Köpråd Bmw 530d e60/e61

Hej! Jag skulle vilja ha lite råd ang bmw 530d e60/e61. har bestämt mig att införskaffa mig en 530d som förstabil maxpris 160 000. Men dessa i denna prisklass har ju gått relativt långt, mellan 14 000km -20 000km och undrar då hur dyrt det är med servicar i den prisklassen och hur motorn brukar vara efter så många mil? Såklart köper jag inte nån utan fullt ifylld servicebok. Vanliga fel på dessa och ja lite sådan fakta. Tacksam för bra svar Mvh:)



Svar på inlägget: Köpråd Bmw 530d e60/e61



Bmw 530D mycket bra val... 14/20tmil är ingenting på en diesel... och Serviceboken är inte hela värden heller... Folk är så rädda för mil förstår inte varför?? Allt handlar om skicket på bilen......


Underbar bil du tittar på, 5-serien har gått över i den klass 7-serien tidigare höll. Service och underhåll till Bmw är inte särskilt dyrt jämfört med många konkurrenter och både bilar och motorer håller mycket väl, några undantag dock: -Motorn, 30d-sexan har spjäll i insuget vars axlar är lite klena. På en handfull exemplar har detta spjäll lossnat och trillat ner i motorrummet vilket orsakat totalhaveri, skall vara bättre från och med årsmodell 2006. Risken är mycket liten, vill du eliminera den kan man relativt enkelt plocka bort spjällen utan att det påverkar bilen men det är bra att vara medveten om problemet. En 525d har inte dessa spjäll, värt att tänka på. -Vattenläckage, E61 med panoramataklucka har på en del exemplar läckt vatten ner i bagageutrymmet. Eftersom merparten av bilens elektronik sitter här kan det orsaka mycket stora problem, åtgärdat på många bilar genom olika typer av tätning. För säkerhets skull flyttas även elektroniken från utrymmets golv till dess sidor. -Nivåreglering E61, kompressorns insug är skyddad av en bristfällig plastkonstruktion. Denna släpper lätt in skit vilket innebär att kompressorn med tiden riskerar att bada i grus, löv och diverse skit. Vilket den förstås inte mår särskilt bra av, en helt ny kostar nästan 10.000:- med arbete. Att kontrollera och ersätta det bristfälliga skyddet kostar lite växel. -Automatlåda 530d/535d, dieseln är stark redan från grunden och där finns inte mycket rum för trim innan man gått över den gräns för vridmomentet tillverkaren satt på lådan. Riskerar att skada momentomvandlaren, vilket syns på att varvtalet pendlar även vid konstant fart. -Rost E61, mot bakrutan. Rutan riskerar att skava hål på lacken med rost som följd, justeringssak men trots det har många bilar rost där. -Kabelsats baklucka, E61. Gångjärnen riskerar att skava hål på kablarna till bakluckan med elfel som följd. För jävligt rent ut sagt, felet har funnits på 5-serie Touring sedan E34s tid! -Framvagn, många E6x i Sverige har haft problem med denna vilket resulterat i anmärkning hos bilprovningen. Kollar du deras statistik varnar de för just detta på modellen. På www.autopower.se finns det en tråd som kallas "Början till begagnatguide E60/E61", där folk har tagit upp problem de haft med modellen och försökt sortera fram vad som verkar vara lite typfel. Där står troligen ovanstående och kanske lite till, mycket av detta är barnsjukdomar som du troligtvis inte ser idag om du kontrollerar att ditt tilltänka exemplar har fått det åtgärdat. Lycka till med köpet och låt inte ovanstående avskräcka dig, det går att skriva lika tråkiga eller tråkigare listor om många konkurrenter. Rent generellt är ägarna grymt nöjda med sina 5-serie, och jag förstår dem.


rquierd, Väldigt bra information du gav! De med dessa spjäll, vad får de för inverkan på bilen i sig? Sitter de inte en dubbelturbo på 530/535or? hur kan man motverka dessa vanliga fel på enklaste sätt?


Spjällen sitter där för att optimera förbränningen, de har alltså med utsläppen vid tomgång samt låga varv att göra. Om du läser på Autopower ser du att många som avlägsnat spjällen vittnar om att de inte haft ett enda problem med utsläppen vid bilprovningen, det enda som kan förekomma är läckage om man inte tätar hålen efter spjällen korrekt. Men det finns satser att köpa med pluggar som ordnar detta om du är osäker på om du får det tätt själv. 535d har dubbla turbo, 530d en enkel men båda är på 3L trots att 535d heter "3,5". Enklaste sättet att undvika bör vara att köpa en 525d eller 535d, och inte trimma utan att vara medveten om vad lådan klarar. Nivåreglering, rost, kabelsats och takluckan är relativt enkelt, köp inte en kombi! Skämt å sidan hör med ägaren om han haft problem med detta och i så fall hur det åtgärdades, han skall självklart kunna stryka att det är ok. Annars kan Bmw ge dig information om garantiarbeten, känner du dig osäker så kolla själv: Det är inte dyra saker att förebygga men kan bli dyra att reparera. Angående framvagnen så vet jag inte, det har aldrig varit något uppmärksammat problem utan är SBPs anmärkning. Bmw körs ofta hårt och det i sig har säkert en del i att dem får fler anmärkningar. Förmodligen är det som det var på de tidiga E46 att det är lite klent byggt, en barnsjukdom alltså. I så fall bör senare årsmodeller och/eller bilar där framvagnen åtgärdats vara problemfria. Men någon större koll har jag inte, ringer du närmsta Bmw ÅF ser jag dock ingen anledning till att de skulle dölja vad som ger sig och de borde veta. Rycker de på axlarna är det kanske inte så utbrett trots allt?


hur märkbar är skillnaden på 530d och 535d vid gaspådrag? för ett ex farsa minns jag hade en 535d chippad med stora sportpaketet, minns att den stack riktigt jävla gött och låg som ett klister på vägen, så hur skilljer sig dessa 2?


Tycker det är en klart märkbar skillnad, 35d svarar verkligen i alla lägen. Har dock aldrig gjort en direkt jämförelse utan provkört vid två olika tillfällen, men upplevde ingen av dem som klen om vi säger som så!


okok:) är de värt dom extra kronorna att köpa sig en 35d kanske då? när man ändå ska köpa en bil i denna prisklass:) edit: Vad brukar de ligga på att köpa m exteriör i efterhand? och sportdämpare och sådant? kan man byta till m-ratten i efterhand?


Jag hade lagt till för en 535d, roligare motor som verkar fri från dåliga spjäll. Sedan bör den stå sig lite bättre i värde med, skall någon i framtiden ändå köpa en stark diesel så varför inte slå på stort? Angående M-paket är det svårt att avgöra, det beror lite på vart du handlar, till vilket pris du får det lackerat och vad för chassiprylar du köper. Men jag tvivlar på att det blir mycket billigare än en original M, troligen blir andrahandsvärdet snarare sämre om det är en "hemmakittad" M kanske? Ratt går förstås att byta men är inte hur enkelt som helst med tanke på tex. Airbag. Glöm inte att en äkta svensksåld M har shadowline, alltså svarta lister istället för kromade. Det brukar annars vara det enklaste sättet att "se" att den är hemmakittad.


535D är att föredra, rätt många som haft problem med 530D, som inte går på varken goodwill eller försäkring. läst på autopower dock. är dödsnöjd med min 525a



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka