Köpråd: Kombi max 60 000 Opel Astra, Nissan Primera, Peugeot

Hej Jag och min sambo skall köpa vår första bil, vi har fram tills nu bott i gång avstånd från våra arbeten och därför inte behövt bil men detta förändras till hösten. Jag skall i Augusti börja pendla ca 5 mil tur och retur om dagen till arbetet i Karlskoga (vi bor i Örebro). Vi behöver därför bil men tyvärr är vi helt okunniga om vilket märke/modell man skall leta efter. Eftersom vi inte kan något om bilar vill vi dock ha en hyffsat fräsch och välvårdad bil då vi inte har någon kunskap att hålla liv i en bil som kräver "pulande". Vi försöker dock sätta oss in i vilka modeller som är att föredra och vad man skall undersöka vid eventuell provkörning innan köp. Att bromsen och kopplingen tar som de skall samt ingen rost är det vi blivit rådda till att undersöka (så ni förstår att vi är väldigt okunniga milt uttryckt). Vi är båda 30 år och vill ha en pålitlig bil som håller i alla väder och är helt ointresserade av att köpa något bara för och imponera på grannarna. Detta är iallafall våra krav och förhoppningar: 1. Får (helst ) kosta max 60 000 kr. 2. Helst med Kombi (jag jobbar i musikbranschen och behöver plats att frakta instrument och förstärkare). 3. En märke/modell som har ett gott rykte både vad gäller hållbarhet och säkerhet. 4. helst så ny som möjligt gärna från 2003 och framåt (om den möjligheten finns naturligtvis, beroende på våra övriga "krav") 5. Så låga mil som möjligt (vet inte vad som räknas som en lågmilare, allt under 10 000 mil?) Vi bor i Örebro och har kollat på Blocket på bilar som säljs här, i Stockholms- och Göteborgs området där vi har möjlighet att åka och titta. Detta är de annonser som vi fastnat för (bara genom att titta på bilder och info från annonser på Blocket.se) och vore väldigt tacksamma om någon som vet mer än oss kunde tipsa vilken av bilarna som är mest värd att satsa på, eller om det finns bättre alternativ: Opel Astra 1,6 combi -04 http://www.blocket.se/ostergotland/Opel . =8&w=2 Opel Astra 1,6 Kombi Njoy AC -03 http://www.blocket.se/orebro/Opel_Astra . =8&w=1 Nissan Primera 1,8i 116HK 16V, Svensksåld -04 http://www.blocket.se/goteborg/Nissan_P . 15&w=1 Peugeot 206 SW 2.0 GTI, 8360 mil -04 http://www.blocket.se/goteborg/Peugeot_ . 15&w=1 En del råder oss till att inte köpa franskt med påståendet att de går sönder lättare men jag vet inte om detta bara är ett illasinnat rykte. Mvh I&ESvar på inlägget: Köpråd: Kombi max 60 000 Opel Astra, Nissan Primera, PeugeotRubriken redigerad till en mera passande. http://www.garaget.org/forum/misc.php?a . nvisningar Mvh. Hamilton


Om du vill ligga och pendla bekvämt så skulle jag köpa en lite större/lyxigare bil, mindre/billigare bil brukar passa sig bättre i stadstrafik men å pendla är dom alltid obekvämare. Saab 9-5 kombi tex. kan man få rätt så billigt med mycket utrustning och väldigt go bil å ligga å köra längre med också. Köpa av handlare kan vara att föredra om man inte är erfaren själv eller har nån som kan hjälpa med köpet, nyare bil för man alltid en viss garanti av handlaren fast nybilsgarantin har gått ut så ev. problem med bilen kommer att åtgärdas av handlaren inom garanti tiden. Se bara till att bilen är fullt servad, har senaste vevhusvent. och att kamkedja och turbo är kollat på bilen innan köp och att detta är antecknat i servicehistoriken så du kan få ut det på garantin. http://www.blocket.se/stockholm/Saab_9_ . 11&w=2 Ett exempel, visserligen gått lite längre än krav nr.5 men ganska fullmatad med utrustning. Finns säkert andra märken, modeller som skulle passa in men ända bilen jag har mer erfarenhet om som verkade passa in i era krav. Dock är en större bil dyrare å äga (bränsle, skatt tex) men som pendlarbil vill man inte ha en plåtlåda utan ljudisolering heller. (påstår inte att dina exempel är plåtlådor men tvivlar på att dom kommer i närheten av komforten i Saaben)


Tack för det utförliga svaret Pukadjuret. Bilen du tipsade om är helt klart något att fundera över. Men vi undrar vad som eg. räknas som "lågmilare" och vad som är en acceptabel mätarställning på en bil i 60000 krs klassen?


Det ligger en del i påståendet om att ni skall undvika franska bilar, de är rent statistiskt avsevärt sämre än medelbilen när det gäller både tillförlitlighet och nöjda ägare. Men den största anledningen till att ni bör undvika franska bilar är att dessa är precis som japanska bilar, bortsett från att japanska bilar håller minst sagt betydligt bättre. Så satsa på en Nissan, Toyota, Honda eller liknande istället för en Renault eller Peugeot/Citroen. Nissan Primera är inget dumt alternativ, inte heller Toyota Avensis.


Hur är den "Nissan Primera 1,8i" jag länkade till. Blir ärligt talat lite tveksam till alla finesser som "backkamera", i detta fallet, vet inte varför min hjärna direkt läser in "gimmickleksaker" som skall dölja någon annan kvalitetsbrist. Är det ett bra alternativ för oss? Vi vill ha en bil som funkar, som inte rostar i första taget, av ett erkänt pålitligt märke som vi kan köra en bra tid framöver. Naturligtvis kommer vi sköta om den så gott vi kan med allt vad det innebär.


Primera är en bra och pålitlig vagn, men 1.8i är lite väl klen och 2.0i ett bättre alternativ. Håller med dig om att den senaste (och sista?) generationen Primera var fylld med gimmickar även om flera av dessa var användbara. Även om Primera var en bra bil kändes den tillgjord, okonventionell* och gav inte samma helhet som konkurrenterna. Förmodligen därför modellen blev ett misslyckande och försäljningen upphörde efter ett par år på marknaden. *Instrumenten mitt i panelen och en kommandobrygga som skötte reglage och funktioner var fränt men är lite krångligt i verkligheten för folk som inte växt upp med datorer och mobiltelefoner och skrämde förmodligen bort många kunder. Speciellt med tanke på att Primera lockade många äldre som definitivt inte förstod den. Ingen dålig bil, och definitivt inga försök att dölja kvalitetsbrister utan en pålitlig och trevlig bil. Men konkurrenterna var bättre


Men Opel Astra är väl också en bra och pålitlig bil. Den enda av bilarna jag nämnde som jag har någon erfarenhet av då morsan hade en som leasing-bil i jobbet ett tag. Ingen direkt fantastisk komfort men verkade robust och ingav en känsla av kvalité. Detta var dock modellen från sent 90-tal så märket kanske har gått ner sig efter millenieskiftet, vad vet jag.


Opel Astra av senaste (och då bortser jag från modellen som kom i år) eller näst senaste generation är bra bilar, den senaste bättre än den näst senaste. Men den näst senaste generationen är en lite burkig och tråkig bil, fortfarande en Opel med gubb-stämpel. Får du däremot tag på en Astra av den senaste generationen är det däremot en trevlig, fräsch och pålitlig vagn.


Någon av dessa två kanske vore något även om det är på andra sidan av "kombiskalan" så att säga. Har inte provkört någon av dom men det är ju Nissan ialf. Nissan ALMERA 1,8 - Endast 5 800 mil -05 http://www.blocket.se/orebro/Nissan_ALM . =8&w=1 Nissan Micra 1,5 DCI /1ÄGARE/ AC/ 0,44 L/M -06 http://www.blocket.se/orebro/Nissan_Mic . =8&w=1


Tittade själv på en Almera nu när jag letade bil senast för några månader sedan, och fick uppfattningen om att det var en bra och pålitlig bil med hyfsad säkerhet. Till Almeras nackdel var ju rostskyddet, precis som många andra japanska bilar.


Jag har samma uppfattning som du angående Almeran Bebben. Har hittat en väldigt fräsch Mitsubishi Space Star också (här i Örebro). Ta gärna en titt på den också och säg vad ni tycker. Har kört Mitsubishi några gånger men har ingen direkt uppfattning om märket: http://www.blocket.se/orebro/Mitsubishi . =8&w=1


Almera är en gammal modell och inte modern eller fräsch på någon punkt, men den är pålitlig i alla fall. Micra är betydligt modernare men en väldigt liten bil, jag tror inte att du får plats med den utrustning du vill i en sådan. Space Star är väl inte heller vidare modern, men den är åtminstone praktisk och bör rymma din utrustning. Men i så fall tycker jag ni bör titta efter en Opel Zafira istället: http://www.blocket.se/ystad/Opel_Zafira . 20&w=2 Populär är väldigt praktisk bil, framför allt eftersom man kan fälla ner sätena i golvet och slipper lyfta ur dem som i konkurrenterna.


Det var ett väldans spann på storlekarna bland kandidaterna! Micra och Primera har ju vanligtvis helt olika köpare.. Farsan köpte en ny Zafira -99 (för 11 år sedan alltså) och det var en trevlig bil - hyfsat rolig att köra faktiskt. Lite småproblem dök dock upp då och då. Jag skulle satsat på en Ford Mondeo 2,0 HGW 2001-2007. Utmärkt bil, då som nu:) Som hastigast från blocket: http://www.blocket.se/vasterbotten/Ford . =9&w=3


Det väldiga spannet på storlekarna kommer ju av att jag inte vet speciellt mycket om bilar och därför är alla potentiella kandidater, jag inte vet vad jag letar efter helt enkelt. Micran var dock ett ogenomtänkt val eftersom man max får plats med en maraccas i efter att man själv tagit plats Opeln Zafiran är dock en kandidat att begrunda, ser ut som en minibuss av bilderna att dömma men det kanske det inte är? Har som sagt funderat en del på Astra men Zafira kanske är ett bättre alternativ. Hur är kvalitén på Mitsuishi över lag förresten?


jag skulle rekommendera en ford focus billig går skönt på vägen vi har själva en och fungerat bra när vi har kört ifrån Karlskrona till Stockholm så har den dragit 0,58 l milen fullpackad med fyra personer. inget kraft monster men vad kan man begära av en 1,6 liters på 100hk. alternativ finns en 2,0 på 130hk. http://www.blocket.se/orebro/Ford_Focus . amp;last=1 bara ett exempel finns många av dom på blocket kolla helst på en ifrån 02 och framåt. du hittar en låg milare fin för 60 k och mindre. lycka till med bil köp=)


Hur är kvalitén på Ford då. Vissa klagar på dålig rostbehandling och att de lätt går sönder. Har själv ingen erfarenhet av märket men har alltid trott att det varit förtenat med kvalité och säkerhet.


Focus och Mondeo rostar, speciellt i nedkant av dörrarna, Ford byter väl ut dem på goodwill ifall det är genomrostat? Tycker själv att Mondeo är fina och man åker skönt i dem. 2.0 145 hk är riktigt pigg!


Tänkte åka och kolla på en "Mitsubishi Space Star" ialf och se hur den känns.


Opel Zafira är lite av en blandning av minibuss och familjekombi, tror den kan passa er. Ford Focus av första generationen hade jag däremot aldrig övervägt, bullrigare skräplåda till bil får man leta efter.Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka