Köpråd ljudbygge till SAAB 9000

Hej! Jag har funderat ett tag på ljud och har tänkt att köpa hem lite grejer. Kan också börja med att säga att detta är första ljudbygget så jag är en ren nybörjare. Jag hade tänkt mig att köpa en färdig låda. Har funderat på den här:Kicker Comp VR 2x12" 2,995:- http://dbakuten.se/detail-item_id-10136 Var väldigt mkt rabatt på den nu. Slutsteg jag har tänkt köpa är detta Kicker ZX750,1 4,995:- http://dbakuten.se/detail-item_id-318357 Tycker den är lite dyr men för sådana basar antar jag att det krävs så pass med pengar för att få bra ljud Som sagt kommer detta att sitta i en SAAB 9000. Stereon kommer att bli en Alpine CDE-113BT http://www.brl.se/default.aspx?mc=5&p=6517 Vad tror ni om detta? Kommer troligtvis att behöva byta ut diskanter och så också men tänkte börja med detta och se hur det blir. Jag vill få ett rent ljud i bilen med ett bra tryck.



Svar på inlägget: Köpråd ljudbygge till SAAB 9000



Vill du ha rent ljud så ska du börja md framsystem. Sitter orginal 4" + diskant på brädan i alla 9000. Det går att få ner 5.25" under org. galler, eller så bygger man om i-brädan för 6½".Allt beror på hur mycke jobb man vill lägga ner där. Även dörrarna är ganska lätta att montera 6½" i, så det finns ett antal variationer i dessa bilar.


Jag vill helst inte göra om för mycket men det du sa om 5.25'' i fram låter ju bra Är det lätt att byta de i dörren utan att behöva bygga om nåt? Vad ska man köpa för något?


Om du ska ha 5,25" i brädan måste du jävlas med plåtsax för att få ner dom. Bättre att lägga pengarna på ett vettigt 4" kit och driva på steg såklart. Vet inte vad du har för storlek org i dörrarna, har inga där själv org.


Jag skulle rekommendera att strunta i att stoppa in något i dörrarna. Det är självklart lätt att sätta dit högtalare, men det är verkligen inte lätt att få det att låta bra. De läcker som såll, är uppbyggda av extremt instabil plåt och har mängder av små skitsaker som kan skallra. Det krävs mycket jobb för att få dem att låta vettigt. Blir du sugen att spendera några tusenlappar och tiotals timmar vid ett senare tillfälle kan det kanske vara idé för att förstärka ljudet du redan har, t.ex. midbas eller mellanregister. Om du ska bygga om något i början rekommenderar jag att lägga fokus på instrumentbrädan så att högtalarna du sätter där sitter ovanpå istället för under den. Lägg primärt pengarna på ett bra steg och framsystem med 5,25 / 6,5. Skippa bakhögtalare och steg till dem, vill du spela för passagerarna kan de högtalarna drivas av huvudenheten (de kommer ändå inte kunna spela som de ska när baslådan spelar i skuffen, basarna kommer trycka upp dem - jag förmodar att det är en kombicoupé eftersom du valt den där baslådan i din trådstart). Vad du menar med "bra tryck" kan man dividera om länge. Men jag vill mena att det är fullständigt vansinne att lägga åtta tusen på basprylar när du bara har ynkliga originalhögtalare och inte ens steg till dessa! Lägg hellre 2-3 tusen på bas och resten på ett bra framsystem och steg till detta. Köper du ett baspaket kommer det att låta högt nog för att du ska höras av dem du kör förbi och du kommer inte att skämmas lika mycket inför dig själv när du inser hur trist det är med bas utan ett bra system i övrigt.


Bättre att jävlas en smula nu och få framsystemet bra än att behöva byta ut det senare när han inser att 4"-arna inte räcker till att möta upp basen på något sätt. Och det finns inte högtalare i dörrarna original på någon 9000-modell.


Han skrev att han helst inte ville göra allt för mycket. Mina 4" i brädan möter upp till iaf 135-140 db och då drivs dom ändå på HU.


Softis, definera "möter upp"? Du måste nog dela dom skapligt högt om dom ens ska vara i närheten av att möta upp 135-140dB bas! Mitt framsystem med rejäla 3,5" koaxialer samt 6,5" middar har stora problem med att möta upp basarna när dom jobbar för fullt (ca 135dB) men tja, vi kanske har lite olika krav å.


Han menar väl att dem fortfarande hörs ganska tydligt, det är inte samma sak tycker jag. I min golf II hade jag dubbla 6,5" kit i dörren och 2*100w steg till att möta en 15" och 1500w steg, det var knappt nära det gjorde det. men hördes gjorde det helt klart men inte med nån jämn nivå precis, men så var inte tanken heller


Japp, det var precis vad jag menade frippe. Och Christoffer, dom är inte delade (än)






kan ju rekomendera amega q-comp 50 fram.. gärna med mkt effekt.. 2kanals då.. dem möter upp de mesta om man delar dem "högt" även focal k2power, flertalet andra märken med.. (bara att dela dem rätt) sen bas kan man ju fundera på.. ja kör själv 12" fram.. 250wrms bas från DLS rw12" den får ca 2000wrms. i 2ohm.. men självfallet så kan jag ju inte driva den så pass (det är för välljud) Finns en film på bilstereo.. Ny ljudet.. låt de buffra ner innan, är inspelat med hd kamera därav segt eller nå


Jag har funderat lite på bas och jag håller med er, med bra bas och dåliga diskanter kommer jag tröttna på ljudet. Så det får nog bli att satsa på bättre diskanter billigare bas. Softis, du pratade om att det är svårt att få ner 5,25'' i brädan. Är det så trångt alltså? Jag ska hämta bilen idag om jag får papperna så jag kan köra den (den har varit avställd sen i höstas) så jag tänkte muckla lite med det och se hur det ser ut. Espii, du menar att jag ska låta framdörrarnas högtalare vara som de är nu, men det är väl bra att försöka få in nåt annat eller kommer det bara att låta dåligt då? Jag får tänka på saken lite.. Vill gärna veta lite mer om vad för diskanter man ska satsa på. Har inte en aning om vad som är bra


Sitter det högtalare i dörrarna redan? I så fall har någon tidigare ägare av bilen byggt om för att kunna ha det. Är det bra byggt kan du förbättra ljudet mha högtalarna i dörrarna vid ett senare tillfälle. Prioritera högtalare i brädan och låt eventuella dörrhögtalare vara urkopplade tills du fått ordning på allt annat, sen kan du experimentera med dem / byta ut dem. Så skulle jag göra. Det är högtalarna i brädan som ger bäst ljudbild i den bilen enligt mig, dörrhögtalare kan användas för att bredda och förstärka ljudet, t.ex. ge det mer rymd. Det är ingen diskanthögtalare du ska ha, det är "vanliga" högtalare eller vad man nu ska kalla dem. En diskanten spelar bara höga frekvenser (typ från 3000hz och uppåt). Du ska ha högtalare som spelar från typ 80hz och uppåt. Baslådan finns där för att förstärka de lägre frekvenserna, säg 20-80hz. Koaxial (diskanten sitter i mitten av högtalaren) http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:I_bG . 0000_c.jpg eller ett kit (högtalare med filter och separat diskant, den lilla runda saken mittemellan är en diskanthögtalare) http://www.webshop.bertilssonautoelectr . esk570.jpg Kithögtalare är i regel dyrare, men fördelen med dem är att du kan flytta runt och vinkla diskanten för att hitta det bästa stereoljudet. Koaxialhögtalare har å andra sidan fördelen att allt ljud kommer från exakt samma plats. Angående vad du ska välja är det mer eller mindre att ju dyrare destu bättre. Givetvis med undantag, men köper man från kända tillverkare är det så. Jag tycker absolut inte du ska lägga dig under 1500-2000:- för högtalarna och samma pris på ett slutsteg till dem (somliga förespråkar att priset på steget gärna ska vara kring det dubbla mot vad högtalarna kostar). Stirra dig inte blind på prislappen, men jag tycker du ska ha det i åtanke. Det bästa är självklart att lyssna vilka som låter bäst till din musik och handla därefter. Alla har ju olika smak så det är väl möjligt att du tycker att skillnaden mellan högtalare för 1000 respektive 2000 är så liten att det inte är värt. Personligen tycker jag att Amegas högtalare låter extremt bra. Helt klart min favorittillverkare av det jag hört hittils. T.ex. Amega Q-cox 500 går att hitta för strax under 2000:-. Där du bestämmer dig för att handla kan du säkerligen få tips på slutsteg till högtalarna du väljer. Jag hoppas att något klarnade.


Det är trångt så in i helvete där. Fick inte ens plats med en skruvmejsel när jag skruva dit mina 4" Fick ta en skiftnyckel och en bits Då är det bättre med ett par schyssta 4" och ev en 6,5" midbas i rör under brädan. Lättare och bättre ljud. Vet dock inte hur mycket du hade tänkt lägga ut


Så svårt är det inte att göra om för 5.25" underorg. galler. Kräver bara att man lyfter bort locket (i-brädan) så har man ganska mycke mera plats att mecka på. Är man riktigt seriös så gör man även bafflar i tunn MDF och fäster dem i..


I rest my case


Det finns inga högtalare i dörren på en 9000. Allt fram sitter på brädan. Så detta kan man göra om för 5.25". Vill man ha nått i dörrarna så får man bygga om dessa själv, men du ville inte det så glöm dörrarna.


Tack för alla tips! Jag har inte hunnit kolla garaget på ett tag nu men fick hem bilen för två veckor sen nu och har grejat lite grann med bilen på utsidan men nu har jag iaf vart och köpt stereo. Det blev en alpine cde 114bti. Ska börja koppla imorrn tänkte jag om krympslang har kommit då jag måste löda om kablarna lite. Passade inte med de kontakterna som fanns och vet inte vad man ska köpa för något riktigt så tänkte klippa av kablarna och göra en liten egen variant Fel av mig, finns inget i dörrarna Jag kollade för några dagar sedan på högtalarna på brädan, men hur får man bort locket? Listen som går uppåt i framrutan om ni förstår? Den är ivägen så jag kan inte få bort locket. Vad göras? Kan man ta bort listen eller ska man göra på något annat sätt?


det jag menade med ''för mycket'' var att jag helst inte vill förstöra något men vad jag själv sätt så verkar det finnas hyffsat med plats, lr?


Tack så mycket! bra beskrivet. Har en fråga, tycker du bara att jag ska ha koaxial, och inga skrikare? Har du då några bra köpråd som är bra för saab 9000?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka