Köpråd: Första bil för max 65 000 och kul prestanda men hälst snål

Hej! Är ny här på forumet och reggade mig några minuter sen. Går i banorna av att köpa mig en bil inom kort men har f**n inte bestämma mig. Kan lagom mycket om bilar. Men inget snack om att kunna turbo konvertera, byta ventiler o.s.v.. De hindret har ja fortfarande framför mig.. Men lite små meck tror jag att jag skulle klara av. Mitt önskemål är en bil som inte kostar över 65 000kr. Den skall bara bakhjulsdriven. Någon racingförare är jag inte men jag har kört en o annan bil. De snabbaste jag kört var nog en lite trimmad? Rover.. 5 dörrars.. Den gick iaf loss utan problem på framhjulen i växlarna 1-3 och löpte snabbt som satan upp i 170 på under 2km. Bilar jag redan kollat på och blivit sugen är en stor blandning. Har kollat på BMW 540 e39, BMW 740 e38, BMW e36 325 & 328, BMW e34 525 & 535 samt även Nissan 200sx S14.. Helst med manuell växellåda med undantag för 740n. Lite saker jag har i åtanke! -Bilen ska inte vara allt för svår att pilla med. -Har att lägga drygt 4000kr i mån på bensin och upp till 12 000 om året på försäkring & vägskatt. Kanske pendlar drygt 6 mil/dag 5 dagar i veckan, men de är ej 100% (ungefär 3-4 x fulltank / mån) -Vill inte ha en bil som är känd att gå sönder lätt. -Den ska inte se ut som en sophög. -Kul om de är lätt & billigt att hitta delar -Inte allt för dyr i drift (tidigare nämnt, ca 4000/mån på bensin & 12000/år att lägga på skatt o försäkring) -Gärna över 200hk men behöver inte precis 300hk.. Men tackar inte nej till de. Säg till om ni undrar mer om just mig. mvh / Newguy



Svar på inlägget: Köpråd: Första bil för max 65 000 och kul prestanda men hälst snål



Det första problemet jag ser är försäkringen, räkna med minst 2000:- i skatt vilket lämnar 10.000:- över till försäkring och är du ung och ställer bilen på dig själv räcker det inte ens till trafikförsäkring på ovanstående bilar. Alternativet är att du ställer bilen på en förälder eller målsman om du har möjligheten, då är premien troligtvis inga problem. Oavsett , Bmw E34 och E36 är helt underbara modeller men skulle jag köpt en bil för 65.000:- skulle jag inte köpt en så gammal bil förutsatt att det inte varit en M3 eller M5 vilket inte känns aktuellt för dig. 7-serie är bland det bästa man kunde köra på 90-talet men tillverkarnas flaggskepp är fyllda med avancerad teknik och kan vara dyra att äga och reparera. Mitt tips är att köpa en Bmw E46 eller E39 med facelift och M54-sexan, roliga bilar som är bekväma och praktiska till vardags med. Satsa med fördel på treliterssexan, dricker inte mer än svagare motorer men har en fruktansvärt härlig karaktär. Vilken kaross du väljer beror på dig själv, enkelt förklarat är det körglädje i kombination med sport (3) eller med komfort (5) som är aktuellt. En 5-serie är kanske ingen dum idé som förstabil, lite lugnare samtidigt som du som pendlare kan dra fördel av lite bättre stabilitet och komfort.


Jag var jävligt nöjd med min 525, med vanos motorn, tills att den brann upp. Eftersom du pendlar så lovar jag dig att det är värt att skaffa en bil som går billigt.


Inte säkert att jag kommer pendla för den delen heller Har jag turen på min sida så kanske de landar på drygt 1 mil om dan + kanske en nöjjesrunda nån helg. Så räkna inte med pendlandet ännu. Kommer bo ganska centralt inom kort endå. edit: De ligger nu mellan 325/328 och Nissan Silvia S14 (någon som är så original som möjligt) eller BMW 740 om någon vågar påstå att den inte krånglar. SR20 motorn i Silvian verkar dock hålla sämre kvalité än Kinder överraskningar. Enligt vad man läst..


Krånglar gör den inte, det är en driftsäker bil som är rejält välbyggd. Det är däremot så att den är dyr att driva (Försäkring, skatt och förbrukning) och när den krånglar finns det mycket avancerad teknik som kan kräva dyra reparationer eller mer sannolikt mycket felsökning a´la dyr timtaxa på verkstad. Å andra sidan är det som sagt en lyxbil, du avgör själv om det är värt merkostnaden men komforten är i riktig toppklass och E38 känns ju till skillnad från konkurrenterna riktigt lätt på foten. Men man skall inte glömma nackdelarna heller, det är en bil för långa turer och en rätt osmidig stadsbil helt enkelt på grund av storleken. Rent spontant känns det helt enkelt som överdrivet mycket bil för dina behov, en 5-serie är i ditt fall inte långt ifrån en 7a men är markant smidigare och framför allt rejält mycket billigare i drift. Edit: Å andra sidan, har du råd så varför inte gå "all in" när du har chansen? Men vill bara försäkra mig om att du vet vad det innebär att ta steget från lyxig standardbil till lyxbil.


jag rekomderar en Bmw 323 4-dörrars årsmodel 95-98 För trött för en motivering tyvärr. Men tror din plånbok kommer må bäst utav detta samtidigt som du får en väldigt rolig bil. Förmodligen svårt att hitta en roligare bil till samma ägande kostnader. 323an har en riktigt rapp och underskattad motor: 2.5liters rak sexa med 24v. motorn har 170hk. men det sägs att den i självverket är underdimonserad på pappret utan diverse anledingar och i själva verket hr 170hk och lite mer nm än vad bmw själva säger. 323 är uppföljaren till 325. det är 2.5liter. det är en 325 i modernare förpackningen. men bmw har lyckats bygga en riktigt snål motor med väldigt låg bränsleförbrukning till skillnad emot en 325. Varför en 4dörrars då? Jo. fyra dörrar är billigare än coupen. Samt att den är lite mer. Reiäl rent kvlaitets mässigare. tystare i coupen likaså. 328an är en rolig bil. Men det skiljer inte jätte mycket i prestanda mellan 328an och 323an. men det skiljer i ägande kostnader. Skriv till mig för yttligare frågor om du undrar


Satt o bläddrade lite på BMW E46 och 328or. Dom ser ju ut som Mentor/Magister/lärare bilar. Däremot med stora fälgar, aningen sänkta och tonade rutor börjar de lika något.. Blev nästan lite små kär Däremot måste jag även dra en polares 523a så de ryker om de, haha! Om man däremot hittar en 740 med få ägare så vet man ju i vilken åldersgrupp de har varit. Och som du säger är de en lyxbil. Och jag och en polare har ju kommit fram till att kan man inte gasa kan man lika gärna glida.. Nu kan ju 740 antagligen båda 2.. men du förstår vad jag menar hoppas jag.


Alfa Romeo 166 3,0 super v6a på 226hk GRYMT SKÖN BIL... och jävligt underskattade ALFA ROMEO ÄGER...... lycka till


Är inte de framhjulsdrift på dom?


Efter en kväll där jag varit på din sida måste jag tyvärr byta, några stora skillnader är det inte mellan modellerna rent ekonomiskt; Skillnaden i förbrukning är försumbar och bortsett från marginellt dyrare försäkring är ägandekostnaderna detsamma. Delarna har samma priser med få undantag, avgasröret är tex. tvåpipigt på 28 och i övriga fall är delarna dyrare men grövre. Sedan kan man säga vad man vill om motorkaraktären, 323i är mer äkta varvvillig Bmw där 328i har lite mer bottendrag. Skillnaden är att en 323i känns rejält klen jämfört med kraften i 328i, samtidigt som en 328i enkelt (Med ett byte till M50-insug) kan få samma karaktär som 323i men med åtminstone en 210hp. Prestandaskillnaden mellan två originalbilar är däremot stor, på pappret skiljer 0.7sek till 100km/h och i andra intervall syns detta tydligare. Eftersom en bekant tidigare körde en 323i jämngammal med min gröna pärla kan jag också intyga att han fick jobba hårt för att hänga med. Det må vara en minimal skillnad i ägandekostnader, men funderar killen på och har budget för en 7-serie vågar jag påstå att det är klart värt att köpa en 328i. TS: Visst kan E46 se bra ut med rätt prylar, men den modellen är i sedanutförande lite känslig för att det är just rätt prylar. Sedan kan se "för kort" ut med fel detaljer tyvärr, Touring och Coupé är däremot snygg oavsett om du frågar mig. Förstår även hur du menar med 7an.






Framhjulsdrift svar ja men den är diffad och släpper inte för allt i värden... grymare bil får man fan leta efter... KLART att rekomendera


utav egna erfarenheter har jag märkt att 323an drar betydligt mindre bensin än 328an.. det är svårt att få en hög förbrukningen i 323an. Jag håller inte med om att 323an är varvvilligare eller saknar botten. Enligt min uppfattning har 323 och 328 EXAKT samma motorkaraktär den ena lite svagare den andra lite starkare.


Jag är ganska medveten att BMW är skit känsliga när de gäller styling. De är busenkelt att förstöra en BMW.. En lagom sänkning, BBS eller BBS-style fälgar och toning på rutorna samt kanske mörkare baklampor är iprincip vad ja tycker räcker för vilken BMW som helst. Hade jag ägt en 328 idag hade jag övervägt att kasta på ett 325 insug, öppet sport luftfilter och avgasrör.. Fast om ja vet rätt måste bilen mappas då.. Och de är ju inte en tuggummi slant.


Fler förslag än BMW samt vad har Nissan S14 ägare att säga om sina bilar?


Ta en Audi 100 TQ istället Mvh


Varför ger ni förslag på framhjulsdrivna bilar? Jag vill ha en bakhjulsdriven bil.


Förslaget jag gav dig om Audin är fyrhjulsdriven. Men, du vill ha bakhjulsdrift så ta BMW 323 318/320 funkar också Mvh


Inte kan du påstå att de har samma motorkaraktär? 328i är ju rejält mycket starkare i botten, inte nog med att det skiljer 35Nm utan de ligger dessutom längre ner i registret. Samtidigt som att varva mer än 5500 varv i en 328i är som att elda för kråkorna; Man gör det bara för ljudets skull. 323i kan man snarare "dra hela vägen upp" i klassisk Bmw-anda. Angående förbrukning har jag inte märkt annat än att de är lika, 323i har väl potentialen att gå snålare men man köper inte en sexcylindrig Bmw för att vara en väglus och man kan ta det lugnare i 328i och ändå köra fort vilket ger en positiv inverkan på förbrukningen. Kort och gott lika, någonstans mellan 0.8 och 0.9 blandad körning beroende på hur man kör. Jag som har lite gasfot kör min 28 på 0.9020L/milen. ******************************************************************************** Angående Alfa Romeo är de numera framhjulsdrivna men är å andra sidan klassens bästa framhjulsdrivna bilar utan tvekan. Ordentligt vassa bilar där framhjulsdriften håller sig i skymundan och vägegenskaper samt vägkänsla är i toppklass. Men inte ens Alfa Romeo kan trolla, 156 och 166 är framhjulsdrivna bilar och det är helt enkelt en nackdel när det kommer till köregenskaper, det man märker det "tydligast" på är att de är framtunga och när de pressas lätt understyrda. På pappret ligger rejält mycket tyngd över framhjulen, framför allt på 156 V6, men i praktiken känns den lätt i fronten som få andra framhjulsdrivna bilar. Balanserad är den dock inte, Alfa skulle aldrig ha lämnat bakhjulsdriften och det är nog det dummaste italienarna gjort. Det är däremot bra bilar långt ifrån den bilden av opålitliga och dyra bilar folk som inte vet vad de pratar om brukar måla upp, däremot är de inga under av varken tillförlitlighet eller ekonomi heller. Skall du ha en Alfa skall du självklart ha den härliga V6an, det är utan tvekan en av världens mest karaktärsfyllda motorer och med tanke på övriga bilar i denna tråd borde 4cyl. inte ens vara aktuellt. Däremot är sexan rejält törstig, räkna med åtminstone 1.2L/milen för en 156 V6. Sedan är den dyr att serva med, motorn har en kamrem och service ink. byte av denna går på åtminstone 10.000:-. Detta att jämföra med E46 som hör till de billigaste bilarna i underhåll, i en undersökning av Teknikens Värld var den till och med den billigaste modellen i underhåll med Ford Ka på andra plats. De är dock definitivt inte de dyraste heller. Att Bmw är rejält duktiga med att plocka ut effekt i kombination med låg förbrukning gör det hela sämre räkna som sagt med 3dl/milen i skillnad mellan 190hp 156 och 231hp 330i. Alfa Romeo har en själ som Bmw inte besitter, men i övrigt har de tyvärr inte så mycket att komma med. En bakhjulsdriven 156 SW hade för min del varit en dröm, men inte ens då tror jag Alfa´s själ hade vunnit över alla Bmw´s fördelar. Det är svårt att välja mellan två favoriter, men 156/166 är en kanonvagn och framför allt mycket bil för pengarna i och med märkets rykte som gör den kall på den svenska marknaden. Pröva en Alfa åtminstone, det är inte FWD i vanlig bemärkelse!


En vagn ska puttas och inte dras Därför ska de vara bakhjulsdrift.. Alternativ är att "rida på häster".. = 4WD


Håller med! Men 156 och 166 är svåra att bortse ifrån, det är ju Alfor.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka