Köpråd: Saab 9-5 Aero/ Volvo X40 T4

Som rubriken lyder är jag ute efter en 9-5a eller en X40. Har dock lite svårt att bestämma mig. Budgeten ligger på ca 50000. Vilken är mest tålig vad det gäller trimning osv, har tänkt mig iaf 2 steg, troligtvis 3... Vilken är trevligast att köra? komfort, sportig, ljudnivå m.m! några specifika svagheter/varningar med dessa bilar? årsmodeller att undvika eller så? Vill veta så mycket ni orkar skriva, tack på förhand!



Svar på inlägget: Köpråd: Saab 9-5 Aero/ Volvo X40 T4



X40 är lättare i steget än 9-5 men i allt annat är 9-5 överlägsen, går bekvämare och tystare samt är bättre byggd. Lill-Volvon känns inte som en Volvo utan som en betydligt billigare/enklare bil, lite som den Mitsubishi den egentligen bygger på. Att trimma vet jag inte riktigt, vad jag har förstått så går det att få ut mycket effekt ur båda. Däremot har tidiga Saab-motorer "oil-sludge", vilket även gäller Aero om jag minns rätt. Samt så är vxl-lådorna ryktesvis klenare, och det verkar ligga nått bakom det ryktet. På 9-5 är det väl just oil-sludge som är det stora bekymmret, däremot gjorde Teknikens Värld ett begagnattest på modellen i det senaste nummret. Kanske värt att läsa igenom? Volvo X40 hade en del barnsjukdomar och rost, för att vara säker på att slippa detta är det väl egentligen en senare årsmodell eller tom "Fas 2" du skall köpa. Beror på vad som ryms i din budget dock


Jag tycker att 9-5 aeron är bättre än x40 på alla punkter så för mej hade det varit ett lätt val självklart 9-5 o då hällst en kombi


X40 ska du ha 00 eller senare... Lite svårt att gämföra Saabs största bil med Volvos minsta och billigaste på sin tid. Det X40:n vinner i är väghållning, sportigare/roligare att köra. Saaben är ju större och har därmed bättre komfort och ljudisolering. Det står lite mellan komfort och rolighet i valet tycker jag...


En 9-5 aero går ju minst lika bra som en x40 o det är ju mycket bättre kvalite i en aero än i lill volvon


x40 ör ju mindre och känns sportigare men motorn håller väl för steg 3... saaben går bätttre men har problem med vevhusvent sant att det sitter lågfriktions kolvar i den och bör inte trimmas mer en max steg 3 sen är andra kolvar att rekomendera smidda eller t5 kolvar från saab 9000 eller 900. tror dock att det är billigast att trimma saaben men köp gärna en med en t5 motor i lika som jag har då är 450hk inga problem och lådorna är betydligt bättre på 9-5an än 9000/900 men diff rekomenderas annars är volvons låda överlägsen i hållbarhet


Ca 300 Hkr kan man köra på orginal bottendel på en T4 lite beroende på vilken årsmodell så mer än steg 3 går att att ha utan för stora ingrepp.


Många intressanta svar! Tack!! Kom att tänka på en sak igår, om det skulle råka vara automatlåda? sämre och mer riskabelt? Vad ska man tänka på om man är och tittar på någon av bilarna? Något max antal mil eller så?


Automaten på Volvon håller för ca 300 Hkr men det är ju inte alls lika roligt Saabens är väl skit antar jag som alla deras lådor "Duckar för alla saker Saabfolket kommer kasta efter mig nu"


haha






Vet att Saabs automater håller till iaf en bit över 400nm i vrid. En kollega kör Saab 9-5 Aero Automat med typ 420nm i vrid eller vad det var. Hans låda håller bra. Min 9-5 Kombi med 2.0T motorn och Steg 3 håller ihop hur bra som helst och då är Aerons motor mer välbyggd. X40 bilar håller skräpig kvalitet i inredningen och det vet jag då jag haft en S40. Den var inte sportig någonstans så att säga att den är sportigare än 9-5 håller jag inte med om. Aeron har bra väghållning, men köper du en 2.0T eller något utan sportchassi så är den inte lika rolig Men går sjukt skönt istället. Sen till oilsludge, de flesta Saabar som rullar har bytt vevhusventen och då eliminerat problemet, annars kan man ju köpa allt som behövs för runt 1000kr och lägga ner någon timme så har man fixat det själv.


Subjektivt som få, S/V40 är dock en betydligt mindre bil än en 9-5. Har en S40 själv, och tycker det är en bra bil för pengarna, både i hänseende till prestanda och de behov av last. Men det är jag det. Sen designen är helt upp till var och en att bedömma, pajkastning gagnar ingen.


Känns som att x40 är en bil som passar mig bättre, och prövade dessutom en kompis t4 för några timmar sen och jag blev absolut inte besviken! Började dock fundera över hur stor skillnad det är mellan fas 1 och fas 2, vad jag har förstått sker byttet vid årsmod. -00? Vad är det för skillnader? Är en -98 årsmod inte att tänka på? tack för svar!


nån som vet vad jag ska ska taka min saab 95 aero me 95 98 ???


beror ju helt på om bilen är vässad eller inte.. om den inte är vässad så kör på 95 funkar prima sen är det lite billigare.


nej det är den inte.. okeej.. då gör jag så


Saab 9-5 aero är optimerad för 98oktanig bensin och ska enbart köras på detta om du vill ha full effekt (+ overboost effekten på 270 hk i 10(?) sek) Räknat på tidiga Aeron med 230 hk. Jag gillar verkligen 9-5 aeron, otroligt smidig bil trots sin storlek, Den enda problemet är att få ner alla 230 hk i backen med tomatlådan, och att i dom tidigare automatlådorna är det få steg (3-stegat tror jag tom.. kanske 4) Dom senare med fler steg håller bättre. Dock finns det kunnigt automatlådefolk och det finns exempel på folk som kör runt 400 hk med en automatlåda utan problem. Att förstärka/modda en automatlåda brukar även vara billigare då man inte behöver en 60 tusen kronors drevsats.


om du nu är inne på s/v40 borde du jämföra med 9-3 tycker jag bra komfort, låg ljudnivå även med 3" avgas, steg 3 är inga problem för min vxllåda och orginal koppling iaf. neg. med 9-3 är la chassiet (vet inte hur det ser ut på volvon), men ska du trimma behöver du ändå uppgradera med bättre grejer och kan även vara bra med större bromsar fram


Då borde jag köra med 98oktanig bensin i min 9-5 aero -03 (250hk) om jag vill ha full effekt?,, hur stor skillnad är de?


Ja det borde du. kan inte uttala mig om specifika antal hästar, tyvärr.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka