Köpråd: Bil under 20k, studentekonomi

Hej, Ganska nyligen tagit körkort och uppskattar att inte längre vara bunden till dessa förbannade busstider. Dock har jag ingen egen bil än vilken innebär en viss begränsning. Därför skapar jag denna tråd för att försöka hitta en bil som passar mina behov och förutsättningar. De viktigaste faktorerna:1. Helst en kostnad under 20k, kan gå över men inte för mycket. Desto lägre desto bättre. 2. Pålitlig. Jag kan noll och nada om meckande med bilar, så jag vill ha en bil som "bara går", har inte lust att skicka in på verkstad fram och tillbaka. 3. Resonlig bränsleförburkning. Har inte råd med någon bränsleslukare pga studentekonomin, desto lägre desto bättre. 4. Räcker med att den rymmer 4 passagerare, hur trångt det är för passagerarna och hur lite packning som går i spelar ingen roll. 5. Ska vara duglig på vinterväglag. 6. Får gärna komma upp i 130 iaf inom resonlig tid. Står valet mellan 2 bilar varav 1 går över budgeten med någon tusenlapp men är mer trafiksäker väljer jag glädjeligen den istället. Kan kompromissa på vissa av punkterna. Hoppas mina krav inte är alltför skeva, tack!



Svar på inlägget: Köpråd: Bil under 20k, studentekonomi



en golf 2a eller en 3a eller en honda civic, de är ju kända för att bara gå och gå


http://www.blocket.se/trelleborg/Rover_ . 11&w=3 Säkert 5000 i prutmån. Gratis att köra. Hondamotor i den bilen, samma som i Honda CRX non-vtec. Bilen är en Honda kan man säga. Omöjlig att slita ut men med mycket bättre rostskydd än Hondorna hade. Skinnklädsel i den också...


Tack för svaren. Lite fler frågor: Finns det någon bra sida där man enkelt kan kolla upp bränsleförbrukningen för olika bilar? Hur pass stor betydelse har milantalen på dessa bilar? Caromanis länk såg mycket lockande ut, men jag vill inte bara köpa första bästa utan kolla på lite alternativ. Lite förslag på olika prisklasser skulle välkommnas. Om någon kunde dela med sig av en länk till en bra bil för säg 10k och säga vad för/nackdelarna med den bilen gentemot Caromanias bil skulle vara? Edit: Jag är totalt okunnig vad gäller bilar, så jag skulle uppskatta om man istället gav länk till en bil som Caromania gjorde eller angav lite vad man ska leta efter för bil av just det märket. Honda civic säger inte mig så mycket, finns massa olika milantal, årtal osv bland de bilarna på blocket från allt mellan 6 och 20k. Vilken prisklass av de bilarna kan vara värda att köpa och vilken prisklass bland de bilarna är oftast bara skit osv skulle uppskattas Edit2: (Edit 3, förra länken försvan precis) T.ex http://www.blocket.se/malmo/Honda_Civic . 11&w=3 eller http://www.blocket.se/gavleborg/Honda_C . 11&w=3 vs bilen Caromania länkade. Motivera mig varför Caromanias bil skulle vara värd att köpa trots att den kostar mer.


En liten Nissan kanske? 90-talet kanske? /Benny


Utav de bilarna du länkade nyss hade jag handlat den första ... alltid varit lite svag för just den modellen, ser bra ut, skön och köra , dricker lite, pålitlig , och förhållandevis rapp. Edit: att en bil gått långt behöver inte betyda så mycket... beror väldigt mycket på den förra ägaren/ägarna vilket skick bilen är i. http://www.blocket.se/sodermanland/Hond . _8&w=3 där är en ganska säkert kort tror jag


Det skulle jag också då jag inte kan tänka mig att åka runt i den andra, men nu var det jag undrade varför den Caromania länkade (http://www.blocket.se/trelleborg/Rover_ . 11&w=3) skulle vara värd så mycket mer än http://www.blocket.se/malmo/Honda_Civic . 1&w=3. Rent tekniskt då, bortsett från utseende och att rovern är cab


Finns en seat ibiza gti på blocket för 17 000 kr. har en själv drar 0,8 l/mil


Jo Rovern är nyare, har gått hälften så långt och är en cabriolet. Det sista tar jag med för det är nog det största skälet, kapat tak ger högre pris hur lustigt det än låter. Av dessa två tror jag du skall gå på Rovern, dels för att det är ett ovanligt märke med lite halvdant rykte (Oförtjänt? Den bygger ju trots allt på pålitliga Honda) vilket gör den lättprutad. Om vi antar att Caromania har rätt i att det går att pruta 5000:- så går en bil med starkt kvalitétsrykte som Honda kanske att pruta en tusenlapp. I så fall betalar du ~5000:- för en tre år nyare bil som rullat hälften så långt som dessutom är cabriolet och har läderklädsel. Känns som ett klipp i mina ögon, och nog är Rovern en mycket häftigare förstabil än en vanlig Honda?


Tack, jo det lutar åt Rovern. Cab är ju jävligt trevligt och ha på sommarn Dessa två bilar är det jag funderar mest över förtillfället:(Honda) http://www.blocket.se/vastmanland/Honda . 11&w=3 (Rovern) http://www.blocket.se/trelleborg/Rover_ . 11&w=3 Säg att jag lyckas pruta ner Hondan med ca 1000 och Rovern med ca 4000. Då kostar båda ca 17000. Rovern har kört 1500-2000 mil mer, men är 3 år nyare. Vilken av bilarna är rent tekniskt mest prisvärd utifrån vad man kan se i annonserna? Om vi glömmer bort det kosmetiska för ett ögonblick. Du säger att Rovern har ett oförtjänt halvdant rykte? Finns det ingenting som ligger bakom det då? Vad är det som gjort att den fått sämre rykte än Hondan om nu båda bilarna bygger på samma saker? Ligger det ingenting i det? Sedan två snabba, hur mycket brukar cab höja priset och vad har Hondan respektive Rovern ovan för bränsleförbrukning?






Skulle satsa på den, den rullar långt dagligen alltså mindre korta sträckor ( Korta sträckor är inte bra för bilen ). Plus att det är ny kamrem på 1.5an är både snål och billig att äga, sen är framhjulsdrift ett plus om man är ovan speciellt på vintern.


http://www.blocket.se/vastmanland/Honda . 11&w=3 Om du jämför dem två, varför är den CHEEVA länkade ett bättre köp? Ursäkta min okunskap edit: CHEEVA's http://www.blocket.se/sodermanland/Hond . _8&w=3


Även om entusiaster av bilar från öriket säkert har en annan åsikt så har brittiska bilar (Rover är/var alltså brittiskt) länge haft en tveksam kvalité. Detta sitter förstås i än idag även om en del modeller utvecklats av andra tillverkare, många Rover är som sagt byggda på Honda och modellen Rover 75 är utvecklat av Bmw, Jaguar X-type är en Ford Mondeo och så vidare. Detsamma gäller italienska bilar, för 30-40år sedan byggde tex. Alfa Romeo ett par modeller som var mycket rostkänsliga vilket blev ett problem framför allt här uppe i norr, och än idag fnyser folk åt Alfa trots att de idag har bättre rostskydd än många "accepterade" modeller. Så visst ligger det något i Rovers rykte, men när det gäller en 15år gammal modell byggd på Honda är det inget att bry sig om. Dels är det som sagt en Honda, dels är skicket på en gammal bil viktigare än vilket märke och hur tillförlitliga dessa var som nya. En annan bidragande orsak är att Rover inte finns kvar som biltillverkare idag utan gick omkull för ett par år sedan medan Honda lever och frodas, detta gör förstås sitt på andrahandsvärdet! Obs, reservdelar och kunskap finns fortfarande till Rover, det är inget att vara rädd för. Utifrån annonserna ser bilarna väldigt lika ut för mig, båda bygger på samma grund och båda var nybesiktigade och liknande. Tyckte ingen utmärkte sig speciellt om man bortser från det kosmetiska. Den sista meningen förstod jag inte riktigt och bränsleförbrukningen kan jag inte, men en gissning är runt 0.7-0.8L/mil? En nackdel med cabriolet jag vill nämna är däremot att någon illasinnad förstås enklare förstör en sufflett än ett plåttak. Men det gör ingen direkt skillnad i praktiken, vill de förstöra en bil finns det gott om saker att vandalisera även på en bil med vanligt plåttak.


För att vara rättvis så är den blåa Hondan en bättre bil än Rovern på många sätt och vis. Rovern baseras på en äldre generation Honda än Civicen i annonsen så den är egentligen mer modern. (Hondan alltså) Hondans motor är finare och snålare men samtidigt mycket slöare. Rovern har grym utväxling och gör 4000rpm i 120, samtidigt så är den som sagt betydligt snabbare om sånt är roligt. Fortfarande är det en mycket fin motor och i USA är den mycket eftertraktad. Många anser att den är bättre än vtec motorn på 150hk som kom i början av 90talet i CRX. Och det är sant på många sätt. Pålitlighet så är båda lika bra. Idiotsäkra bilar när det gäller tekniken. Laga: Rovern innebär ju krångligare plåt om du smäller, så gör inte det. Samtidigt har den som sagt bättre rostskydd även om det inte alls är speciellt bra. Och som redan nämnts, vilken bil är roligast? En slö vanlig Civic eller en ytterst ovanlig cab med helläderklädsel? Förbrukning: Hondan är betydligt snålare. Det skiljer säkert 1-2dl milen. Glöm inte att kolla försäkringen. Säkert dyrare på caben.


Enligt vad jag kunde luska fram bör försäkringen bara vara några hundralappar dyrare på Rovern (om jag nu kollade på rätt bil, gick inte att se någon modell med just det namnet som det angavs i annonsen för Hondan på if.se's hemsida). Sen hur seg är Hondan egentligen? Alltså är den så seg så att det är svårt att köra om på 70 vägar utan en ordentligt tilltagen omkörningssträcka för att det tar sån tid att gasa upp till 80-90+? Isåfall tappar den nog lite då omkörnings möjligheterna inte är de bästa på den väg jag oftast åker. Såg förövrigt denna också, verkar intressant i mina ögon:http://www.blocket.se/malmo/Honda_Civic . 11&w=3 92'a precis som den blåa hondan, dock kört ca 11000 mil längre men är 8400kr billigare. För mig som har studentekonomi är 8400kr bra mycket pengar. Är bilen markant sämre, hur länge kan man räkna med att den håller helt utan problem osv?


Ja nån räser är den inte, men det är en liten bil så 90 hästar räcker bra ändå. Den är säkert snabbare än många andra dussinbilar. Vad jag menade var att Rovern faktiskt är ganska pigg trots sina påstådda 122hk. (I verkligheten är många såna på mer än 130hk med en väldigt fin vridkurva) Den du länkar till nu är nog mest intressant, milen spelar ingen större roll på de där. 5 ägare på 20 år, det bevisar ju att det är en bra bil, för vem säljer en bil som funkar om inte anledningen är att man behöver en bil för andra ändamål?


att säga hur länge den håller utan problem är omöjligt ... då ingen riktigt 100 vet hur den är behandlad ... den kanske är plågad som fan eller så är den jävligt fint körd med korta servic intervall ... man ska som sagt inte stirra sig blind på miltal den enda riktigt stora nackdelen med ett högt miltal är att andrahandsvärdet sjunker


Ett gott råd på vägen (no pun intended ): Om du har en budget på 20k tycker jag att du ska lägga 10k på bilen. Du skriver att du inte kan göra något vid bilen själv (vilket förresten ger bra tillfällen att lära sig, det svåra är oftast att få loss fastrostade muttrar). Bilar går sönder, så är det bara. Du kan nästan räkna med att du behöver åtgärda något vid besiktning på en 15 år gammal bil, och att saker som kan förorsaka driftstopp kommer att uppstå. Det är också lätt att glömma bort sådana saker som att bilen kanske behöver nya däck, en rätt stor kostnad om bilen har stora fälgar. Satsa på en 740 med original fälgstorlek eller något liknande, för 10k. Då har du ju 10k kvar som buffert utifall något behöver repareras.


Fast en 740 drar ju bra mycket mer än en Honda, jag vill ha en bil som drar så lite som möjligt.


Har nu lyckats välja ut 4 bilar jag väljer mellan, alla är samma modell och från samma årtal, nu behöver jag er hjälp igen för det där sista http://www.blocket.se/vasterbotten/Hond . 11&w=3 http://www.blocket.se/stockholm/Honda_C . 11&w=3 http://www.blocket.se/ostergotland/Hond . 11&w=3 http://www.blocket.se/malmo/Honda_Civic . 11&w=3 Kostnaden är viktig, men det är också den uppskattade sannolikheten (utifrån den information som finns tillgänglig) för att bilen ska strula. Strunta i det kosmetiska för tillfället, det får jag väga in i efterhand. Det är pris/pålitlighet som är det relevanta nu dvs. Motivering till erat val uppskattas och om ni orkar skulle det uppskattas med lite rankingar mellan några av bilarna ni tycker är bästa köpet sett till pris/pålitlighet. Edit: Något särskilt jag bör fråga efter när jag väl ringer till ägaren för att diskutera? Edit2: Borde jag ringa och fråga ägarna om bilarna är servade innan det går att säga närmare? Den första bilen ska vara servad senast vintern 2010 vilket låter lovande då, den sista står ju "plus en service" så jag antar att den servats en gång? Men de andra vet jag ju inte.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka