"Köpråd:" Audi A4 1,8T -00

Börjar bli dags för mig att köpa en ny bil och hittat en audi som jag tycker verkar bra. Jag är rätt smart i vissa sammanhang men bilar är inte ett av dem, m a o jag kan ingenting! Har tidigare bara haft VW av äldre modeller och ingen kunskap alls om Audi. Den har gått 16900 mil. Är det en bra bil? Drar den mycket bensin? Har hört att de är dyra att laga men det gör ju inget om de inte går sönder?! Något annat man bör veta om dem? Någon vänlig själ som har några bra svar?



Svar på inlägget: "Köpråd:" Audi A4 1,8T -00



Framvagnen är kass på alla gamla audi. Dyra delar som man får byta varannat år. Motormässigt går dem billigt och bra


Ok, tack. Men om den gått 16900 mil och inte bytt framvagn så då borde den vara ok eller? Och har den blivit bytt så ska jag tänka till en gång extra eller?


Audi a4 av modell -00 har de uppdaterade länkarmarna, dvs de är relativt hållbara, på den jag hade höll de iaf 20000 mil. Om länkarmarna är slitna är lätt att kolla, leta rätt på en "lagom" hög trottoarkant och kör sakta upp och ned på den några gånger, om det klonkar från framvagnen så är länkarmarna i behov av byte. En annan sak som du bör kolla är koks i oljan, det smidigaste är att ta av oljelocket på motorn och titta om det sitter små "oljeklumpar" (koks) på locket samt innanför ventilkåpan, ta en ficklampa och lys ned i oljepåfyllningshålet och titta efter klumpar, finns det koks där så är det ytterst sannolikt att det finns koks på de ställen du inte kan se också och definitivt i sugsilen till oljepumpen. Detta är ingen katastrof men om du köper en bil med kokstendenser så rekommenderar jag att du tar er oljetråget och rengör silen för att undvika obehagliga överaskningar i form av övertryck i smörjsystemet med söndermalda kamdrev eller en skuren turbo som följd. Framtida koksbekymmer motverkas genom att använda det större oljefiltret, det finns två olika, med det gamla (mindre) rymmer motorn 3,8 liter olja, med det "nya" större filtret 4 liter olja. Volymen i sig gör ingen större skillnad men det nya filtret har som jag förstått bättre flöde. Om det är en quattro så kontrollera att det inte finns några klonk i drivlinan när man skiftar mellan motorbroms och acceleration. Bromsarna bak är också en svag punkt, det är inte unikt för audi, de flesa bilar med skivor bak har problem med kärvande/anliggande bromsok bak, många gånger kan sådant avhjälpas med en ordentlig omgång smörj/rengöring.


Vad snälla ni är! Så framvagn, koks i oljan och knackningar vid motorbroms... Haha, det här kan bli spännande Något mer? Hur mycket soppa drar den vet ni det? Och rost, nyare bilar (i mina ögon räknas den som det) har väl ett rätt hyfsat rostskydd?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka