Mercedes: köpråd

Mercedes c-klass 2003, är väl en hyfsat billig bil med mycket komfort? Den stora frågan hur är rosten, har de fått bukt med den? Isf var rostar den? Frågan är kanske var den inte rosta Edit: Vad rekommenderar ni, en Mercedes c180 med manuell låda eller en Saab 2,0t med automat? Edit igen: Saab 9-3 2,0t automat



Svar på inlägget: Mercedes: köpråd



ska du ha bensin eller diesel? jag har en 2002 200cdi och är riktigt nöjd med den, riktigt bra köp


fundera på c180. Alltså bensin, manuell låda


Rekommenderar en Mercedes helt klart, en helt annan klass än Saab och definitivt värd att växlas manuellt. Rosten fanns däremot närvarande, det kan komma lite var som helst på dem, men är den välskött och så gott som rostfri vid köp och garantin finns kvar så varför inte? Helt klart en trevlig vagn!


En Saab 2,0t har 150 hk (gäller alla modeller utom 9-3 2003-> som istället har 175 hk, och 9-5 Biopower som har 180(?)hk på etanol, du skrev ju aldrig modell). 150 hk och automat är i slöaste laget. 150 hk på en bil på 1500 kg+ är förresten i slöaste laget oavsett låda 9-5 Aero (helst -04 eller nyare för att undvika motorproblem) med 250 hk är däremot en helt udnerbar kombination av fulltrycksturbo och automatlåda! Nog får du säkert en fin och lågmilad 9-5 Aero 05 eller -06 för samma pris som en fin c-klass 2003? Komforten lär inte vara bättre i mercan. Rostar mindre lär Saaben göra med. Innan Mercedes och vissa BMW-modeller tog över var ju kosmetisk röst Saab's paradgren, emn tyskarna från åren kring millenieskiftet är klasser värre (Duckar och inväntar Required's svar till imorgon bitti, natti natti )


Vet inte vad det skulle vara att ducka för, Mercedes har tagit över Opels roll som Gevalia-lättrostat. Alla bilar har haft problem med miljölacker det inkluderar Bmw, främst E39 hade dock precis som Saab 9-5 en svaghet för att rosta i bakskärmar och på bakluckan. Sedan ser jag inte heller nyttan av att rekommendera ett slagskepp med torquesteer över en Mercedes, varken vägegenskaper, funktion eller kvalité är i närheten av MB-klass och om du frågar mig inte komforten heller. Mjukt elände med stolar man sitter igenom-nej tack. Duckar dock själv i väntan på alla svar om att Saab är världens bästa bil, trots att de inte säljer något...


Uppenbarligen är detta en fråga om tycke och smak, för personligen anser jag varken att kvalitén eller komforten talar till Mercedes fördel. Omfattande rostskador, elfel samt stenhårda stolar som i rak jämförelse får en parkbänk av trä att framstå som bästa lördagsfotöljen, big no no. Ska dock tillägga att jag inte rekommenderar någon av dessa bilar. Det finns betydligt bättre alternativ. Duckar och inväntar följande svar: "Jag tycker att du ska köpa en BMW istället"


Soon Garaget is empty and everybody hides nervously under their desks, one man dares to put himself in the firing line again... Omfattande rostskador tycker jag inte är riktigt rätt beteckning, det hade varit en helt annan sak om Mercedes haft rost som faktiskt påverkat bilens funktion. Att hörnen flagnar gör knappast så, samtidigt som "parkbänkar" uppenbarligen är vad flest förknippar med komfort då det är något Mercedes är kända för (till skillnad från Saab, som är kända för... Turbo? Strålkastartorkare? Flygplan?). Sedan så är framför allt Mercedes drivlina skottsäker till skillnad från Saab´s T7 och även Saab-entusiasterna är mycket känsliga om sina växellådor och att de håller "om man kör rätt" så kan vi kanske enas om att de är inte direkt stryktåliga i alla fall? Och elfel känns inte heller rättvist att beskylla Mercedes för, Saab är förstås helt felfria på denna punkt? Nej precis, även om första årsmodellen hade problem inledningsvis är det idag inte mer problem med MB än med andra märken. Så en rost och prestige jämfört med drivlinehaveri och udda design? Tja jag föredrar den som tar mig mellan A och B (Obs, ironi).


Jag brukar inte säga att Saab är världens bästa bil, och att de inte säljer så mycket beror nog mer på ryktet de fick med T7 och att de är så små utanför Sverige. Att de också väldigt länge aldrig erbjudit fler modeller än en 9000/9-5 och en 99/900/9-3 har ju inte heller hjälpt till att få upp volymen. Alla som vill ha en mindre bil eller en suv osv har ju hänvisats till andra märken. före -98 gick det ju inte ens att få Saab i helkombi till alla hundägares förtret. Och ville man då ha en helkombi fick man så att säga en motor att passa noga på köpet ändå fram till -04. Sedan og9-3 lades ned -03 kan man ju istället inte heller få en Saab i coupéutförande. Jag tycker jag ser många 9-5, både äldre och nyare, och förutom skav på bakluckans nederkant som fixas på garanti och inte syns med luckan stängd ser man inte ofta rostiga bilar på samma sätt som Mercedes eller för all del precis lika gamla og-9-3. De har lyckats bättre med rostskyddet på 9-5. Vad man anser om stolarna är smaken som baken (no pun) Jag har aldrig tidigare hört någon säga att de sitter illa i vare sig Aerostolarna eller de vanliga. Tvärtom tycker de flesta att även de vanliga stolarna är mycket sköna. Men du hade väl någon form av ryggproblem så att du sitter bättre i stenhårda kyrkbänkar? Jag vidhåller att komforten i en 9-5 inte är sämre än i motsvarande utrustad Merca. Och 9-5 Aero var bara ett tips i alla välmening då jag tyckte det var synd att bara leta Merca -03 som inte verkar vara karossmässigt rustad för vinterkörning som svenska bilar, när man kan få en fullsmetad Aero av några årsmodeller nyare med 10k mil på mätaren Den största nackdelen med Aero är nog att den inte går att sälja knappt om man vill det efter något år. Det är ju därför de står i så låga priser Jag och släkt och vänner har haft måna Saabar tillsammans, även med automat och 35k mil, och jag väntar fortfarande på att få uppleva eller höra talas om ett drivlinehaveri *ta i trä*. Folk på Garaget motsvarar inte många promille av alla Saabägare, och slänger man på 50-75 hk mer än bilen är byggd för och kör som ett svin eller helt enkelt kör som ett svin med originaleffekt går saker sönder. Inte ens en 740 håller att svina med i längden. Alla som har en Saab med hel drivlina startar ju inte trådar om att drivlinan fortfarande inte gått sönder, eller hur;) Klart att de missnöjda hörs mest.


Jo men Lexus, Alfa Romeo och Jaguar klarar sig med ett likvärdigt utbud så att det går att sälja udda bilar är det ingen tvekan om, det Saab som inte lyckas. Saab är bra och trevliga bilar och kan definitivt vara ett bra köp, men konkurrenterna är bättre vilket bland annat försäljningssiffrorna visar rätt tydligt och när entusiasterna pratar för varmt om märket tycker jag det bör sägas. På samma sätt tror jag inte ett dugg på att T7 har stört Saabs nybilsförsäljning ett dugg, så uppmärksammat var aldrig problemet att varje barnfamilj stod i bilhallen och sa "Nej det är en T7 i den bilen, den riskerar olilsludge vi köper något annat" speglar inte riktigt sanningen eller hur? Angående stolarna har jag aldrig suttit helt bra i Saab eller Volvos stolar utan tyckt de tappar formen när man åker längre sträckor men ryggproblem har inte heller förbättrat något på den punkten. Däremot är det inte dåliga stolar det var inte så jag menade, även med min rygg slår dem det mesta på marknaden men jag blir ändå stel till skillnad från när jag sitter i "parkbänkar". Och angående växellådorna använder jag inte Garaget som källa utan som du säger släkt och vänner, och där har haverier förekommit. Dels på grund av oilsludge (Ok, ett haveri två fall av "verkstadsbesök-sedan köra vidare"), dels trasiga växellådor. En 900 och två 9-5 kan jag nämna i alla fall, då är en viss svart T16 borträknat (Ifall ägaren skulle läsa det här, den bilen får räknas till Garaget-körstil) och även en femte Saab som jag räknat bort eftersom jag helt tappade till och med vilken modell det var. Hur dessa bilar körts går kanske att diskutera, men klart är i alla fall att samma förares Bmw, MB, Audi, japanare eller FWD/RWD Volvo har tålt samma körstil utan några som helst indikationer på sliten växellåda. Som sagt Saab i all ära men har TS Mercedes som alternativ tycker jag denne bör välja det, man kör inte med skärmarna för att vara riktigt pessimistisk.






Ska väl sägas att nästan lika illa för en turbomotor som en ung "racerförare" är en medelålders man eller kvinna som kör 5 km till jobbet, drar på fullt spjäll med kall motor och inte kan hantera en växellåda. Hur många som helst kör ju på "fel" växlar osv. Folk som följer serviceboken slaviskt och inte lyssnar och känner efter hur bilen mår är inte heller bra för bilen. Nu säger jag inte att dina bekanta är sådana, men många är det. Min brorsas 9k sköt en vevhusslang i helgen. Han märkte ingenting, men så fort jag satte mig i bilen kände jag att det stank bensin och olja. - Vadårå, säger han och rycker på axlarna Jag öppnade huven och konstaterade att hela insuget, huvmattan och baksidan av motorn badade i olja, och han hade inte märkt något, rätt skrämmande ändå. Kunde ju fan ha börjat brinna. Samma bror lyckades även sätta tillbaka ett bilbatteri felvänt efter laddning så att han brände bilstereon och generatorn när han startade De som inte intresserar sig för bilar utan bara kör är lika ofta de som råkar ut för haverier i ren okunskap som de som sladdar vändor utanför Donken under svala sommarkvällar. Nej, vill TS ha en Merca ska han köpa en Merca, det var bara ett förslag. Man ska alltid se till sina behov när man väljer bil. Vad får den kosta i inköp? Hur långt får den ha gått? Vilket bränsle? Kombi, sedan, halvkombi? Hur stor, hur många brukar vi vara i bilen, lastförmåga? Effekt? Turbo, sug eller kompressor? Hur mycket har jag råd/är jag villig att betala i försäkring? Hur mycket bränsle får den dra? Behöver jag någon gång dra släp med bilen? Kan jag skruva något själv på vissa märken? Ska den köras året runt eller vara en finbil (rostskydd mindre viktigt)? Behöver jag ESP? osv osv. När man sammanställt en kravlista efter alla sina behov bilen måste fylla har man i regel inte så många kvar att välja på som man står ut med designen på. Då tar man ju ofta det märke man känner mest, har mest förtroende för.


Jo jag håller med, finns alldeles för många som misshandlar sina bilar utan att veta om det. Som tror att de gör bilen en tjänst när de ligger och segdrar på höga växlar och att en nedväxling och lite varv är det som sliter och andra sådana exempel. Kan vara svårt att köpa en begagnad bil.


Vad jag har hört om Saabs lådor är att ng900 och tidiga 9-5 ska ha dåliga lådor (samma låda), vet förvisso inte om det är sant men det skulle stämma med tanke på det du sa nyss. Från och med 2002 så ersatte de den lådan. Detta jag skrev kan gärna få bekräftas För övrigt tack för åsikterna och aero som nämndes tidigare så har en 9-3 aero också varit på tal


Det vet jag inget om tyvärr, mer än att automatlådan fick fler steg 2002 om jag inte minns fel?


Tror det stämmer. Den fick även paddlar på ratten och de tog bort vinter och sportläge


Mitt inlägg blir att råda mot Mercedes. Och det är inte rosten jag tänker på främst. Jag fick åka lite C-klass sedan i somras och i förväg hade jag stora tankar och förhoppningar om att äntligen få färdas i den komfort som dessa bilar levererar enligt rykten. -Vilket skämt! Bullrigare än min Accord-kombi som kritiseras för att vara betydligt bullrigare än motsvarande sedanmodell. Motorsurr, vägljud och inte speciellt påkostad inredning. Absolut inte bättre än min Accord, snarare tvärtom. Och då var Mercedesen en nyare modell. Lite mer gimmicks hade den emellertid, men saknade en hel del av det som jag har. Och vad gäller kvalitet och Mercedes... En bekant har en äldre CDI E-klass. En annan bil och en ointressant jämförelse kanske, men han har haft bilen på verkstad mycket och det är ingen rolig upplevelse. Philipsons är för det första otroligt dyra på felsökning och dessutom har det varit synnerligen vanligt med otrevligt bemötande. Nu kör han Taxi vilket självklart gör det ännu mera skevt, men faktum kvarstår, han kommer aldrig någonsin köpa en Mercedes igen utan kör nu en XC70 D5 som fungerar betydligt bättre och är enormt mycket billigare i drift. Kvalitetspåhoppen backas även upp av den verkstad han började anlita då Philipsons skulle ha 20-30.000 kr för reparationer som kostade 5.000, nämligen att det var en större andel av Mercedesbilarna inom Taxi som gick sönder jämfört med framförallt Volvo som också är en vanlig modell. Däremot, och det går ej att bortse ifrån. Hans E-klass var mer bekväm än Volvon är.


Lustigt, allt jag hört från taxi har pekat på raka motsatsen; Att Mercedes enbart går och går även när de avyttras efter 40-50.000mil medan Volvo normalt behöver flertalet reparationer för att nå 30.000mil; Trasiga D5, växellådshaverier och så förstås samma sak som på Mercedes (Skitfel, elfel etc.)


Begreppet "omfattande rostskador" definerar vi tydligen olika. Faktum är att Mercedes rostproblem faktiskt har legat till grund för en del incidenter. Vill minnas ett repotage i Vi Bilägare där sönderrostade fjädersäten var på tapeten, dock var detta i E-klass. Det är företrädesvis fjädrings- och ljudkomforten som karakteriser Mercedes, medans stolarna är av typen hata eller älska. Alla uppskattar inte den stenhårda stoppningen i dynorna. Saab 9-5 är definitivt ingen fläckfri bil, vilket jag inte heller har hävdat. Motorproblemen avskräcker och detaljkvalitén kan diskuteras osv. Poängen är att en tysk premiumbil inte nödvändigtvis behöver vara ett klokt köp, särskilt inte om bilen lyder under namnet Mercedes och är tillverkad mellan andra halvan av 90-talet och första halvan av 2000-talet. Enligt mig är kvaliten för medioker för att C-klass ska vara ett förnuftigt köp


Nu är vi inne på två olika områden: "Mercedes rostproblem" beror på dåliga verktyg i fabriken som skar, vek och valsade kanter på ett (för skarpt) sätt så att olika typer av rostskydd ej fäste, särskilt i kombination med experimenten med miljölack skapade detta enormt rostkänsliga bilar. Denna rosten framträder dock runt skärmar, dörrar, fönsterramar, motorhuv och baklucka, runt lyktor och så vidare. Någon fara för rost som äventyrar säkerheten härstammar inte härifrån. Däremot kan dock en Mercedes, precis som alla andra bilar, rosta på alla möjliga sätt. Det finns säkert dem som har skador som du beskriver, men genom åren har sådana reportage skrivits om betydligt fler märken än MB. Men risken för sådana skador är inte större på MB än konkurrenterna, det är ovanstående fenomen som är den vanliga rosten.


Hm, kraftigt rostskadade fjädersäten på W210 är ett VÄLDIGT känt fenomen som inte alls är ovanligt.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka