 20 (Golf 3), GTI Jahre 25 (Golf 4) sen kom Ed.30n Jag säger som så, provkör båda! Den ena säger R32 och den andra GTI, jag valde min GTI just för att den är av det udda slaget och går bra och att R32an är rätt tung i mina ögon men 6an morrar grymt gött. Folk säger att en 4a med turbo låter tråkigt, kan inte riktigt hålla med där då TFSIn låter riktigt rå vid gaspådrag. Denna skulle jag slå till på iaf. (2 ägare inkl. firma, årskatt 1770kr m.m) http://www.blocket.se/gavleborg/Volkswa . amp;last=1 Sen till vxl.låda, DSGn är riktigt fin men vill man köra bil i mina ögon tar man manuell, samma sak där, testa båda! DSGn är snabb som attan iaf, men den manuella är riktigt tät i lådan. Sist men inte minst, STEG 1 Du blir inte besviken..speciellt inte om du ska åka mkt motorväg med omkörningar till följd. Hoppas du blev lite klokare nu. Mvh


Edition 30 har ju samma motor som S3an och den är mkt trimvänlig och lite snålare än 6an i R32 har jag ialf fått för mig.


Själv kör jag en: Golf GTI Edition 30 (Ace Competition Steg 3) manuell, och är hel nöjd... Klart Edition 30 bilarna i fint skick kommer vara värda pengar, och kanske lite efter traktade om si så dära 30 år Det är ju en samlar bil med tanke på de fåtal tillverkade... Det som Edition 30 bilen har till sin fördel gentemot andra unika bilar är att delarna kan vara hårdvaluta och svin dyra... det är dom inte på Edition 30 för det är ju samma kaross som vanliga golfen +-... Det som är dyrare på Edition 30 är ju kjolpaketet och inredningen... Motorn är ju likadan som S3:an... Men om du ska ha bilen i 2-3 år så tror jag att den kommer sjunka i värde som vilken annan bil som helst... sen om R32 kommer vara mer eftertraktade och dyrare är ju svårt att veta... Men R32:an har väll slutat produceras den med, eller ? Här har du lite trådar som jämför Golf GTI/R32/Edition 30, Audi S3. Och dsg vs manuell:Golf GTI MK5 manuell vs DSG...!? Golf R32 vs Audi S3 Köpråd: R32, S3, Z4 Coupe Lycka till med valet /mvh soyd


Med tanke på att du har såpass långt till jobbet har väl Ed. 30 ett övertag mot R32 då R32 inte kommer långt under litern även på landsvägskörning. Jag gissar att Ed. 30 åtminstone kommer ner på 0,8 på motorvägen? I motorvägsfart ligger jag kanske runt 0,95 som bäst med min, måste ner på 70 och 80 i hastighet för att komma ner mot 0,8-0,85. Då har jag ändå DSG som faktiskt är snålare än den manuella lådan. Det är ju förstås mer intressant med fyrhjulsdrift för mig som har riktig vinter och så länge Ed. 30 hålls hyffsat original funkar ju framhjulsdrivet på sommaren. Har du däremot planer på att trimma skulle jag hellre välja S3 så att du får ner kraften i backen.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka