Köpråd: Saab 9-3 Aero vs Ford Mondeo ST220

Jag behöver lite hjälp här... Letar efter ny bil, är ute efter en sportsedan och funderar på en 9-3 aero -04-05 eller möjligen en ST220 -05, inte över 10 000 mil Jag har förstått att många ser ner på Forden och menar att det är dålig kvalité vilket jag möjligen kan tänka mig då priset på dessa ligger en bra bit under motsvarande bilar av andra märken. Om så är fallet, är det någon som vet vilka dom största problemen med dessa bilar är? Motor, rost? den största fördelen som jag ser med ST:n är det uppenbara: Priset. Men det kanske är värt att lägga 15-25k till om nu Saab är en bättre bil (+ för turbo ) Är det någon som har erfarenhet av dessa två skönheter? Hur är dom motormässigt att köra, äga mm? Kom väldigt gärna med kommentarer! Köpet ligger nära till hands, om man bortser från beslutsångesten Min budget är ca 100-130k



Svar på inlägget: Köpråd: Saab 9-3 Aero vs Ford Mondeo ST220



Jag hade valt en Treliterssexa över en liten klen fyra varje dag, men som helhet är Saab mycket bättre och bekvämare och därmed den bil jag köpt "trots" motorn.


En -05 Aero med 10 000 mil på mätaren får du för ca 90-130 beroende på skick och utrustning. Ägande kostnaderna är helt Ok om du passerat 25 och inte bor mitt i Sthlm. 9-3an passar alla som tycker om att "köra" se till att få en bil med Xeon och minst pilotpaket, GPS är enlig mig onödigt då den är både "seg" och svindyr att uppdatera. Bäst är om du provkör både Forden och SAAB:en. Vilken du än väljer så är en fullstämplad servicebok ett måste.


Den lilla klena fyran är ju starkare... Och betydligt lättare att "uppgradera".


Nej en turbomotor är inte detsamma oavsett vad där står för maxeffekt på papperet, inom rimliga gränser förstås. Nothing beats cubic inches etc, och visst det är frågan om en åsikt men nu var just detta min åsikt


V6an som sitter i Mondeon är inte direkt "vass" och varvvillig och lämpar sig därmed inte i en bil som är av "sportig" karaktär. Den passar mer i en landsvägskryssare eller liknande. Jag skulle köpt Saaben även fast det är en plastig och tråkig, men ruggigt snygg och klart trevligare än Forden även fast den är mysig på sitt egna sätt. Mvh


bero ju lite vad du är ute efter tycker jag. saaben pigg och lite roligare mondeon snygg trevlig bil går fint på vägen båda är ju bra på sitt sätt rost är nog inget du behöver oroar sig för om du kolla på en 05 eller nyare men visst kolla i dörrana och i skärmarna.


Stämmer kanske in på 2.5 V6 med treliterssexan i ST220 är en pigg och stark sak , karaktären och ljudet i denna passar betydligt bättre in i en sportig bil än vad en fyrcylindrig turbomotor gör i mina ögon.


En turbo har just högt vrid i ett bredare register än en sugmotor, speciellt den du jämför med. Vrid*varv = effekt. Turbon har högre medeleffekt.


dem har väl 209 hästkrafter? saaben altså?






Spelar ingen roll vad där står på papperet, en turbomotor upplevs inte lika stark, elastisk och ärlig till karaktären som en med större volym och fler cylindrar enligt ovan. Åter igen är det fråga om en åsikt. Men fyra cylindrar och ketchupeffekt hör inte till min bild av en sportmotor i alla fall.


Men dem duger väl, eller hur? 209 Hk från en 4 cyl. är inte dåligt


Nej det är en kanontrevlig motor, 210hp och 300Nm har den, men jag tycker en större sugsexa är trevligare


och man kan väl få "ut" mer effekt ur dem genom trimning och sånt då det är en turbo?


ja eller så går man upp ett snäpp i aero klassen och tar en 2.8 l turbo v6 med 250 hk och 350 nm ungefär, och där kan jag lova att den går bättre än " sugsexan" i forden och vad de gäller komfort kan jag bara tala om saaben. den är en bra komfort bil med bra drag om man säger så,


jo men då måste du lägga till runt 30-60000 kr beroende på skick o.s.v EDIT: 4 cyl. är väl också en Aero?


Saaben e ju iaf bra mycket mindre. Mondeon e riktigt trevlig även att åka många i, å motorn räcker mer än till för en all day driver. Chassit i forden e ju helt ok det me i jämförelse. Kvaliteten i forden e ju inte sämre än saaben, den e snarare bättre tycker jag. Inte alls lika plastig känsla. Saaben har ju nightpanel som e nice på natten, men som vardagsbil hade jag valt forden då den inte alls är dålig i jämförelse me saaben. Den kostar mindre och är större, komfortmässigt ser jag ingen större skillnad. Men ska man ha en bil som ska gå lite hårdare hade jag valt aeron. Dock hade jag valt aero me v6 över bägge.


Nu var det visserligen inte vilken som går bäst som vi diskuterade men helt riktigt exempel, men så finns det exempel på sugmotorer som både går bättre och är trevligare än 2.8t. Men det är ingen idé att jämföra olika motorer, här var det mellan 3.0 V6 och 2.0T.


Du ger dig fan aldrig, eller hur? Saaben har 300 nm mellan 2200 och 4500 rpm eller något åt det hållet. Din superba V6:a har 280 nm på en punkt någonstans högt upp i registret. Där kan vi snacka dålig körbarhet. Ingen Saab sedan og900 har haft ketchupturbo. Jag kan hålla med om att bottendraget mellan 1000 och 1800 rpm är lite dåligt i en saabturbo 4, men det följer en växellåda med bilen också. Jag har aldrig upplevt det som ett problem. DEt är ju skillnad på lite dåligt och okörbart. Är man bara försiktig tar det inte en evighet att gasa upp från 50-60 km/h på femman. Ska man acca fort växlar man ned, precis som du lär göra på din 6:a med maxvridet på en punkt betydligt högre upp i registret. Det finns dom som tycker det är mycket trevligt med trimmöjligheter, låg bensinförbrukning vid vardagskörning och turboknuff.


Ja herregud människa, vem är det som inte ger sig? Allt jag skrev var att jag föredrog motorn i Mondeo, men gjorde det också klart att det var min personliga åsikt. Tar du verkligen så illa upp över att alla inte håller med om att turbo är bäst? För att dra hela varvet så förekommer där en delad karaktär även i moderna turbomotorer, inte "ketchupeffekt" i stil med en gammal Saab men där är en På/av-karaktär som du förklarade rätt bra själv; Där finns ett register där den tack vare turbon är "stark som en sexa" för att anknyta till denna tråden men där finns också ett fönster där den lilla tvålitersfyran lyser igenom. Motorn är helt enkelt inte lika ärlig till karaktären och responsen som en större sugmotor. Det har inget* med hur man växlar att göra, det har med hur motorn upplevs att göra. *Nåja, lite med hur man växlar finns med i praktiken. Men det är inte detta som är akuellt. Precis som du skrev som avslut finns det dom som föredrar en härlig sång från motorn, en karaktär, motorstyrka, respons och "sugmotorknuff". I fallet ST220 är förbrukningen* inget bra exempel men det finns stora sugmotorer motorer som snittar lika snålt som en turbomotor. *Men främst av allt tycker jag det är av underordnad betydelse, om jag betalar 20.000:- eller 22.000:- om året i bensin när jag köpt en bil för 150.000:- (som kostar 50.000:- (Obs, siffror tagna ur luften) om året att driva) är de 2000:- en droppe i havet. Som turbobilen till och med kanske tar igen på en annan punkt? Sedan rekommenderade jag trots allt Saab 9-3 Aero som en helhet, men om det enbart är motorn som avgör vinner den härliga motorn i Mondeo enkelt; Enligt mig.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka