Köpråd: Bildskärm till dator

Skaffade mig nyligen en bärbar Mac på endast 13" då det skulle vara enkelt att bära med sig varstans. Tanken var att jag i framtiden skulle införskaffa mig en plattskärm att kunna koppla in till datorn när jag kommer hem och behöver jobba med bilder. Nu har jag redan kommit till den där framtiden. Sitter med flera hundra bilder från ett bröllop igår och inser att 13 tum inte är det mest optimala att sitta och redigera så pass viktiga bilder på så skulle därför behöva lite tips. Är alltså ute efter en platt bildskärm som tar lite plats, är prisvärd för en student och har en bra storlek som passar för bildbehandling. Ge mig en hjälpande hand nu.



Svar på inlägget: Köpråd: Bildskärm till dator



Här har du en bra IPS skärm http://www.dustinhome.se/pd_5010456532.aspx


Denna gillade PC för alla åtminstone; http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.325626 . budgetpris


http://www.webhallen.com/hardvara/99155 . _black_2ms denna kör jag med, hur nöjd som helst


Har den med. Gillar den skarpt. Dock skulle vilja ha 1snäpp högre upplösning. Dvs 1920x1200.


Se bara till att själva skärmen är matt i syn yta och inte blank. Solljus osv. störande ljus bakifrån syns tydligt då.. men nästan alla skärmar idag är matta så de ska väl inte va något problem egentligen.


gå in på komplett.se eller inet.se och välj önskad mängd tum, sen sortera efter billigaste först.. Därefter köper du den som är högst upp listan.


http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=477710 Det är nog den perfekta skärmen för dig, stor & billig!


Hur tänker ni som föreslår TN-paneler till en som vill redigera foton? Dellskärmen som länkades tidigare är vettig, vill du upp i storlek drar det iväg prismässigt.


Rekommenderar samma skärm som "Rquired". Sitter på den själv. Bra färger hinner med bra i spel. Det som är dåligt med den är "anti-glare". Ger illusionen att den har BLB i mörka rum. Men är inte så farligt. För priset så kan man knappast klaga. Även dellen som rekommenderades här (också IPS) har också Anti-glare (tror jag).






Majoriteten av skärmarna som säljs och dom skärmar folk rekommenderar är byggda med TN-paneler. Betraktningsvinkeln är bedrövlig och inte lämpad till ändamål som grafik och foto! Kasta inte pengarna i sjön och köp någon häftig 24" med TN-panel. Jag har 4 st 22" Dell Ultrasharp (http://www.dustinhome.se/pd_5010249814.aspx) (2st på jobbet och köpte även hem 2st till hemmet då jag var otroligt nöjd med dom) som jag verkligen kan rekommendera! Såg att någon länkat till en likadan fast i 23" till ett bra pris, vet dock inte hur dessa är men skulle bli förvånad om dom inte var minst lika bra som 22". Sen att dom är höj- och sänkbara är ovärderligt! Jobbar du med stående foton eller affischer kan man enkelt tilta skärmen på nolltid. Läs på prisjakt där folk skrivit sina omdömen om Dell Ultrasharp 22" skärmen, dom verkar också vara väldigt nöjda med sina köp. Edit: Angående LG skärmen som rekommenderades ovan. Den fungerar också utmärkt. Det är LG som ligger bakom panelerna på Dell Ultrasharp skärmen. Eftersom Dellskärmen gick åt som smör i solsken började LG tillverka en egen modell med liknande panel. Nackdelen med LGn skulle jag säga är att den drar mer el samt är "fet".


Nej köp ingen sån här. Den har liksom övriga skärmar med TN-panel gräslig betraktningsvinkel. Du vill inte att något som är t ex ljusblått/grått/ljusa färger överlag att bli vitt/ljust beroende på vart du tittar på skärmen. Detta är problemet med TN-panelerna, att det blir olika nyans av färgerna beroende på vart på skärmen du tittar.


Precis som CrilleD säger ska du absolut ha en IPS-panel. Jag kan också intyga att Dell's ultrasharp är bra. Samsungskärmen i länken ovanför lämpar sig alldeles utmärkt för film/spel etc, men ska du redigera foton ska du ha en skärm som är kalibrerad och som du kan justera färgprofiler etc. på. Dellskärmen klarar det, du får dessutom med en färgprofil på en skiva som du installerar i datorn för att det ska bli så korrekt som möjligt.


Tack för alla svar och speciellt tack för att ni kommer och rättar till det som inte stämmer så att man inte köper grisen i säcken! Det här med olika sorters paneler hade jag faktiskt ingen koll på alls men nu har man lärt sig något nytt som är nyttigt att ha i bakhuvudet vid köp. Blev speciellt intresserad av de Dell-skärmar som länkades från Dustin. Verkade vara bra grejer för ett bra pris så troligtvis blir det ett köp av en sådan. Lämpligt nog såg jag att de hade studentrabatt också Och tack igen för all hjälp!


LG och Panasonic gör en del riktigt bra skärmar. Spendera gärna över 3.000 kr i alla fall. Annars är ju Eizo (dock snordyrt) eller Apples egna att föredra till just Macen!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka