Köpråd! Mazda 2

Hej! Har funderingar på att köpa en Mazda 2, årsmodell -10. Nu undrar jag om det är nån som vet någonting om den bilen? Bra? Dålig? Är tacksam för alla svar. Mvh Sanna



Svar på inlägget: Köpråd! Mazda 2



För att först svara på din fråga, Mazda 2 är en bra bil. En riktigt bra sådan! Men det är trots allt en helt vanlig bil, japansk vardagsmat i samma stil som de senaste 10åren. Hade det inte varit roligare med en bil med mer karisma? 2an är visserligen mycket rolig att köra, 500 är knappast tråkig men har inte samma närvaro som japanen. Fiat 500 ser inte dock tråkig ut, den är fruktansvärt söt och kommer med all säkerhet sätta en leende på läpparna på både dig och dina medtrafikanter. Riktigt rolig design både på ut och insidan, och roligare material samt mer utrustning. Rätt 500 har allt från glastak till klimatanläggning, stereo, rolig talande färddator och blåtandshandsfree med på köpet. Dessutom kommer den om ingen annan anledning än utseendet fortsätta vara populär och ha ett starkt andrahandsvärde, se bara på Mini Cooper! En 500 1.2 (Miljöbil) ligger i samma prisklass som instegspriset för 2an, sedan kan den precis som japanen få både mer motor och utrustning men jag föredrar ändå den underbart charmiga lilla italienaren! Ett annat alternativ, som är rejält mycket roligare att köra än Mazda 2, är Mini Cooper. Lika poppis som 500 är den var ny, nu 10år senare har den värsta uppståndelsen lagt sig men det är fortfarande en populär modell folk vänder sig om efter. Bra bil med kul utseende och bra kvalité, dock en prisklass över 2an och 500. Och är du ändå uppe i den prisklassen kanske nya Audi A1 är värd en titt i alla fall? Denna har jag inte kört men den har fått bra recensioner och är även den lite mer bil än japanen! Annars är Mazda 2 inget dumt köp alls, men jag rekommenderar dig att titta på en Fiat först.


Hej! Tack för svaret. Men jag gillar varken Fiat 500 eller Cooper. =/ Har två Mazda 2 att välja på, en bensindriven och en diesel för samma pris. Vilken ska man ta? =/


Jag hade valt diesel, dels är den vad jag kan se på Mazda´s hemsida betydligt dyrare efter listpriset* men framför allt är det den enda som är klassad som miljöbil med allt det innebär. *Jag antar att det är någon av de mindre bensindrivna, 75 eller 86hp, och inte sportmodellen du syftar på? Dessutom får du mer effekt och en starkare motor med mycket mer vrid om du väljer en diesel, samtidigt som andrahandsvärdet sannolikt kommer vara bättre. Nackdelen i ekvationen är den högre skatten, jag vet inte hur mycket det skiljer mot bensinmotorn men idag är skillnaderna inte större än att de flesta kör igen den. Fråga handlaren om skatten, och räkna ut hur många mil du måste köra för att ta igen skillnaden! Dessutom har en diesel fler delar (turbo tex.) och förmodligen lite dyrare service, men inte heller det kommer bli några märkbara skillnader på en helt ny bil. Så i det här fallet får du starkare motor, lägre förbrukning och likvärdig eller bättre ekonomi, står du ut med dieselkaraktären och/eller ljudet** ser jag inga nackdelar med att välja en sådan. **Inte alla som gör så, men en del älskar det å andra sidan. Lycka till med köpet!


Tusen tack för svaret! Precis, det är en av dom mindre motorerna jag syftar på. Nu kommer jag inte ihåg vilken av dom små det var. Priset som dom vill ha ligger på 134.000. Dieselbilen hade visst rullat nån mil medan bensinbilen var helt ny. Jag ska tillbaka dit imorgon (dom ska värdera min bil) så då kan jag ju fråga ut dom lite mer om bilarna Var inte alls inne på en Mazda från början, utan en liten golf. Men man får ju vara öppen för förslag ;-)


Få eller inga bilar har ju 0 i mätarställning utan kanske en kilometer brukar alla bilar få, men har dieselbilen rullat en mil eller ett par mil och uppåt? Att den bara flyttats eller körts någon runda spelar nog ingen roll, men har den rullat som demobil eller provkörts tycker jag du skall fundera en gång på det åtminstone. Tänk själv, hur rädd är gemene man egentligen om andras grejer? Provkör man en bil vill man ofta få sig en bild av prestandan, och tanken på att några dragit en repa runt kvarteret på fullgas hade stört mig lite i alla fall. Provkörde en gång en Kia Soul, var den första som fick äran och den hade fortfarande plast och skyddsfilm på. Hann bara en liten tur, men återvände ett par veckor senare. Då hade bilen hunnit rulla knappt 10mil och under den andra provrundan märktes det klart och tydligt att någon behandlat den riktigt hårt. Framför allt ettans växel var mycket skum, utan att jag hade berättat om lådan erbjöd säljaren mig bilen riktigt billigt om jag slog till direkt. Jag nekade förstås... Jag vill inte skrämma dig, men se åtminstone till att provköra bilen ordentligt först och försök få fram vad den använts till. Många handlare har kanske en demobil och många lagerbilar, och är oftast extremt ovilliga till att låta kunderna provköra dessa. Och har den rullat lite, hade jag prutat. Säg att den kostade 160.000:- (listpris) ny, med 10% rabatt 144.000:-. Då "sparar" du bara 10.000:- och får en begagnad bil istället, utan möjligheten att själv välja färg och så vidare. Jag tror fortfarande att dieselbilen är det bättre köpet av anledningarna ovan, men tycker du skall ha bättre marginal än 10.000:- under vad du som nybilsköpare ev. kunde fått den för.


Hej! Köpte du bilen? Jag har en Mazda 2 så jag kanske kan ge några synpunkter också. Jag har en -08 Mazda 2 1,3 Advance. Den har gått bra utan problem och jag är uppe i ca 3500mil nu. Men i början var det fel på AC:n / luftintaget. Det fladdrade i luftkonditioneringen precis som om det låg skräp/löv inne i den. Detta var tydligen ett välkänt problem och de monterade dit ett extraskydd för luftintaget under bilen. Jag upptäckte detta under provkörningen så det fixades direkt. Söker man på utländska forum får man en del träffar på detta men till årsmodell 2010 borde detta vara åtgärdat. Positivt:- Rolig att köra - Snygg bil enligt mig - Drar lite bensin (även fast min inte klassas som miljöbil) - Bra utrymme i baksätet - Helt ok bagageutrymme - Min bil har varit felfri Negativt:- Bakrutan isar/snöar igen direkt på vintern (eller skitas ner vid regn). Detta gör att ett islager bildas på bakluckan så den ej går att öppna om man kör mycket nu när det är vinter. Löser sig om man har garage eller hackar bort isen. - Ingen temperaturmätare på min bil - Inga fästanordningar i bagaget så matkassar etc. flyger runt Vad är garantin idag? Jag har 3 år. Men har sett att andra märken har upp till 7år så det kanske kan tänkas på också. MVH



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka