Köpråd: Golf GTI MKII vs. BMW 325 e30?

Hej garaget! Har på senare tid blivit allt mer förtjust i tyska 80-tals bilar. Jag har just sålt min gamla Golf 3a och gett bort min VW 1300s till min far. Äger just nu ingen bil som jag kan leka med och tillfället känns helt rätt för att dra igång ett längre projekt. En vän till mig kör redan en riktigt fin BMW 325 e30, så jag vet att det är riktigt fina och roliga bilar. Man anar dock ett mönster bland mina gamla bilar, jag gillar VW. Så jag ställer frågan bara rakt ut, vilken av dessa bilar skulle ni föredra, Golf GTI MKII eller BMW 325 e30?. Vi snackar 80-tals modelerna. Om ni även vet andra bilar i samma stuk så posta gärna förslag. Tar gärna emot all info ni har kring dessa bilars prestanda, hållbarhet, ekonomi och tillgänglighet av reservdelar m.m. Tar gärna emot bra länkar och tips på annan litteratur jag kan sluka. Mvh



Svar på inlägget: Köpråd: Golf GTI MKII vs. BMW 325 e30?



Kan bara ge mina tankar om det. Har själv en Golf gti 16v -89 har inte ägt en bmw men vad jag sett och läst så är min bild är att båda är ena jävla skitbilar eller ja när dom vara nya så var dom ju inte det men dom är gamla nu. Om du ska köpa beganat så har väl båda bilar rost iaf. Bmw'n brukar väl vara jävligt slitna. Men det beror ju på vad du har för budget. Jag tycker min bil är en skitbil men samtidigt gillar jag den som fan, den är riktigt rolig att köra och jag tror bmw'n är minst lika rolig. Hade jag kunnat gått tillbaka tills jag var 18 så skulle jag köpt en bmw e30. Visst jag hade haft den stående bara för att fixa skit på den och lägga ut massa pengar som jag aldrig får tillbaka men jag hade hellre lagt dom på en bakhjulsdriven bmw än som jag gjort på min golf och fortsätter göra hela tiden.


Bilarna var bra när de var ny men idag finns det mycket att se upp med. Antalet slutkörda exempar är stort och blir varken roligt eller billigt att råka på ett sådant. Personligen är jag inget större fan av E30 utan hade valt VW istället. Men en välskött E30 är säkert en underbar bil att köra Andra förslag: VW Corrado, Honda Crx, Mercedes 190 2,6.


Honda CRX är det mkt mkt högre pris på bara ändå är dom skit gamla. Men den är nog den bättre av alternativen men har ingen erfarenhet av dom.


Båda två är mycket roliga modeller, därför är det få kvar som inte är slutkörda idag. Men ett projekt där du renoverar en gammal E30 eller Golf är kanske inte så dumt, båda två är populära bilar och och ett fint exemplar kommer förmodligen vara och bli värt en del. Personligen hade jag köpt en Bmw, och visst är Golf än idag en rolig och bra bil men personligen har jag alltid tyckt att det är en av de (till utförandet) tråkigaste och mest slätstrukna modellerna som finns. I E30 har du ett roligare utförande och mer "klassisk" körglädje i form av bakhjulsdrift, kanonfin styrning, stor rak sexa med mera. När det gäller Golf vet jag inte vad du hittar information, men när det kommer till Bmw är www.autopower.se en guldgruva!


Och återigen är jag faktiskt överens med RQ. Vilket är ovanligt. Men Golfen är faktiskt bara för tråkig att både titta på och att köra. Man sitter ju däruppe på en pall och tittar ner. Snabb är den ju inte heller om man nu gillar sånt. Däremot finns det fullständigt vansinnigt mycket till just Golfarna så den kommer att bli betydligt billigare att fixa och renovera och även att styla, men man ska självklart leta delar i Vaterland.


Är snabb nog (200 km/h ligger min riktigt stadigt på vägen tycker jag med billiga coilovers.) och motorn kan du plåga som fan. Vad menar du med att sitta på en pall?


Jag tycker man sitter högt. Och rutorna är på något sätt små och... jag kan inte förklara, men jag är 190 lång så det kanske har med det o göra. Jävligt tråkig att köra tycker jag i alla fall den är. Toppfarten spelar ju ingen roll, men det är ju kul om det händer nåt när man trycker på. Vilket jag inte tycker det gör i en Golf II GTI. Men för att återgå lite, visst vore det kanske kul att ha en Golf 2 i väldigt fint skick, det börjar bli en mogen bil med 30 år på nacken. Definitivt en Klassiker.


Tror du kommer bli nöjd med båda.. Prestanda är ganska jämförbara på 325 och Gti 16v med 139hk, liten fördel till BMW i höga farter. På bana är dom oxå ganska lika snabba med samma modifikationer.. Så vad du väljer är en ren smaksak... Jag Älskar att köra Golf Gti 16v.. Kolla in på www.nogg.se/christianracing så ser du när jag kör ifrån en del BMW 325 och värre på bana


Och då förstår jag. Jag är bara lite över 170 så. Testa att köra en långsammare bil så uppskattar men den mer, haha. Ett tips är Clio 1,2 då blir GTI'n ett jävla monster i jämförelse. Vet att tophastighet är ganska så oviktigt då man aldrig ligger i 200 (eller gör man,hehe). Men jag kör både landsväg och småvägar och tycker den är bra på båda. MEN ett jätte minus på Golfen är att den är högtutväxlad eller lågt beror på hur man ser det men om jag ligger i 100 km/h så varvar den ca 3000 i 140 km/h så varvar den 4400 vilket är rätt högt på landsväg tycker jag.






Försök o få tag på en fin golf mk 1 istället men ska du välja mellan golf mk2 o bmw e 30 så hade jag ju helt klart valt mk2


Jag tackar för alla svaren. Man märker att många personer har någon slags relation till något av åken, känns som om jag bara kan välja rätt här. Just nu lutar det nog lite åt Golfen. Efter att ha kollat lite annonser så verkar det som om det är lättare att få tag på en bra golf för ett bra pris. Finns ju onekligen många sönderkörda exemplar av bägge åken dock. Andra saker som väger in är att det är lättare att hitta delar till en golf, det är lite billigare och att jag inte kör samma bil som min vän. Det som talar för BMWen är att den är snäppet snyggare och bakhjulsdriven med lite bättre prestanda. Detta var fan inget lätt val.


Köp en Rover då?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka